maritbet girişmaritbet
Polimeks'in 2013 yılındaki hedefi yeni yabancı pazarlara açılmak!

Polimeks'in 2013 yılındaki hedefi yeni yabancı pazarlara açılmak!

Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesindeki 33 Türk şirket arasında birinci sırada yer alan Polimeks'in hedefi, yeni pazarlara açılmak

Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesindeki 33 Türk şirket arasında birinci sırada yer alan Polimeks'in hedefi, yeni pazarlara açılmak. "Ortadoğu, Suudi Arabistan, Katar ve Afrika radarımıza giren pazarlar" diyen Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ile 2013 yılındaki hedeflerini, üstlendikleri projeleri, orta ve uzun vadedeki stratejik planlarını konuştuk... 

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR tarafından belirlenen 'Dünyalını En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesinde bu yıl ülkemizden 33 müteahhitlik firması yer aldı. Gerek Polimeks'in gerekse Türk şirketlerinin bu başarısını neye bağlıyorsunuz? 
 
Polimeks'i Cem Siyahi ve Abdullah Gözener ile birlikte 1995 yılında kurduk. Şirketimiz kuruluşundan bu güne geçen 17 yıllık sürede toplam 118 projeye imza attı. Halihazırda portföyümüzün yüzde 95'lik bölümü Türkmenistan'da üstlendiğimiz projelerden oluşuyor. Orta Asya'nın en büyük spor komplekslerinden biri olarak gösterilen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi başta olmak üzere Türkmenistan'ın zengin kültürel özelliklerini taşıyan Anayasa Anıtı, Bağımsızlık ve Tarafsızlık Anıtı gibi, kültür-sanat kompleksleri, tarihsel ve sanatsal önemi bulunan anıtlar, hükümet binaları, oteller, hastaneler, arıtma tesisleri, çimento fabrikaları, hipodrom ve alışveriş merkezleri gibi farklı kullanım özelliklerine sahip, birbirinden nitelikli projelerin altına imza altık. Polimeks olarak, geliştirdiğimiz anahtar teslim projelerinin yanı sıra sağladığımız yüksek istihdam ve ekonomik fayda ile sektörünün önemli bir oyuncusu konumundayız. Polimeks İnşaat bünyesinde yaklaşık 14 bin kişi istihdam ediyoruz. Başarımızı 2011 yılında yapımını tamamladığımız 17 proje ile taçlandırdık. Şirket olarak 2012 yılında toplam yatırım değeri 4.3 milyar doları bulan 10 projenin inşaatına ise devam ediyoruz. Yurtiçinde daha önce yapımım üstlendiğimiz projeler arasında Kemerburgaz Country Residence, Kemerburgaz Orman Evleri ve Kempinski Residences Astoria yer alıyor. 2012 yılsonu ciromuz da yaklaşık 1.350 milyon dolar... Başarımızın temelinde takipçi, kurum bağlılığı, en yeni inşaat teknikleriyle geliştirilen hizmet kalitesi, dürüstlük, iş ortağı ve müşterilerine karşı duyduğu saygı, şeffaflık, takım çalışmasına dayanan yönetim ve üretim anlayışı gibi değerler yer alıyor. Uluslararası müteahhitlik alanında global bir oyuncu olmanın en önemli faktörlerinden biri belli bir alanda uzmanlaşmadır. Türk müteahhitlik firmaları da dünyanın dört kıtasında projeler üstleniyor. Uluslararası standarttaki hizmeti rakiplerden daha uygun fiyatlarla sunabilmek, yüksek müşteri memnuniyeti, güvenilir iş ortakları olmak, çok çeşitli projelerde kazanılmış zengin uluslararası deneyim, çevre ülkelerdeki iş ortamlarına aşinalık, nitelikli insan gücü ve risk alma kapasitesi Türk müteahhitlerini rekabette üstün kılan diğer önemli özellikler
 
Polimeks olarak hangi stratejilere yatırım yaparak farklılaşıyorsunuz? 
 
