Sani Şener, Körfez’de inşaat sektörüne yön veren 15’inci kişi!
TAV Group CEO'su Sani Şener, körfez bölgesinde inşaat sektörüne yön veren ilk 15 kişi arasında yer alıyor
Körfez bölgesinin gelen inşaat sektörü yayını Construction Week dergisinin temmuz sayısını birkaç gün önce tesadüfen gördüm.
Dergi, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesinde inşaat sektörüne yön veren en güçlü 100 kişinin listesini bu yıl 3'üncü kez yayınlamıştı.
Listeye göz attım, 15'inci sırada TAV Group CEO'su Sani Şener'in adını gördüm. Hemen ilk 2 yılın sıralamasına baktım. Şener, listeye ilkinde 88'inci sıradan girmiş, geçen yıl da 18'inciliğe yükselmişti. Bu yılki liste, Şener'in 3 basamak daha çıktığını gösteriyordu.
Öncenin listenin oluşturulmasında bakılan kriterleri gözden geçirdim: • İnşaat şirketi bölgede neler yaptı ve yapıyor.
• Sağladığı istihdamın boyutu nereye ulaşıyor.
• Ne kadar gelir sağlayabiliyor.
• Yakın dönemde kazandıkları ve kazanmayı bekledikleri projeler neler.
9 Şirketin pazardaki genel durumu nasıl.
# Şirketi yöneten lider, küresel kriz karşısında nasıl bir yol izledi.
• Kriz ortamında büyüme stratejisini nasıl çizdi.
Ardından TAV İnşaat'ın yakın dönemde bölgede kazandığı projelere dikkat ettim: • 3 milyar dolarlık Abu Dabi Midgield Terminal ihalesini kazandı. Bu, bölgede son yılların en nüyük ihalesi oldu.
• Kısa süre önce İslam dünyasının önemli şehirlerinden Medine'deki havalimanı yap-işletdevret projesini üstlendi.
• Saudi Airlines'a ait Cidde Havalimanı inşaatı ihalesini kazandı.
Sani Şener'in, 3 milyar dolarlık Abu Dabi ihalesini üstlenmeleri sonrasındaki açıklamalarını anımsadım: - Dünyada havalimanı sektöründeki markamızı, uyum yeteneğimiz ve esnek yönetimimiz sayesinde tescil ettirdik. İyi bir ülke temsilciliği yaptığımıza inanıyoruz. Yeni dünya ekonomisine uyum sağlamamız aslında hep havalimanı işinde kalarak ölçek ve kapsam ekonomisini çok iyi kullanıyor olmamızın bir sonucudur.
Şener, açıklamasında işçisinden mühendisine tüm ekibinin gücünü de unutmamıştı: - Bu hızlı ve dengeli büyümenin ardında işçilerimizden, mühendislerimize tüm çalışanlarımızın emeği ve her koşulda iş yapma becerisine sahip, ortaklıklarla büyümeyi Sani Şener sağlayabilen yönetim modelimiz yatıyor.
Listedeki ilk 10 isim şöyle sıralanmıştı: # Bakr Bin Ladin (Saudi Bin Ladin Group), Said Khoury (CCC), Riad Kamal (Atabtec), Muhamed Ali Al Kubaisi (Midmac), Ayman 2* & Har ir i (Saudi Oger), Ahmad Suleiman Abdulaziz Al Rajhi (ACC), Youssef Al Shelash (Dar Al Arkan), Mohammed Alabbar (Emaar), Ali Al-Khodari (Abdullah Al-Khodari&Sons), Nasser Ali Al Mawlawi (Ashghal).
İlk 14 sıranın Arap dünyası ve Körfez bölgesi inşaat şirketlerinin yönetici-patronlarından oluşması, Sani Şener'in listeye en üst sıradan giren "yabancı" isim yönünü de ön plana çıkardı.
Tam Construction Week Power'da TAV Group'un ve CEO'su Sani Şener'in başarılı yükselişini okuduktan bir-iki gün sonra yolum Batum'a düştü.
TAV'ın yapıp, işletmesini sürdürdüğü Batum Havalimanı'nda iki çıkış kapısı bulunuyor. Kapının birinde Batum, diğerinde Hopa yazıyor...
THY veya Pegasus'la Batum Havalimanı'na inip, oradan daha yakın olan Hopa'ya pasaport işlemine de gerek kalmadan ulaşmak mümkün olabiliyor...
Bu durum, Gürcistan'la "sıfır sorun" içeren ilişkinin oluşturduğu fırsattan kaynaklanmakla birlikte TAV'ın da başarısını ortaya koyuyor...
Vahap Munyar/Hürriyet
Yorum Yaz