Rant vergisi gayrimenkul sektörüne nasıl etki edecek?
Gayrimenkul ve inşaat sektörünün gündemi rant vergisi. Emlaktasondakika.com, patronların rant vergisi için ne düşündüğünü araştırdı.
Son dönemde sıkça gündeme gelen rant vergisiyle ilgili olarak farklı görüşler ortaya çıkıyor. Genel görüş rant vergisini desteklese de tasarının çok iyi planlanması gerektiği düşüncesi ön planda. Elde edilen verginin yeniden toplumsal fayda sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini belirten patronlar, afet riski altındaki alanların bu vergiden etkilenmemesi gerektiğini belirtti. Emlaktasondakika.com olarak sektörün rant vergisi hakkında neler düşündüğünü araştırdık.
24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay
Rant korkulacak bir şey değildir. Rantın olmadığı yerde istihdam olmaz, gelişme olmaz, kalkınma olmaz, müteşebbis olmaz. Önemli olan nokta rantın nasıl üretildiği paylaşıldığı. Bugün konuşulan rant vergisinde yüzde 40'lar bahsediliyor. Bir yerde rant üretiliyorsa devlet kesinlikle payını almalıdır ancak buradaki pay ve kriter en kritik nokta. Kentsel dönüşüm olarak tanımlanan bölgeler kesinlikle bu tasarının dışında kalmalı. Burada adalet nasıl tesis edilecek. Vatandaşı mağdur edecek yaklaşımlardan kaçmak zorundayız. Tasarı fiyatlarda yüzde 20'lik artışa neden olabilir. Rant, bölgesel olarak da ele alınmalı.
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu
Kentler gün geçtikçe gelişip, değer kazanıyor. Buna bağlı olarak atılan doğru adımların destekçisiyiz. Ranttan elde edilecek olan gelirin belediyelere aktarılması yerel yönetimlerin güçlenmesine ve kentsel dönüşüme yeni bir finansman sağlayacak. Ancak İstanbul'un her bölgesi aynı olmadığından, tüm bölgelerde yüzde 50 seviyelerinde vergi alınması imar artışını olumsuz yönde etkiler. Adil çözümün sağlanması için mevcut imar planlarının kazanılmış hak haline getirilerek bir milat oluşturmak, mülk sahibinin talebi ile imar artışı olması halinde vergilendirmek, imar hakkının kamu tarafından düşürülmesi durumunda da kaybolan hakkı tanzim etmek daha realist olacaktır.
Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya
Toplumsal fayda üretmek adına değer artış payının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Burada en önemli kriter, toplanacak verginin yeniden toplumsal fayda için kullanılması olmalı. Biz, rant vergisini destekliyoruz. Kentsel rantların vergilendirilmesinden bütün halk yararlanmalı. Bu da halen ödenen vergiler hafifletilerek gerçekleşebilir. Burada müktesep hak kaybına uğrayanlar içinde çalışma yapmak gerekiyor. Daha önce imara açık bir arsada yapılan değişiklikle malikin bir kaybı oluyorsa bunun karşılığının ödenmesi gerekiyor.
Özyurtlar Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt
Şehirlerde imar değişiklikleri nedeniyle rant oluşmakta. Boş bir arsa üzerinde imar değişikliği oluyor ve buranın değeri artıyor. Ya da emsal artışı talep ediliyor ve bina iki katlıyken 15 kat izni çıkıyor. Buradaki rantlar mülk sahibine kalıyordu. Şimdi belediyeler bu gelirden pay almak istiyor. Bu tasarı imar artışının önüne geçmek için yapılıyor. Belediyeler yüzde 40-60 arasında vergi talep edeceği için imar artış talepleri düşecek. Ancak metro geçti, yol geçti gibi nedenlerle o bölgede oturanlardan rant vergisi almak uzun dönemde problem oluşturur.
Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner
Rant vergisi korkulacak bir şey değil. Bir yerden gelir elde ediliyorsa bunun karşılığını da yasal olarak alacak. Aşırı imar yoğunlaşmasıyla birlikte nüfus yoğunluğuna neden olabilir. Sistemin iyi planlanması gerekiyor. Zaten bu tür vergiler dolayı olarak alınıyor. Yani arsanızın yanından yol geçtiği zaman, belediyeler şerefiye adıyla vergi alıyor. Rant vergisi iyi olacaktır. Arsada maliyetleri arttırabilir ancak arsa gelirini de yükseltecek. Sonuç olarak rant vergisi doğru bir adım olarak gözüküyor.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım
Özellikle kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Bölgelerin Dönüştürülmesi Kanunu'nun kabulünden sonra şehirlerde imar değişiklikleri yapıldı ve bu değişiklikler büyük rant gelirleri oluşturdu. Belediyeler haklı olarak bu ranttan paylarını almak istiyorlar. Bugüne kadar geç kalınmış bir karar. Belediyelerin kendi yaptığı değişikliklerden ortaya çıkacak değer artışından yüzde 40-60 arası, bireysel başvurularda gerçekleşecek artıştan ise yüzde 80-100 arası rant vergisi alınacağı konuşuluyor. Burada en hassas konu imar hakkı artan gayrimenkulde oluşan yeni değerin doğru belirlenmesi. Bu konu hem vatandaşın hem de belediyenin mağdur olmaması için çok önemli.
Yorum Yaz