Uygulamalarımızda detaylara gösterilen özen, yüksek kalite standartlarındaki tutarlılık ve teslim hızı; yönetimde ise dostane ve güvene dayalı bir çalışma ortamıyla sağlanan müşteri memnuniyeti Polimeks olarak kurumsal kültürümüzün diğer önemli unsurlarını oluşturuyor. Ayrıca şirketimiz bünyesinde görev yapan tüm ekibimizin belli sorumluluk alanları mevcut. Hiyerarşik bir yapımız var. Bu yapı içerisinde başta üst yönetim olmak üzere tüm çalışanlarımız arasında bir takım ruhu ile sorumluluklarımızı yerine getirmeye önem veriyoruz. Projelerin tasarımı konusunda şirketimiz bünyesinde alanında uzman ve oldukça yetenekli bir ekibimiz var. Bütün projelerimizde yaptığımız işin en iyisi olma hedefliyle hareket ediyoruz. Şirketin bünyesinde güçlü/ yaratıcı bir mimari kadro bulunuyor. Kaliteli insan kaynağımız ve uzman ekip çalışmasının yarattığı itici güçle üstlendiğimiz projelerde tasarımdan üretime, montajdan iş yönetimine kadar hemen her alanda kaliteye öncelik veriyoruz. Gerek yönetim ekibi gerekse çalışanlar şirketin ilk kurulduğu yallarda olduğu gibi heyecanını koruyor ve sürekli işinin başında yer alıyor.
 
Açılmayı düşündüğünüz yeni pazarlar var mı? 
 
Şirket portföyümüzün önemli bir bölümü Türkmenistan'da listelendiğimiz projelerden oluşuyor. Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. Altyapı, üst yapı ve endüstriyel alanlarda yıllarca edindiğimiz birikim, know-how ve bu alanda uluslararası pazarda kazandığımız itibar ile önümüzdeki yeni pazarlara yönelmeyi hedefliyoruz. Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda iş portföyümüze Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi yeni pazarları eklemeyi hedefliyoruz. 
 
Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiniz projelerden bahseder misiniz? 
 
Şirket olarak, büyüme hedefleri doğrultusunda gelecek dönemlerde taahhüt ve genel müteahhitlik sektöründe yurtdışı projelerindeki kapasitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yine, önümüzdeki yıllarda yatırımcı şapkamızı genişleterek yurtiçinde yeni projelere ağrılık vermeyi hedefliyoruz.Türkiye'deki yatırımlarımızı holding bünyesinde faaliyet gösteren Gayrimenkul Yatırım Şirketi (POLİDEV) çatısı altında genişletmeyi planlıyoruz. Yurtiçinde kentsel dönüşüm süreci, mütekabiliyet yasası ve 2B kanunu gibi konuları yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda yeni projeler ile inşaat-gayrimenkul sektöründe daha aktif rol almayı amaçlıyoruz. 
 
Orta ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir? 
 
Kendi sektörümüzde oturmuş bir sistem ve kurumsal bir yapımız var. Şirket düsturu olarak bu yapıya uygun hareket ediyor ve elik değerlerimizden, prensiplerimizden asla ödün vermiyoruz. Tüm işlerimizi istikrarlı ve temkinli büyüme prensibiyle ele alıyoruz. Bu genel çerçevede tabii ki değişen ülke ve dünya pazar koşullarına göre kısa ve orta vadeli stratejimizi sürekli gözden geçiriyoruz. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda orta ve uzun vadede Türkmenistan, Ortadoğu, Suudi Arabistan, Katar ve Afrika radarımıza giren pazarlar. Portföyümüzün büyük bölümü her ne kadar yurtdışı olsa da Türkiye'de de yatırımlarımız devam ediyor.
 
Türk inşaat sektörünü nasıl bir geleceğin beklediğini öngörüyorsunuz? 
 
