Rethink Taksim projesiyle aklı Türkiye’de
Los Angeles’te yaşayan Türk mimar Yusuf Önder, yayalaştırılan Taksim Meydanı için yeni bir tasarım gerçekleştirdi
Projenin detaylarını emlaktasondakika.com ile paylaşan Önder, “Rethink Taksim” ismini verdiği projesinde mimari aracılığıyla Türkiye tarihini kaynaştırmak istiyor.
Farklı kültürler arasında diyaloğa büyük ilgi duyan bir mimar olarak, farklı kökenlerdeki insanlar arasında anlayış ve uyum tesis edecek bir alan kurgulayan Önder, Taksim Meydanı'nda halk ile devleti buluşturmayı hedefliyor. Bölgede yaşanan talihsiz olaylardan sonra Rethink Taksim projesi üzerinde çalışmaya yönelen Önder, akıllı ve özenli bir mimariyle devletin burada olumlu enerji yayan bir alan kurabileceğine inanıyor.
Türkiye önemli, geleceğe geçmişteki birikimle gidebiliriz
İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağının Türkiye'yi hem içeride hem de dışarıda daha da önemli kıldığınının altını çizen Önder, “Geleceğe ancak geçmişimizden ve komşularımızdan yardım alarak ulaşabiliriz. Ancak bölgemiz artık genişlemiş durumda. Türkiye, gelenek yönünden zengin olan Müslüman bir ülke ve hem batı ülkeleri hem de Orta Doğu üzerinde etki sahibi” diye konuşuyor.
Sahanın düzenlenmesi adına somut önerilerde bulunan Önder, Cumhuriyet Anıtı'nın yerinin değiştirilerek anıtın bulunduğu yere bir İslam Kültür Merkezi'nin inşa edilmesi ile işe başlıyor. Bu yolla meydana denge geleceğini iddia eden Önder, anıtın iki kültür merkezinin arasındaki parka yerleştirilmesini tavsiye ediyor. Bu konumlandırma ile anıtın Türkiye'nin geleneksel ve modern yanlarını birleştireceğini savunan Önder, aynı zamanda bir köprü görevi göreceğini dile getiriyor. AKM'nin de yeniden tasarlanmasını da tavsiye eden Önder, bu yeni yaklaşımın, Atatürk'ün Türkiye için olan vizyonu ve sevgisine uygun olması gerektiğinin altını çiziyor.
Su ögesi merkezleri birleştiren unsur olmalı
AKM, anıt ve İslam Kültür Merkezi'nin görsel olarak birleştirmesi için su ögesinin kullanılması gerektiğini belirten Önder, bu çalışma ile dengeli bir alan oluşacağını söylüyor. İnsanlar bu alanı dinlenmek, okumak ve sosyalleşmek için kullanırken parkın bitki örtüsünün de Erguvan Ağacı olması gerektiği ifade ediliyor.
Yeni sosyalleşme alanları doğacak…
Kurulacak İslam Kültür Merkezi'nin sosyal etkinlik merkezi görevi görecek. Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki İslam'ın güçlü kültürel etkisini gösterecek ve Türkiye'nin Müslüman bir ülke olarak etkisini temsil edecek. Bina bir kütüphane, müze, kafe, İslam ve kültürü ile ilgili eğitim etkinliklerinin gerçekleşeceği bir amfiden oluşacak. Merkez, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki İslam hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler için ideal bir yer olacak.
Atatürk Kültür Merkezi de fonksiyonlarını güncelleştirerek çok amaçlı bir kültür merkezi ve opera binası olarak hizmet verecek. Bina, Türkiye devlet tiyatroları, opera ve balelerine ev sahipliği yapacak olan 2500 koltuk kapasitesine sahip bir büyük sahneye; 550 koltuk kapasitesine sahip bir konser salonuna ve toplantılar ile konferanslar için 1500 m2′lik bir sergi salonuna sahip olacak.
İki merkezli meydan diğer binalarla güçlenecek
Çok kültürlü bir metropol olan İstanbul, Türkiye'nin modern ve geleneksel yanlarını temsil eden bu iki merkez için harika bir konum olma özelliği taşıyor. Alanın yakınında, uyumlu ve anlayışlı bir ortamın öneminin vurgulanması görevini kültür merkezleriyle paylaşacak olan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Fransa Başkonsolosluğu ve Almanya Başkonsolosluğu gibi pek çok önemli dini yapı ve konsolosluk bulunmaktadır. reTHINK TAKSIM, farklı bakış açılarına sahip farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve dünyanın örnek alacağı açık görüşlü bir İstanbul'a ulaşılmasını teşvik edecek.
Bu yeni ve büyük mimari yapı, parlak bir geleceğe ulaşmak amacıyla birlik sağlamak üzere bir yol gösterici olması için Türkiye'nin geçmişi ve bugünü arasında denge kurması için kılavuz olacak. Her şey Türkiye'nin daha iyi bir geleceğe sahip olması için.
Yorum Yaz