Özcan Tahincioğlu: Bin dönümlük tarlalar arıyoruz!
Özcan Tahincioğlu, üç yıl içinde gayrimenkule 700 milyon dolar yatıracaklarını söylüyor. 2 bin 300 dekar alanda meyve üretimi yapan grup, her yıl 2 bin dekar arazi alarak tarımda büyümek istiyor. En yeni girişimleri ise 50 milyon dolarlık risk sermayesi fonu...
Tahincioğlu ailesinin soyadlarının hakkını veren bir hikayesi var. 1920'li yıllarda Mardin'de susam ticareti ve tahin üretimiyle uğraşan aile. İlk imalathanesini 1947 yılında Diyarbakır'da açmış. Yakup Tahincioğlu okumak için gönderildiği İstanbul'da 1956 yılında kardeşleri ile birlikte Kent Gıda'yı kurmuş. Aile bu tarihten itibaren hep sanayinin içinde yer almış. Ağırlıklı olarak da gıda işiyle uğraşmış. Başarılı iş yaşamları, yabancıların da dikkatini çekmiş ve 2006 yılında ailenin ilk göz ağrısı olan Kent Gıda, Kraft Gıda tarafından satın alınmış. Tahincioğlu Holding bugün gayrimenkul, tarım, iç/dış bina giydirme, sabit mobilya ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor ve 2 bin 500 kişiyi istihdam ediyor.
Holdingin başında 2000 yılından bu yana ikinci kuşak patron Özcan Tahincioğlu oturuyor. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu ile İstanbul Kozyatağı'ndaki ofisinde gayrimenkulden tarıma, enerjiden reklam işlerine grubun hedeflerini ve yatırımlarını konuştuk...
Öncelikle eski şirketinizle ilginizi soralım...
Kent Gıda'yı 2006 yılında Kraft'a sattık. Başlangıçta bir miktar hisse bizde idi. Ancak şu anda hissedar anlamında bir ilişkimiz kalmadı. Ancak Kent Gıda'nın halen yönetim kurulu başkanlığım ben yapıyorum. Beni bırakmıyorlar. İcranın içinde değilim. Sadece yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum.
Son zamanlarda gayrimenkul projeleriyle öne çıkıyorsunuz. İlk inşaatı ne zaman yaptınız?
Asıl faaliyet alanımız gıda idi. Ama bizim inşaat şirketimiz de çok eski. İstanbul'da ilk inşaatı 1965 yılında yapmışız. Yani tam 48 yıl önce bu işe girmişiz. Kendimize ait şirketlerin binasını yaparak işe başladık, ardından piyasaya da iş yaptık. Sonrasında inşaat işini büyütmeye karar verdik. Nida Kule Kozyatağı ilk markalı projelerimizden oldu. 2012 yılında gayrimenkule 125 milyon dolar yatırdık.
Gayrimenkul projelerinizde son durum nedir?
Şu anda 32 katlı Nidakule Göztepe, 42 katlı Palladium Tower Ofis 42, Palladium Antakya Alışveriş Merkezi inşaatları devam ediyor. Nida Kule Göztepe tamamlandı sayılır. Şubat sonuna kadar teslim edilecek. Diğerleri de yıl içinde tamamlanacak. Nida Kule Levent Ofis, İstanbul Finans Merkezi Ofis, Çengelköy Konut Projesi, Seyrantepe Konut Projesi, Bomonti Karma Kullanımlı Proje, Adana Karma Kullanımlı Proje ise planlarımız arasında. Bu yıl içinde bir kısmına başlarız. Üç yıl içinde gayrimenkule 700 milyon dolar yatıracağız.
Malum Antakya'da, Suriye nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşanıyor. Gayrimenkul sektörü durgun. Projelerinizde bir revizyon söz konusu mu?
Antakya'daki proje olsun, diğerlerinde olsun bir revizyon söz konusu değil. Antakya Palladium bu yılsonunda açılacak. Çalışmalar son sürat devam ediyor. Diğer projelerimizde de bir revize düşünmüyoruz. En kötü ihtimalle üç değil de dört yıl içinde tamamlarız. Çok sayıda otel yapmışsınız, ama turizm sektöründe artık yoksunuz...
Biz ilk otel inşaatımızı 1991 yılında Kapadokya'da yaptık. Stratejik kararlarımız gereği 2008'de turizmden çıkma kararı aldık. Otellerimizi satıp bu sektörden çıktık.
Enerji sektöründe neler yapıyorsunuz?
