Polatlı'ya cam fabrikası
Trakya Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yenigün, Ankara’nın Polatlı ilçesinde inşaatı 2012’de başlayacak tesisin 2013’de üretime geçmesinin planlandığını bildirdi.
Trakya Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yenigün, Temel Camlar Üretim Başkan Yardımcısı Selçuk Demirkıran, İç Anadolu Bölge Satış Yöneticisi Mustafa Tanık, Polatlı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Muzaffer Sevinçel'le birlikte 300 milyon dolar yatırım bedelli ve yıllık 590 bin ton üretim kapasiteli olacak cam fabrikasının Polatlı OSB'deki yerinde incelemelerde bulundu.
Burada basın mensuplarına açıklama yapan Trakya Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yenigün, 2007 yılında Trakya Cam Sanayinin Polatlı'da yatırım yapma kararı aldığını ekonomik kriz nedeniyle ertelenen yatırımın genişletilerek 2012'de inşaatına başlanacağını kaydetti
Yenigün, "Planlanan yatırım ekonomik nedenlerle ötelenmişti. Trakya Cam Sanayi Yönetim Kurulu bu yatırımın başlatılması için karar aldı. Toplam 590 bin ton üretim kapasitesine ulaşacak iki tane büyük düz cam, float hattı yatırımı içeren yatırımın başlatılması için düğmeye basıldı. Çok yakında inşaat çalışmaları başlayacak. Gelecek yıl Ocak veya Şubat ayında inşaat çalışmalarının başlamasını hedefliyoruz. 2013 yılının Nisan ya da Mayıs ayında ticari üretimin başlamasını planladık" dedi.
Düz cam fabrikasının toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu 2,5 yıl içerisinde yatırımın tamamlanacağını bildiren Yenigün, burada 270 kişi istihdam edeceklerini bildirdi.
Tamamen otomatik üretim imalatı yaptıklarını anlatan Teoman Yenigün, "Bizim cam sattığımız veya camlarımızı satan bayilerimiz ve distribütörlerimiz neredeyse Türkiye'nin her tarafında var. Bizden aldıkları ham maddeyi işleyerek inşaat, mimari, mobilya, beyaz eşya sektörünün ihtiyacını karşılıyorlar.
Tecrübemiz gösteriyor ki bu tür bayiler ve tesisler fabrikanın yakınına kuruluyor. Hiç şüphesiz ki bu kadar kapasiteli cam fabrikasının olduğu yere bu tür cam işleme tesisleri kurulacaktır" dedi.
Yenigün, "Lojistik olarak da nakliye giderlerini minimize edebilecek coğrafi bir yapılanmamız var. Bildiğiniz gibi Mersin'deyiz, Trakya'dayız, Bursa'dayız şimdi de İç Anadolu'nun, Orta Anadolu'nun göbeğine geliyoruz.
Dolayısıyla Türkiye'nin her tarafındaki müşterilerimize malı ulaştıracak noktadayız. Şirketimiz şu anda Türkiye'de ürettiği malın yüzde 30'unu ihraç ediyor. Doğu Avrupa, Avrupa, Ukrayna, Rusya, Ortadoğu'da önemli düz cam tedarikçilerinden biriyiz" diye konuştu.
İstihdam edecekleri kişilerin nitelikli olması gerektiğine değinen Yenigün, "Özellikle vardiyalı çalışma düzeni olan bir fabrikada dışardan işçi getirmek son derece zor. Dolayısıyla lokal olması lazım. Yerel yöneticilerle bu konuyu paylaşıyoruz. Polatlı'daki kaynakları en iyi şekilde değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
Yenigün yatırım yapmak için neden Polatlı'yı tercih ettiklerini ise şöyle anlattı: "Bizim girdi verdiğimiz sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor.
Dolayısıyla Türkiye'nin bu yöndeki bölgesel gelişmesi bizim dikkatle izlediğimiz şeyler. Bu alanda baktığınız zaman düz camın ağırlıklı olarak tüketildiği bölge Marmara, Ege ve Ankara merkez olmak üzere İç Anadolu Bölgesi. Türkiye'deki düz cam tüketiminin yüzde 75, 80'ini buralar oluşturuyor. Son yıllarda İç Anadolu'da Ankara bölgesinin özellikle inşaat sektöründe gelişmesi bu işi biraz daha hızlandırdı. O yüzden bu bölgede yer almamız gerekiyordu. Çünkü diğer bölgelerde zaten varız. Bizim İç Anadolu'ya ve Doğu Anadolu'ya mal verebilecek en yakın noktamız Bursa idi. Şimdi bunu biraz daha doğuya çekmiş oluyoruz. Bu pazarlara daha yaklaşmış oluyoruz. Polatlı Lojistik olarak çok kritik bölgede ve alt yapısı karayolu, demiryolu ve OSB bölgesi olarak çok iyi. Doğalgaz ve yeterli elektrik alt yapısının olması bizim buraya yatırım yapmamızın başlıca nedenleri idi."
Yorum Yaz