Osman Gazi Köprüsü açılış töreni yapıldı
Osman Gazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Rama'nın katıldığı törenle hizmete girdi.
Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanında hayata geçirdiği "dev projelerden" olan ve İzmit Körfezi'nin "gerdanlığı" olarak nitelendirilen Osman Gazi Köprüsü açıldı.
Açılış için köprünün Dilovası ayağında düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat, üstlenici firma yetkilileri, yabancı konuklar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osman Gazi Köprüsü'nün ülkenin gurur projelerinden olduğunu belirterek, "Burası sadece Bakanlığımızdaki 100 bin kişilik ailenin değil, yüklenicilerimizle birlikte olan 200 bin kişilik ailenin değil Türkiye'nin, Türkiye'nin dışında Recep Tayyip Erdoğan'ı, Binali Yıldırım'ı, Türkiye'yi umut olarak görenlerin gurur projesidir." dedi.
Köprü ve otoyol projesinin ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sayın Cumhurbaşkanım biliyorum ki vizyonunuz, önderliğiniz, sahip çıkmanız, Başbakanımızın Binali Yıldırım'ın sahip çıkması olmasaydı bu projeler hayal olarak kalırdı. Herkes biliyor ki AK Parti iktidarları sayesinde artık büyük şeyler konuşulurken hayal olarak değil Türkiye'nin gerçekleri olarak konuşuluyor. Artık bu projelerin süresi için Bolu Dağı Tüneli gibi 14 yıl değil, 1-2 yıl konuşuluyor. Sizin liderliğinizde, Binali Yıldırım'ın önderliğinde bunun gibi birçok büyük projeyi hizmete sunacağız. Daha nice dev projeleri insanımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz."
"İstanbul-İzmir Otoyolu'nu bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz"
Otoyol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çarmıklı, Osman Gazi Köprüsü'nün kısa sürede tamamlandığını belirterek, dünyanın 4'üncü, Avrupa'nın i·ki·nci· en uzun asma köprüsü olduğunu söyledi.
Uzun yıllardır hayal edi·len bi·r rüyanın gerçekleştiğini dile getiren Çarmıklı, bu sayede Körfez geçişinin 6 dakikaya indiğini ifade etti.
Çarmıklı, köprüyle birlikte üstlendikleri otoyol projesi kapsamında İstanbul ile Yalova, Bursa, Mani·sa ve İzmi·r gibi ekonomi açısından önemli illeri birbirine bağladıklarını aktardı.
Projeyi üstlenen konsorsiyumun oluşturduğu şirketin İstanbul ile İzmir arasındaki otoyolun 25 kilometrelik Gemlik-Bursa kısmını kısa süre sonra bitireceklerini, böylece İstanbul ile Bursa arasındaki gidiş-geliş süresinin kısalacağını anlattı.
Çarmıklı, "Görevli şirketimizle, idaremizle birlikte mega projemiz olan İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'ni en kısa ve en kaliteli şekilde bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.
39 ayda tamamlandı, 8 bin işçi çalıştı
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete giriyor.
30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.
Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osman Gazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.
İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.
Osman Gazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.
Körfez geçişi 6 dakikaya indi
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.
Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
- Etiketler:
- Osmangazi Köprüsü
- osman gazi köprüsü
Yorum Yaz