Prefabrik Yapı sekiz katlı çelik binalar inşa edecek!
Prefabrik Yapı, hafif çelik teknolojisi ile sekiz katlı binalar yapacak. Yüzde 90 geri dönüşümlü çelik malzemesi ile üretilen binalar yangına dayanıklı yalıtım malzemeleriyle ön plana çıkıyor. Şirket yetkilileri, yeni sistemi kentsel dönüşümde en avantajlı yapı sistemi olarak niteliyor
Hekim Holding grup şirketlerinden Prefabrik Yapı AŞ, 2013 yılı yatırım programına aldığı ve halen inşaatı devam eden tesisleriyle Türkiye'de ilk kez hafif çelik teknolojisini kullanarak sekiz katlı binalar yapacak. Prefabrik Yapı AŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay, 1992'den bu yana üretmekte oldukları çelik yapıların toplam metrekaresinin 1 milyonu aştığını belirterek, yeni teknoloji yatırımlarıyla birlikte gelişen teknolojilere uyum sağlamayı ve üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Tesislerin devreye girmesiyle ulusal ve uluslararası pazarlardan gelecek taleplerin karşılanması sonucunda uluslararası arenada rekabet güçlerini artıracaklarını kaydeden Tolunay, "Yeni teknoloji ile oluşturulacak ithal ikame sayesinde, ulusal ekonomiye dolayısıyla istihdam artışına katkı sağlanacaktır" dedi.
Türkiye'de olağanüstü durumlarda en önemli ihtiyacın barınma olduğunu vurgulayan Tolunay, "Böyle bir anda en kısa sürede ulaşılan bölgede mağdur sayısı ne kadar fazla olursa olsun sorun ortadan kalkıyor. Kent kurmak bile mümkün. Deprem başta olmak üzere diğer doğal afetler gerçeği ile yüz yüze olan ülkemizde çelik bina kullanımının artırılarak, sağlam, kaliteli ve teknolojik yapıların üretilmesiyle güvenilir mekanlarda yaşam sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
'Doğası gereği çevre dostu'
Bu yeni teknoloji ile üretilen yapı elementlerin ve ürünlerin yüzde 90 geri dönüşümlü çelik malzemesi ile yapıldığını dile getiren Tolunay, "Bu binalar, doğası gereği çevre dostu ve sürdürülebilir mimarlık ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Tüm çelik karkaslarımızın kaplamasında kullanılan A-l sınıfı yanmaz özellikte ve tamamıyla doğa dostu malzeme olan fibercement kullanımı ile sistemin yangın ve izolasyon konularındaki avantajları da ön plana çıkıyor. Dolayısıyla yeşil bina, ekolojik bina kriterleri çerçevesinde oluşturulacak tasarımlar bu teknoloji ile maksimum verimlilikte gerçekleştirilecektir" dedi. Türkiye'de kullanılan mevcut teknoloji ve makine hatları ile halen 2-4 kat yüksekliğinde ön üretimli hafif çelik yapılar gerçekleştirildiğini söyleyen Tolunay, "Çok katlı hafif çelik yapı sisteminde kullanılan yeni teknoloji sayesinde sekiz kata kadar hafif çelik yapılar tasarlanarak uygulamaları gerçekleştirilecek. Bu teknoloji sadece konutlar için değil, okul, yurt, askeri yapılar, sağlık yapılan gibi birçok kamu binaları için de ideal şartları sağlamaktadır" dedi.
Yeni yatırımlarını, "kentsel dönüşümde tercih edilecek en avantajlı yapım sistemi" sözleriyle tanımlayan Tolunay, "Kentsel dönüşüm sürecinde yüksek katlı hafif çelik yapı teknolojisinin kullanımının önemli bir fırsat olarak değerlendirileceği ve arsa değerinin yüksek olduğu arazilerde tercih edileceği düşünülmektedir. Ayrıca geleneksel yapım sistemleri ile karşılaştırıldığında üç kat daha hızlı inşa edilmektedir" diye konuştu.
Dünya
Yorum Yaz