OSB'lere yatırımcı yağıyor!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Nisan 2012'de açıkladığı yeni teşvik paketi, işadamlarının yatırım iştahını kabarttı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Nisan 2012'de açıkladığı yeni teşvik paketi, işadamlarının yatırım iştahını kabarttı.
En cazip imkânları sunan 6. bölgeye yatırım talepleri yağıyor. Bu bölgeye getirilen avantajlar İran, Irak, Suriye, Azerbaycan ve diğer bölge ülkelerine ihracat yapmak isteyen yatırımcılar açısından büyük fırsat sunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 15 ilin yer aldığı 6. bölgede yapılacak yatırımların 10 yıl kadar çeşitli teşviklerden yararlanması, yatırımcıların iştahını kabartıyor. Yatırımların önündeki en büyük sıkıntı ise arsa; organize sanayi bölgelerinde yer bulunmuyor.
Yeni teşvik paketinin 6. bölgesinde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van yer alıyor. Yeni teşvik uygulamasından en çok organize sanayi bölgelerinde (OSB) yapılacak yatırımların faydalanacak olması, girişimcileri bölgedeki OSB'lere yönlendirdi. Birçok ildeki OSB'de, arsa tahsisi talebine cevap verilemiyor. Yatırımcılar, OSB'lerde arsa için sıraya girdi.
İki OSB'ye sahip Şanlıurfa, yatırımcılardan en fazla talep gören illerin başında geliyor. Ek alan için yüzde 100 dolu olan birinci bölge ile yüzde 80'i dolu olan ikinci bölgeyi birleştirme kararı alındı. Böylece 4 bin 787 dekarlık yeni bir alan yatırımcılara kazandırılacak. Üçüncü OSB için yer belirleme çalışmalarının sürdüğü Şanlıurfa'da Vali Celalettin Güvenç, yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıdan yer talebi aldıklarını kaydetti. İzmirli Pınar Holding'e 200 dönümlük alan tahsis ettiklerini belirten Vali Güvenç, "Pınar, Şanlıurfa'yı bölgenin dağıtım merkezi yapmak istiyor." dedi. Güvenç, teşvik paketinden sonra ikisi Kuveytli, biri İngiliz üç firmanın Şanlıurfa'da yer talebinde bulunduğunu söyledi. İngiliz firmanın enerji alanında yatırım yapacağını belirten Güvenç, Kuveytli firmaların hayvancılık alanında yatırım yapmak için yer aldığını vurguladı. Vali Güvenç, "Kuveytliler, 500 bin TL'lik yatırım yapacak. 10 bin büyükbaş ve 5 bin küçükbaş hayvan yetiştirecekler. Yem üretimi, kesimhane, süt ve süt ürünleri gibi entegre bir yatırım gerçekleştirecekler." bilgisini verdi.
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, paketle birlikte çok sayıda yatırımcıdan yer tahsisi talebi aldıklarını söyledi. Mevcut OSB'lerinin yüzde 95 dolu olduğunu anlatan Özkılıç, 3 bin dönümlük genişleme alanı için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın onayını beklediklerini kaydetti. Aziz Özkılıç, "Mevcut OSB'nin birinci ve ikinci etabında son tahsisleri yaptık, yer kalmadı. Şimdi 150 yatırımcı sıra bekliyor. Bölgenin yanındaki 3 bin dönümlük alanın onayını bekliyoruz. Sıra bekleyenlere tahsis edeceğiz. Talep böyle devam ederse 15 bin dönümlük yeni alanla ilgili çalışma başlatacağız." dedi. Özkılıç, bir önceki teşvik paketinde 4. bölgede yer aldıkları için yatırımcıların Diyarbakır yerine Osmaniye ve Kahramanmaraş'ı tercih ettiğini dile getirdi. Yeni paketle birlikte 6. bölgede yer alan illerin çekim merkezi haline geldiğini ifade eden Özkılıç, bu merkezlerin başında Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın geldiğini kaydetti. Özkılıç, Türkiye'nin her yerinden talep aldıklarını ifade etti. Boydak Holding'in baza, kanepe imalatını Diyarbakır'da yapmak için 15 Mayıs 2012'de temel atacağı bilgisini veren Özkılıç, "Yeni paketin detayları açıklanmamasına rağmen yatırımcılardan büyük talep alıyoruz. Milletvekili devreye sokup OSB'den arsa isteyen bile var. Batıya göç etmiş Diyarbakırlılardan çok büyük talep var." şeklinde konuştu.
Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Osman Nasıroğlu ise yeni paketin 6. bölgedeki illere önemli fırsatlar sağladığını belirterek, yer sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. "Batman OSB'de yatırım için yer yok." diyen Nasıroğlu, paket daha açıklanmadan 60 yatırımcının yer talebinde bulunduğunu vurguladı. 500 dönümlük ek alan oluşturma çalışmalarının kamulaştırma sebebiyle yargıya takıldığını belirten Nasıroğlu, "Dava açanları ikna etmeye çalışıyoruz. İkna edemezsek, yargı süreci uzarsa treni kaçırmış olabiliriz. Yerimiz olsa 150'den fazla yatırımcı gelir. Bakanımızdan çözüm bekliyoruz." diye konuştu. Nasıroğlu, bölgede salça fabrikası kurmak isteyen bir yatırımcının 100 dönümlük alan talebini karşılayamadıklarını kaydetti.
Ali Rıza Karasu/Zaman
Yorum Yaz