maritbet girişmaritbet
Patron 'zam yapacağız' diyor işçi inanmıyor

Patron 'zam yapacağız' diyor işçi inanmıyor

İşverenlerin 'bu yıl ciddi düzeyde ücret zammı yapılacak' sözüne çalışanların pek de inanmadığı belirlendi.

Kariyer.net'in 6 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği anket sonuçları, işverenlerin 'bu yıl ciddi düzeyde ücret zammı yapılacak' sözüne çalışanların pek de inanmadığını ortaya koydu.

Kriz sonrası birçok işyerinde değişen ücretlendirme sistemleri, işveren ve çalışan cephesinde farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Daha önceleri birçok yerde yılda iki kez uygulanan ücret zamları son iki yıldır tek sefere inerken, prim, yan haklar gibi uygulamalar ile performansa dayalı ücret sistemi birçok işyerinde yaygınlaşmaya başladı. Elindeki kalifiye elemanı en iyi şekilde kullanmak isteyen birçok işveren 2012 için ciddi oranda ücret zamları düşünürken, çalışan cephesinde ise beklentiler tam tersi yönü gösteriyor. Türkiye'de yöneticilerin yüzde 81'i önümüzdeki 12 ay içinde tüm çalışanlara zam planlarken, çalışanların yüzde 82'si ise önümüzdeki 12 ay içinde ciddi bir zam beklemiyor.

İşverenlerin yüzde 26'sı enflasyon üzerinde zam yapacak

Değişen çalışma koşulları ve işsiz kalma korkusu çalışan beklentilerini düşürürken, işverenler de performansa dayalı ücretlendirme ve yeni zam planları ile motivasyonu canlı tutmaya çalışıyor. Bağımsız denetim faaliyetleriyle öne çıkan, Grant Thornton Türkiye tarafından yapılan araştırmasında çalışanlar için önümüzdeki 12 ay için önemli müjdeler var. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 81'i önümüzdeki 12 ay içinde çalışanlara zam planlarken katılımcıların yüzde 26'sı enflasyonun üzerinde bir zam planlıyor.

kariyer.net'in DÜNYA Gazetesi için 6 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği anket sonuçları ise çalışan kesiminin umutsuzluğunu gözler önüne seriyor. 2012'nin başında gerçekleşecek ücret zamları ile ilgili beklentileri sorulan adaylar, geçen yıla göre çok farklı bir artış beklemiyor. Katılımcıların yüzde 82'si ciddi bir zam beklentisi içinde olmadığını açıklarken, çalışanların yüzde 37'si hiç ücret artışı beklemiyor. Katılımcıların yüzde 34'ü enflasyon oranında artış beklerken, yüzde 22'si yüzde 15-40 arası zam bekliyor. Yüzde 40'ın üzerinde zam bekleyenlerin oranı ise yüzde 7.

'Sonuçlar işverenleri düşündürmeli'

Araştırma sonuçlarını değerlendiren kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sonuçların çalışanların memnuniyetsizliğini ortaya koyduğuna işaret etti. Bu durumun işveren kesimi düşündürmesi gerektiğini aktaran Azoz, "Bu durum, kriz sonrası yeniden şekillenen ücret piyasasının aday tarafındaki görüntüsünü yansıtıyor. Beklentinin bu kadar düşük olması aslında işverenleri düşündürebilecek bir durum. Çünkü aynı zamanda çalışanların memnuniyetsizliğini de yansıtıyor. Kriz sonrası dönemde ücretlerde oluşan en önemli gelişme, prim ve yan hakların ön plana çıkması oldu. Şirketler, ellerindeki bütçeyi en iyi çalışan için kullanabilmek adına, performans sistemleri kurdu, mevcut sistemlerini revize etti. İyi performans gösteren çalışanlar, prim ve yan haklarla ödüllendirildi. Ücret, yan haklarla birlikte değişken bir paket haline geldi. Performansa dayalı ücretlendirmenin 2012'de de devam etmesi bekleniyor. Özellikle yönetici pozisyonlarında primlerin önemini koruyacağını düşünüyorum" dedi.

Yılbaşında zam oranları yüzde 8 ila 12 arasında değişir

Secretcv.com Genel Müdürü Okay Tütüncü, 2012 Ocak itibari ile yüzde 8-12 arasında zam öngördüklerini belirtti. Zam dönemlerinin de tek sefere indiğini hatılatan Tütüncü, "Üçüncü çeyrek henüz bitmedi ve dördüncü çeyrek de başlamadı. Bu nedenle zam planlarının yapılması için erken bir dönem olduğunu düşünüyorum. Fakat krizden sonra firmaların çoğu yılda iki kez yaptıkları zamları yılda bir kez yapmaya başladı. Ocak 2012 itibariyle öngörümüz zam oranlarının yüzde 8 ila yüzde 12 aralığında olacağı şeklinde. Özellikle bir sektörün sadece zam konusunda şanslı olabileceğini düşünmüyorum. Ama büyüme anlamında öne çıkacak sektörlerin perakende-mağazacılık, tekstil, bankacılık ve sağlık sektörleri olacağını öngörebilirim" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kiralarda çok fahiş bir artış olması beklenmiyor
  • 02.07.2024 15:23

Kiralarda çok fahiş bir artış olması beklenmiyor

Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasına ilişkin ...

Edirne'deki tarihi hastanenin son duvarına özel koruma!
  • 19.12.2020 11:07

Edirne'deki tarihi hastanenin son duvarına özel koruma!

Edirne'de II. Abdülhamit zamanında yaptırılan Merkez Asker Hastanesi'nin kalan t ...

Elektriğe zam geldi, yeni tarifeler belli oldu!
  • 01.10.2020 10:59

Elektriğe zam geldi, yeni tarifeler belli oldu!

EPDK 1 Ekim-31 Aralık arasında 3 aylık dönemde geçerli olacak elektrik tarifeler ...

Niğde'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  • 21.09.2020 09:09

Niğde'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Niğde'nin Bor ilçesinde büyüklüğü 5.1 olan deprem meydana geldi. ...

Ersizlerdere, Tabiat Parkı olarak ilan edildi
  • 12.09.2020 09:03

Ersizlerdere, Tabiat Parkı olarak ilan edildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin imzasıyla ülkemizin 252. tabiat parkı ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''İlk seçim 2023 yılında''
  • 04.09.2020 18:17

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''İlk seçim 2023 yılında''

Ankara-Niğde Otoyolu'nun açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...