RE/MAX Türkiye, dükkan yatırımı için faydalı öneriler sunuyor
Yüksek kira getirisi sunan dükkanlar yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor
Dükkân yatırımı yaparken birçok önemli noktaya da dikkat etmek gerekiyor. RE/MAX Türkiye dükkân yatırımı yaparken doğru karar vermeye yardımcı olacak bazı öneriler sunuyor.
Getiri potansiyeli yüksek gayrimenkule yatırım yapmak yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Ancak yatırım amaçlı gayrimenkul alanların yanında dükkâna yatırım yapanlar daha kârlı çıkıyor. Çünkü ticari gayrimenkul yatırımı, hem kira getirisi sunması hem de konuta göre kendini daha kısa sürede amorti etmesi nedeniyle daha fazla kazanç sağlıyor.
RE/MAX Türkiye'nin başarılı gayrimenkul uzmanları ticari gayrimenkul yatırımının diğer gayrimenkul yatırımlarına göre daha karlı ve gelir getirici bir yatırım olduğunu belirtiyor. RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan; dükkâna yatırım yapmanın başka avantajları olduğuna da dikkat çekerek, 'Ticari gayrimenkul yatırımı diğer yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında biraz daha fazla karlılık sağlayan bir seçenektir. İşyerleri konuta göre daha kısa sürede ve daha fazla fiyata kiraya verilebiliyor. İşyerinin uzun dönemdeki değerinin artışı da normal bir apartman dairesine göre daha yüksek olabiliyor. Buna karşın işyerlerinin bakım ve onarım masraflarının daireye göre daha az olduğu söylenebilir.' diyor. Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi dükkâna yapılan yatırımın da kendi içinde birtakım riskler barındırabileceği uyarısında bulunan Gökhan Karahan; doğru bir yatırım için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu belirtiyor ve yüksek kira getirisi sunacak, yatırımın gelecekte daha da değerlenmesini sağlayacak maddeleri şöyle sıralıyor:
• Ticari bir gayrimenkul alırken dikkat edilecek en önemli unsurlardan birincisi lokasyondur. Bu nedenle alınacak dükkanın gelişen ve rant alan bir bölgede olması tercih edilmelidir.
• Nüfusun yoğun olduğu ya da yoğunlaşma olasılığı olan bölgeler tercih edilmelidir.
• Dükkânın konumuna da dikkat etmek gerekir. Öncelikli olarak yaya yolu üzerindeki dükkânlar tercih edilmelidir. Çünkü dükkân, boşalması durumunda bile çok çabuk kiraya verilebilir.
• Yatırım yapmayı düşünülen yerin, kolay erişilebilir olması, önünde kısa süreli park imkânının olması gibi koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır.
• Diğer bir önemli ayrıntı da dükkânın fiziki yapısıdır. Örneğin dükkânda çok fazla sayıda kolonun bulunması ya da cephesinin ince ve dar olması kullanım rahatlığını engelleyeceği için avantaj sağlamayacaktır.
• Bahçe kullanım imkânları, mülkte baca olup olmaması, kaç girişi- çıkışı olduğu gibi konular tercih edilme nedenidir. Hatta bu özelliklere sahip dükkânları daha yüksek bedelle kiraya vermek mümkün olabilir.
• Alınacak mülkün resmi durumu çok önemlidir. Bu nedenle bazı araştırmaların yapılması gerekir. Gayrimenkulün bulunduğu tapu sicil müdürlüğü ziyaret edilmeli ve gerekli kontroller yapılmalıdır. Ayrıca gösterilen bağımsız bölüm ile tapuda kontrol ettiğiniz bağımsız bölümün aynı bağımsız bölümü gösterip göstermediğinden emin olunmalıdır.
• Mülkün tapusu kat irtifakı veya tercihen kat mülkiyetli olmalıdır.
• Seçilen mülkün kaçak yerleri olup olmadığı öğrenilmelidir. Özellikle dükkânlarda bu tür sorunların yaşandığı gözlemlenmiştir.
• Ticari mülklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri bodrum alanlarının aslında dükkânlara ait olmamasıdır. Örneğin sığınak alanları projesine aykırı olarak dükkânlara ilave edilebiliyor.
• Mülkün emlak ve çevre vergisi, elektrik, su, doğalgaz borcu olup olmadığı ilgili kurumlara giderek öğrenilmelidir.
• Bu tür bir yatırımı yaparken alanında uzman olan gayrimenkul firmalarından danışmanlık hizmeti almanın büyük fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.
Yorum Yaz