Gazprombank ile ortaklığımız var. Doğalgaz ithal ediyoruz. Doğalgazı organize sanayilerdeki şirketlere satıyoruz. Enerjideki yatırımımız şu anda bununla sınırlı. Biz enerjinin sadece doğalgaz ithalat bölümünde kalmaya devam edeceğiz.
Tarımda ciddi hedefleriniz olduğunu duyuyoruz...
Bizim Manisa Salihli'de bin 100, Uşak Eşme'de bin 200 dekar arazimiz var. Kiraz, kayısı, şeftali, badem ve ceviz diktik. Ağaçlarımız meyve verme aşamasında. Bizim bu alanda hedefimiz büyük. Ama arazi bulamıyoruz. Buldukça büyüteceğiz. TIGEM'in bazı arazileri ile ilgileniyorduk, ancak olmadı... Bin dekarın üzerinde araziler arıyoruz.
Girmeyi planladığınız yeni bir sektör var mı? Gelecek planlarınızda neler var?
Evrim Yatırım Holding diye ayrı bir şirketimiz var; daha çok yüksek risk getirili bir şirket. Risk sermayesi diyebiliriz. Şirketlere ortak oluyoruz. Bu alanda 50 milyon dolarlık bir fon kuruyoruz. Bilişim sektöründeki şirketlere ortak olacağız. İki şirket ile görüşüyoruz. Elektronik ticaret üzerine ve programcılık üzerine iş yapan şirketlere ortak olacağız.
Aileniz sanayici kimliğiyle tanınıyor. Sanayi alanında neler yapıyorsunuz?
Nova Reklamcılık şirketimiz var. İskender Atakan ile ortağız. İç ve dış cephe giydirmesi imal ediyoruz. 700 kişi çalışıyor. Kocaeli Gebze'de 40 bin metrekarelik bir fabrikamız var. Bina içi sabit mobilyalar da üretiyor. Otel, hastane mobilyaları üretiyor. Bir de küçük bir gıda işimiz var. Gıda hammaddesi üretiyoruz.
Abdi İbrahim İlaç'ın sahibi Nezih Barut ve Mar Yapı'nın sahibi Münir Özkök'le peş peşe ortak şirketler kurdunuz. Nedir bu ortak şirketlerin hedefi?
Nezih Barut ve Münir Özkök benim çok sevdiğim dostlarım. Şirketleri ortak kurduk. Bazı projelere yatırımcı olarak girdik. Dostluğumuz güç birliğine dönüştü. Bazı projelere finansal ortak olarak giriyoruz. Farklı sektörlerde de beraber yatırımlarımız olabiliyor, örneğin, Bomonti projesinde ortağız. Finans merkezinde de ortaklığımız olacak.
Tahincioğlu Ailesi'nden ve holdingin ortaklık yapısından bahseder misiniz? Aileden kimler var?
Bizim aile biraz geniş. O yüzden de karıştırılır. Tahincioğlu Holdingi babam Yakup Tahincioğlu kurmuş. Bugün ben şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Amcamın oğulları olan iki kuzenimle ortağız. İsimleri Can ve Onur Tahincioğlu. Can Tahincioğlu holdingin yönetim kurulu başkanvekili Onur Tahincioğlu da yönetim kurulu üyesi. Babam ise sıhhati elverdiği ölçüde şirkete gelir gider. Bazen şantiyelere gider, yerinde denetim yapar. Şirketimizin onursal başkanıdır.
Brasserie Polonez'i zincir haline getirecek
Tahincioğlu Holding'in kamuoyunda pek bilinmeyen bir işleri var. 2008'de Palladium AVM açılırken restoranlarla yer pazarlığı yaparken kendilerini bu işin içinde bulmuşlar. Brasserie Polonez'den bahsediyoruz. Şu anda Palladium AVM ve Bağdat Caddesi'nde iki şubesi var. Ayrıca bir tane de Palladium'da ve Restaurant'ları var. Özcan Tahincioğlu, yemek işini de büyütme kararı almış. Öncelikle Polonez Et ve Sucuk'un sahipleri ile ortak kurdukları Brasserie Polonez'i büyütecekler. Tahincioğlu, "Hem Palladium'daki hem de Bağdat Caddesi'ndeki restoranlarımızdan çok memnunuz. Biz 25-50 TL arasında bir fiyata kaliteli hizmet veren bir zincir oluşturmak istedik. Öncelikle şube sayımızı 13-15'e çıkaracağız. İstanbul Anadolu Yakası'nda yeni yapılmakta olan Akasya, Emaar, Metropol İstanbul gibi büyük projelerde olmak istiyoruz. Bu işi sevdik, büyüteceğiz" diyor.
İdriz Çokal/Para
Yorum Yaz