Son yıllarda inşaat/gayrimenkul sektörünün, Türkiye ekonomisinin itici gücü konumuna yükseldiği görülüyor. 2011 yılında gayrimenkul sektörü yüzde 10 gibi bir büyüme performansı sergiledi. Gayrimenkul-inşaat sektörünün 2012 yılında yüzde 5 seviyelerinde bir büyüme elde edeceği tahmin ediliyor. Bu yılın ilk yarısının da sektör açısından mütekabiliyet yasası ve devam eden kentsel dönüşüm süreci ile birlikte hareketli geçmesi bekleniyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün, yüzde 100 Türk malı ve cari açığı büyütmeden büyüyen tek sektör olması, cari açık sorunun üstesinden gelinmesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca gayrimenkul-inşaat sektörünün büyümesi beraberinde istihdamı artırması açısından önemli bir etken. Bölgemizdeki savaş rüzgarları ve istikrarsızlıklar dünyadaki finansal krizle de birleştiğinden faaliyette bulunduğumuz bölgede ve Körfez ülkelerinde ister istemez yatırımların yavaşlamasına veya kararların gecikmesine yol açıyor. Umarız yakın çevremizde yakın zamanda barış ve politik istikrar sağlanır. 
 
Peki sektörün önündeki engeller nelerdir, ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 
 
Yurtdışında faaliyette bulunan her müteahhidin ortak sorunu, yetenekleri ve deneyimleriyle orantılı işlere talip olmasının önündeki en büyük engellerden biri teminat mektuplarıdır. Belirli şartları yerine getiren müteahhitlere sağlanacak bir devlet garantisi, Türk müteahhitlerinin çok daha büyük ve nitelikli işlere talip olmasının yolunu açacaktır. Bir diğer sorun da belirli bir kriter, derecelendirme sistemi ve kısıtlama olmadan neredeyse dileyen herkesin yurtdışında müteahhitlik hizmeti yapmak üzere firma kurup yetenekleri ile orantısız işler alıp en iyimser yorumla bunları ağızlarına yüzlerine bulaştırmaları sonucu yaşanan prestij kaybıdır. Türk müteahhitleri için yeni gelişen her pazarda yaşanan ve çok uzun zamandır faaliyette bulunulan ülkelerde dahi zaman zaman olan bu tür prestij kayıplarının telafisi yine işine sahip müteahhitlerin yaptıkları fedakarlıklarla mümkün oluyor. Bir dönem Libya'da uygulanmaya başlanan ancak savaş başlayınca aksayan devlet referaııs-clerecelendirme sisteminin uygulanması ve bu sistemin iş yaptığımız ülkelerde tanıtılması problemin çözümü yönünde iri bir adım olabilir. 
 
5 milyar dolarlık olimpiyat kompleksi inşa ediliyor
 
Polimeks, Asya'nın en büyük olimpiyat komplekslerinden biri olarak gösterilen Aşkabat Olimpiyat Binası'nın yapımını üstlendi. 1.1 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek kompleksin toplam yatırım beledi ise 5 milyar dolar. 2016 tarihinde bitirilmesi planlanan proje kapsamında 5 bin kişilik kapalı su sporları tesisi, salon atletizm oyunları tesisi, 4 bin kişilik kapalı tenis tesisi, 5 yıldızlı 450 kişilik otel, kültür merkezi, sporcu rezidansları, 6 bin kişi kapasiteli kapalı bisiklet pisti gibi bölümler olacak. Yurtiçinde de projeler geliştiren şirket, Eskişehir'deki Bademlik SPA ve Termal Otel'i Eylül 2013'te tamamlayacak. 25 bin metrekarelik alanda inşa edilecek tesis; 104 adet standart oda, 34 adet premium oda, 19 adet junior süite oda, 4 adet executive suit oda, 2 adet honeymoon oda, 1 adet presidential oda olmak üzere toplam 164 oda kapasitesine sahip olacak. İstanbul Karaköy Butik Oteli ve İzmir Alaçatı Tatil Köyü projeleri de Polimeks'in hayata geçireceği diğer projeler arasında yer alıyor.
 
Füsun Akay / Platin

Yorum Yaz