Rant vergisi konut fiyatlarını arttırır mı?
Emlak Hakkında Herşey’de Yavuz Karaman’ın bu haftaki konuğu İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım oldu.
Gayrimenkul ve emlak haberciliğinin öncü ismi Yavuz Karaman, Emlak Hakkında Herşey programında bu hafta Nazmi Durbakayım'ı ağırladı.
Son dönemde gündemden düşmeyen rant vergisinin tartışıldığı programda, kredi faiz oranlarına da değinen Yavuz Karaman ve Nazmi Durbakayım, sektöre dair her şeyi Emlak Hakkında Herşey'de konuştu.
Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, “Aslında ne olacağının cevabı çok basit değil. Rant vergisi dediğimiz şey, İmar Kanunu ile ilgili bir düzenlemenin içerisinde var olan bir madde…” dedi.
Bunun aslında imar planlarını da düzenlediğini belirten Karaman, “İlk imara açılan bir yerin KOP-DOP gibi kesintileri oluyor. Diyelim ki sizin 10 dönüm bir arsa-araziniz var. Bunun 3 ya da 4 dönümünü devlet sizden alabiliyor. Sonra imara açıldıktan sonra orada yeni bir düzenlemeden bahsediliyor. Burada bir fonksiyonuyla ilgili değişiklik var. Devlet diyor ki ‘ben burada imar uygulamasında bir değişiklik yaparsam, genel bir imar uygulaması olursa bunun yüzde 40 ya da 50'sini ‘kamu olarak sizden alırım.'
Böyle düşünüldüğü zaman çok da mantıksız değil… Çünkü Türkiye'de emsal ve imar artışları Türkiye'de çok suistimal edildi. Bu uygulamayı en azından şeffaflık ve hakkaniyet açısından çok önemli olarak görüyorum.” dedi.
Bir de İstanbul'da arsa sıkıntısının çok fazla olduğunu aktaran Yavuz Karaman arsa fiyatlarının çok yüksek olduğuna değindi. Çok yüksek ve uygun fiyata arsa alan bir kişinin arsasını satmadığını çünkü vatandaşın o bölgenin değerleneceğini bildiğini belirtti. Bu düzenleme özellikle arsa piyasasına disiplin getireceğini aktardı. Karaman “Bu açıdan da piyasaya olumlu katkı sağlayabilir.” dedi.
Konut fiyatları ne olacak?
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Bu kanunun çıkmasıyla biz sivil toplum örgütü olarak 4 sene önce başladığımız bu söylemlerimizin çıkmasından dolayı mutlu olduk. Demek ki sivil toplum örgütlerinin hazırlamış olduğu öneriler dikkate alınıyor. Bu tamamen bizim dikkat çekmek istediğimiz noktaları çözen bir kanun…
Rakamlar artar mı diye bir endişe var. Bunu en baştan söyleyeyim rakamlar artmaz, düşer… Çünkü imar artışlarını belli kişiler yapabiliyordu. Belli kısmın elindeydi. Şimdi o belli kesim imarları artırırken, ucuza bana mal oluyor diye arsayı piyasaya ucuza mı çıkarıyordu? Yine, olması gereken, piyasa şartlarına göre oluşan fiyatlara göre çıkıyordu. Şimdi her kesimden arsalardaki imar artışı sağlanıyorsa ve kamu da bundan pay alıyor ise bu rakamlar düşecektir. Çünkü kamu pay alamadığında imarı artan arsanın veya imarı çıkan arsada yapılması gereken altyapıyı belediye hem harç alıyordu hem de bunları yapmıyordu. Şimdi bunlar olmayacak. Çünkü belediyenin ve kamunun ciddi bir şekilde geliri olacak. Bu gelirlerle de 75 milyona yayılan bir hizmet olacak. Bundan altyapı yapılacak, köprü, baraj yapılacak, eğitime gidecek.” açıklamasında bulundu.
Dolayısıyla bir adalet dengesi doğduğunu söyleyen Durbakayım, adaletin olduğu yerde de daha doğru fiyatlama ve daha rahat bir piyasa olacağını aktardı.
“Onun için ben fiyatların daha aşağıya ineceğini iddia ediyorum. Çünkü mal bollaşacak. Bu kanun rahatsız edici bir kanun değil, bilhassa bu birtakım şeylerin önünü açacak.” dedi.
Arsa stoğuyla ilgili açıklama yapan Yavuz Karaman, işin yine şehrin merkezindeki yıkılması gereken binalara geldiğini belirtti. İstanbul'da boş arsanın olduğunu fakat çok kısıtlı olduğunu aktaran Karaman 3. Köprü ve bağlantı yolları, 3. havalimanı, Ömerli taraflarında boş arsanın olduğunu söyledi. İmar planı değişikliğinin gündeme gelmesiyle bu yasadan etkilenecek yerler olduğunu aktardı. Şehrin belli yerlerinde de boş arazilerin olduğunu belirten Karaman, bu yasanın bu yapı stoğunu da ele aldığını belirtti.
“Ama kentsel dönüşümü etkileyeceği bir gerçek!” dedi. Orta vadede fiyatlar yerinde sayabilir ve düşebilir müjdesini verdi.
emlaktasondakika.com
Yorum Yaz