Ömer Derbazlar: İş güvenliği ve istihdam problemleri inşaat sektörüne büyük bir engel!
Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, inşaat sektöründeki iş güvenliği ve istihdam sorunlarının sektörün büyümesinin önünde büyük engel olduğunu söyledi
Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, inşaat sektöründeki iş güvenliği ve istihdam sorunlarının sektörün büyümesinin önünde büyük engel olduğunu söyledi.
İnşaat sektörü ülkemiz ekonomisinde ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu ifade eden Ömer Derbazlar, "Türkiye dünyada inşaat sektöründe liderliğe oynarken , dünya da marka haline gelebileceği en önemli sektör iken , bunu ancak altyapısındaki kalifiye eleman yüksek iş güvenliği , sektörde ki eğitim kalitesini artırarak ancak sürekliliğini sağlayacaktır. Yoksa belli bir dönem sektörde lider olarak kalsa da, iş güvenliği ve iş kalitesini en üst seviyeye çıkartamazsa kalıcı olmayacaktır” dedi.
Türkiye'de ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer alan inşaat sektöründe, iş güvenliği ve istihdam sorunlarının sektörün büyümesinin önünde büyük engel olduğunu söyleyen Derbazlar, Metropolist Yapı&Gayrimenkul olarak, işgücünün iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç düzeyini arttırarak iş kazalarını bertaraf etmeyi ve çalışanların verimliliğini yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu nedenle öncelikle işyerlerinde iş sağlığı güvenliği konusunda istihdamı 4857 sayılı İş Kanunu'nca öngörülen iş güvenliği uzmanlarının Eğitim Şantiyesinde ve inşaat işyerlerinde eğitimler verdirmeyi amaçladıkları söyledi.
Türkiye'de istihdamın yapısının ekonomideki gelişmelere paralel olarak değiştiğini kaydeden Derbazlar, "Sanayinin istihdama katkısı azalırken hizmet sektörü istihdamın lokomotifi haline geldi. İnşaat sektöründe istihdamın çok büyük olması insanların başka iş kollarında iş bulamamasından, biraz da sektördeki ustaların hizmetinin karşılığını alıyor olmasından sektöre olan rağbeti arttırıyor. İşgücüne katılan gençlerin değişen beklentileri ve sanayi yerine hizmet sektöründe çalışmak istemeleri de bu süreci destekliyor" şeklinde konuştu.
Derbazlar, son ekonomik verilere bakıldığında, sanayinin istihdamdaki payının yüzde 20,2'den 18,6'ya gerilediğini, sanayi sektörünün istihdamdaki payının 1,6 puan azaldığını belirterek, şu bilgileri verdi: "İstihdam edilenlerin yüzde 24,8'i tarım, yüzde 18,6'sı sanayi, yüzde 7,4'ü inşaat, yüzde 49,3'ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Hizmet sektöründeki istihdam son yıllarda artış göstermektedir. Hizmet sektöründe çalışanların sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 411 bin artarak 12 milyon 568 bine ulaştı. Hizmet sektörünün istihdamdaki payı yüzde 47,7'den yüzde 49,3'e çıktı."
Ömer Derbazlar, inşaat sektöründe istihdamın önemli bir payı olduğunu, ancak ne var ki bunun biraz da mecburiyetten kaynaklandığını anlattı. İnşaat sektörü nitelik sahibi olmayan genç ve yetişkinlerin kolaylıkla iş imkânı bulduğu sektör olduğunu, ancak bu sektörde hizmette bulunan elemanların eğitim almaları gerektiğine dikkat çekti. Eğitim kurumları ile ortak çalışmalar yapılarak sektörde çalışan kalitesinin artırımı gerektiğini, yeni iş sağlığı ve güvenliği yasası çerçevesinde eğitimler verilerek bu konuda bilinçlendirme sağlanmasının şart olduğunun altını çizdi. İnşaat sektörünün amatörlüğü kaldırmayan, vasıflı elemanların çalışması gereken bir sektör olarak görülmesini isteyerek, çalışanların mutlak surette eğitimden geçirilmesinin yararını vurguladı.
Yorum Yaz