Rainer Bomba: Türkiye cazip bir partner!
Rainer Bomba: Bundan sonra Türkiye ile birlikte ve Türkiye'nin yanında yer almak istiyoruz. Konut alanındaki enerji verimliliğini geliştirerek bunu yapmak istiyoruz. Yarın, Ankara'da çeşitli görüşmelerde bulunacağım
Türk yapı sektörünün uluslararası buluşma noktası olan 35. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, bugün kapılarını açtı.
6 Mayıs'a kadar sürecek Turkeybuild İstanbul'a konuk ülke olarak katılan Almanya Federasyonu'nu temsilen fuar açılışına katılan Ulaştırma, İmar ve Kentsel Gelişim Bakanlığı Genel Sekreteri Rainer Bomba, ntvmsnbc'ye yaptığı açıklamada, "Bundan sonra Türkiye ile birlikte ve Türkiye'nin yanında yer almak istiyoruz. Konut alanındaki enerji verimliliğini geliştirerek bunu yapmak istiyoruz. Yarın, Ankara'da çeşitli görüşmelerde bulunacağım. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşeceğim. Bu projeleri, Ankara'da ele alıp, görüşmeleri daha da ileriye taşımayı arzu ediyoruz" dedi.
Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay ise işbirliğinin kapsamını "Yapılmak istenen, Türkiye'nin hakim olduğu 3. bölge pazarlarında Kuzey Irak, Gürcistan, Rusya'da Almanlarla işbirliğine giderek, sağlanacak know-how aktarımı ile daha çok ürün satılması" olarak açıkladı.
Bomba, açıklamasını şöyle sürdürdü:
'Türkiye cazip bir ekonomik partner. Bölgedeki birçok ülke için köprü görevi üstleniyor. Amacımız işbirliğini geliştirmek. Hükümet düzeyinde Almanya ve Türkiye arasında çeşitli anlaşmalar imzalanması suretiyle örneğin ortak araştırma alanında ve araştırma projelerine destek verilmesi konusunda çeşitli işbirliği projeleri yapılabilir ve daha da geliştirilebilir. Aynı zamanda, 'Benim Evim Benim Yakıt İstasyonum' sloganı ile yaygınlaştırmaya çalıştığımız Enerji Verimliliği Evi'ni, Türk ortaklarımızla üretebilirsek çok güzel olur diye düşünüyoruz."
Hedeflenen işbirliğinin boyutu nedir?
Bomba: "Serbest piyasa ekonomisi içinde şirketlerin işbirliği yapması önemli. Biz, bunu destekliyoruz. Çeşitli platformlarda, bu fuarda da biraraya gelip, kendi projelerini yürütüyorlar. Bu zaten var. Ancak, hükümet düzeyinde Almanya ve Türkiye arasında çeşitli anlaşmalar imzalanması suretiyle örneğin ortak araştırma alanında ve araştırma projelerine destek verilmesi konusunda çeşitli işbirliği projeleri yapılabilir ve daha da geliştirilebilir."
Yapılan ön anlaşmalar var mı bu konuda?
Bomba: "Büyük şirketler arasında yapılan büyük çaplı işbirlikleri var. Alman Schüco fiması burada profiller üretiyor ve Türk şirketi nihai ürün haline getirerek Türkiye pazarına sunuyor. BASF, başka bir örnek. Hükümet desteğine ihtiyaç duymadan işbirliği yapıyorlar. Bu tür işbirlikleri her iki taraf için de kazan kazan durumu yaratıyor."
Enerji verimliliği çalışmalarınızı Enerji Verimliliği Evi projesi ile bir adım ileriye taşıyorsunuz. Bu konuda da bir işbirliği olacak mı?
Bomba: "Yenilenebilir enerjilere baktığımızda jeotermal ve güneş enerjisinden yararlanabiliyoruz. Enerji Verimliliği Evi projesi de jeotermal ve güneş enerjisi ile tükettiği enerjinin 2.5 katı kadar enerjiyi üretiyor. Bu enerjiyi de elektromobilite için kullanıyor. Hem elektrikli araçların şarjı için kullanılıyor hem de şebekeye aktarılıyor.
Projeyi 'Benim Evim Benim Yakıt İstasyonum' sloganı ile yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Önemli olan karbondioksitsiz üretim yapması, hem mobilite hem de konut alanındaki enerji ihtiyacını karşılaması. Bu tür evleri, Türk ortaklarımızla üretebilirsek çok güzel olur diye düşünüyoruz. Çünkü Türkiye ve Almanya'daki durum birbirine yakın. Enerji her yerde çok pahalı, çevreye dost bir ortamda enerji üretebilmek, güvenli üretebilmek ve geliştirmek önemli."
Bu konuda atılan adımlar var mı?
Bomba: "Evet, somut adımlar var. Buradaki imkanlar ve teknikle, bunu yapmak mümkün. Türkiye'deki dostlarımız da böyle bir evi aynen yapabilirler.
Yarın Ankara'da çeşitli görüşmelerde bulunacağım. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'i geçen yıl, Türkiye'nin konuk ülke olduğu Münih'teki Yapı Fuarı'nda konuk etmiştik. Ben de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşeceğim. Bu projeleri, Ankara'da ele alıp, görüşmeleri daha da ileriye taşımayı arzu ediyoruz.
Türkiye, bölgedeki birçok ülke için köprü görevi üstleniyor. İnşaat ve yapı sektöründe büyük başarılara imza attığını görüyoruz. Türkiye, son yıllarda kanunların Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi ile de çağdaş inşaat konusunda önemli adımlar attı. Türkiye'nin bölgede de önemli bir etki yaratacağına inanıyoruz. Bundan sonra Türkiye ile birlikte ve Türkiye'nin yanında yer almak istiyoruz. Konut alanındaki enerji verimliliğini geliştirerek bunu yapmak istiyoruz."
Seçil Başkaya-ntvmsnbc
Yorum Yaz