maritbet girişmaritbet
Okulu şirket yapacak; MEB kiralayacak

Okulu şirket yapacak; MEB kiralayacak

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenlemeye göre şirketlere okul yapmaları için arazi verecek ve sonra kiralayacak. Şirket okulun otoparkını kafeteryasını da işletecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nm (MEB), giderek artan derslik ihtiyacına yönelik yaptığı düzenleme tartışmaya yol açtı.

MEB'i yeniden yapılandıran kanun hükmündeki kararnamede, Hazine arazileri üzerine " gerçek veya özel hukuk tüzel kişiler" tarafından inşa edilecek okulların bakanlık tarafından kiralanarak eğitime açılmasına imkan sağlandı. MEB, şirketler tarafından yapılan binaları kiralama yoluna gidecek. Düzenlemeye göre MEB, şirketlere okul yapacakları birer arazi gösterecek. Örneğin şirketler, yaklaşık 1.2 milyon TL'ya kadar mal olan 8 derslikli bir ilköğretim okulunu bu arazi üzerine inşa edecek.

MEB, inşaatın yanı sıra okulun donatımını da yapan şirketlerden binaları kiralayacak. MEB'in yaptırdığı ancak atıl konumdaki okullar ve eğitim tesisleri de şirketlere kiralanabilecek.

652 sayılı KHK'nm 23. maddesinde MEB'in şirketlere okul kirası ödemesinin önünü açan bir düzenleme ve "49 yıllığına kiralamaya" ilişkin ifadeler yer aldı.

800 bin TL ile 1.2 milyon liraya mal olan 8 derslikli bir ilköğretim okulu yapımını MEB üstlenmeyecek. Derslik ihtiyacı olan bölgelerde MEB, okul binası yapmak isteyen şirketlere Hazine'ye ait taşınmaz gösterecek. Örneğin, bir şirket MEB'in okul inşası yapmak istemediği bölgeye okul yaptıracak. MEB de binayı yaptıran şirkete kira ödeyerek burayı eğitime açacak. Şirket ile MEB arasındaki sözleşme en fazla 49 yıllığına yapılacak. Kira sözleşmesi, "bölgenin göç özelliği, öğrenci sayısı, nüfus artış oranı" çerçevesinde hazırlanacak.

Ayrıca, MEB tarafından yaptırılan atıl durumdaki okul binaları ile eğitim tesisleri şirketlere kiralanabilecek. Kiralama, ihale usulü ile yapılacak. Kira süresi 49 yılı geçemeyecek.Ancak, düzenleme MEB'e ait başta İstanbul olmak üzere şehir merkezi içerisindeki okul binalarının da şirketlere kiranabileceği iddialarını beraberinde getirdi.

Yıllık kira bedeli içinde, aynı zamanda bu özel şirketin sunduğu bazı hizmetler için, örneğin yemekhane, temizlik, güvenlik gibi ödemeler de yer alacak. İhaleyi kazanan şirket aynı zamanda eğitim tesisisin örneğin kafeterya, otopark gibi ticari alanlarını da işletecek.

Eğitim Sen bakanlığın yaptığı düzenlemeyi, "Devlet kendi okulunda sözleşme süresince kiracı konumunda olacak" diye eleştirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ 21 yılda 2 bin 718 eğitim binası inşa etti
  • 09.09.2024 10:29

TOKİ 21 yılda 2 bin 718 eğitim binası inşa etti

TOKİ, 21 yılda okuldan kütüphaneye kadar 2 bin 718 eğitim binası inşa etti. 200 ...

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti
  • 06.09.2024 17:37

Gaziantep'in derslik sayısı deprem öncesini geçti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Gaziantep'te der ...

TSE İzmir'de 1 bina ve otoparkı satıyor
  • 26.08.2024 13:46

TSE İzmir'de 1 bina ve otoparkı satıyor

Türk Standardları Enstitüsü, İzmir'in Konak ilçesindeki 1 bina ve otoparkın, 19 ...

Malatya kent merkezi tamamlandığında böyle olacak!
  • 18.12.2023 13:53

Malatya kent merkezi tamamlandığında böyle olacak!

Depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da kent merkezinde ticari alanlar ...

 Afet bölgesindeki çocuklar için 104 hastane sınıfı kuruldu
  • 14.03.2023 16:17

Afet bölgesindeki çocuklar için 104 hastane sınıfı kuruldu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, afet bölgesindeki çocukların eğitim öğretim faa ...

Kocaeli'de depreme dayanıksız 4 okul yıkılacak
  • 03.02.2022 11:22

Kocaeli'de depreme dayanıksız 4 okul yıkılacak

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de, yapı stoku açısından ...