Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı denetimler asansörlerin tehlikelerini gözler önüne serdi!
Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı denetimler, asansörlerin tehlikelerini gözler önüne serdi. Kontrollerde, 1.593 asansörden 666’sının kusurlu olduğu tespit edildi
Her gün milyonlarca kişinin kullandığı asansörlere yönelik yapılan denetimlerden ürkütücü sonuçlar çıktı. Kontrolden geçen 1593 asansörden 666'sı teknik şartlara aykırı bulundu. Bazı asansörlerin halatlarının kopma noktasına kadar geldiği tespit edildi. Bazılarında ise camların çocukların elini kesebilecek nitelikte kırık olduğu ve bakımlarının zamanında yapılmadığı ortaya çıktı. Teknik şartlara uymayan asansörler için geçen yıl toplamda 372,6 bin liralık para cezası kesildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün araç muayanelerini gerçekleştiren TÜVTURK gibi asansör sektöründe de zorunlu muayenenin yürütüldüğü bir mekanizma olması gerektiğine dikkat çekti.
Asansörlerin piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, yıllık kontrolünün yapılması zorunlu. Ancak bazı belediyeler bu konuda yeterli özeni göstermiyor. Söz konusu kontrol ve denetimlerin gerçekleştirilmesi esnasında, Asansör Yönetmeliği, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ve 3194 sayılı İmar Mevzuatı gereklilikleri dikkate alınıyor. Denetimlerde sorunlu görülen asansörler sorun giderilene kadar kapatılıyor. İşletme kaynaklı sorunlarda cezalar apartman yönetimi ve belediyelere kesilirken, teknik sorunlarda üretici firmaya fatura çıkarılıyor.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün bazı ürünlerin, üretildikleri ve tüketiciyle buluştukları anda, ekonomik anlamlarını kaybettiğini belirtti. Asansör sektörünün, üretimi kadar montajı ve periyodik yapılması gereken bakımlarıyla da ekonomik faaliyete katkı vermeye devam eden bir sektör olduğunu belirten Ergün “Asansör yaptık bitti” anlayışının yanlışlığına değindi. Ergün sözlerini şöyle durdurdu: “Bunun montajı ve bakım süreci de ayrı bir ekonomi doğuruyor. Buna sadece doğurduğu ekonomi açısından değil kişilerin güvenliği açısından bakmamız gerekiyor. Bakım işini de yeniden ele alıp gerekirse yeni mekanizmalar oluşturmamız lazım. Nasıl şimdi otomotivde periyodik bakımlar var. Sadece servis bakımları değil, bir de zorunlu muayeneler var değil mi? Ne yapmışız, işte ihale etmişiz. TÜVTURK her yerde muayene istasyonu kurmuş, herkes belli dönemlerde götürüp aracını orada muayene ettiriyor. Belki bunun gibi TÜVTURK gibi asansör sektöründe de zorunlu muayenelerin yürütüldüğü bir mekanizmayı oluşturmak ve o mekanizma üzerinde çalışmak lazım. Çünkü bunlar insan güvenliği ile de ilgili.”
Kobiden.com
Yorum Yaz