SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü olumsuz bina raporu verildiği haberlerine tepki gösterdi!
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, Sakarya'daki suç örgütü operasyonuna ilişkin, üniversitenin rapor verdiği orta hasarlı binalarla ilgili olumsuz haberlere tepki gösterdi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, Sakarya'daki suç örgütü operasyonuna ilişkin, üniversitenin rapor verdiği orta hasarlı binalarla ilgili olumsuz haberlere tepki gösterdi.
Öğretim üyeleri, yaptıkları yazılı açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde depremden elde ettiği deneyimlerle vatandaşlara ve kurumlara çok çeşitli hizmetleri olan SAÜ'nün son günlerde olumsuz haberlerle anılmasının kendilerini rahatsız ettiğini bildirdi.
SAÜ'nün, valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı protokol kapsamında 1999'daki depremde orta hasar alan binaları incelediği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sahiplerinin üniversitemize müracaatı halinde, orta hasarlı binalar yönetmeliğe göre tahkik edilerek deprem riski araştırılmış, çalışmalar halen bölümümüzde görevli 18 öğretim üyesi tarafından devam etmektedir. Üniversitemize müracaat eden 245 vatandaşın binalarının bir kısmı yığma, bir kısmı betonarmedir. Bu binalar incelenirken ilk önce zeminde sıvılaşma riskine bakılmakta, risk olmadığı taktirde projenin uygunluğu araştırılarak, yoksa rölövesi çıkarılarak deprem risk analizi yapılmıştır.
Betonarme binalar için zemin sağlam olduğu taktirde beton numunesi aldırılmış, bu da güvenliği çıktığı taktirde projenin uygun yapılıp yapılmadığı araştırılmış, yoksa rölövesi çıkarılarak deprem risk analizi yapılmış ve bina hakkında karar verilmiştir. Bu işlemler yapılırken zemin veya beton numunelerinden elde edilen sonuçlar olumsuz ise vatandaşların mağdur olmaması için deprem risk analizleri yapılmamıştır."
Verdiğimiz raporların arkasındayız
Olumsuz kanaat oluştuğunda bina sahiplerinden mağdur olmamaları için dilekçelerini geri almalarının istendiği ifade edilen açıklamada, bu nedenle bazı vatandaşların dilekçelerini geri aldığı belirtildi.
Güvenli çıkma ihtimali yüksek binaların incelendiğine işaret edilen açıklama, şöyle sona erdi:
"Hasarlı olup da güçlendirilmiş bir binada Deprem Yönetmeliği'ne göre deprem riski olmadığını söylemek için üç parametre vardır. Bunlardan bir tanesi zemin etüdü, diğeri beton kalitesi ve son olarak da deprem risk analizidir. Üniversitemizde beton numuneleri üzerinde deney yaparak beton kalitesini belirleyen üç öğretim üyesi bulunmaktadır. Bunlardan sadece bir tanesinin usulsüz rapor verdiği iddia edilmektedir. Bu öğretim üyesinin 245 bina içinde beton deneyini yaptığı sadece iki bina bulunmaktadır. Hal böyleyken bölümümüz 18 öğretim üyesinin vermiş olduğu raporların binlercesinin hatalı olduğunu söylemek, gerçekle hiç bağdaşmamaktadır.
Verdiğimiz raporların arkasındayız, raporlar nedeniyle vatandaşların herhangi bir talebi olduğu taktirde ücretsiz tekrar inceleme yapacağımızı taahhüt ediyoruz."
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 30 Nisan'da düzenlenen operasyonda rüşvet karşılığı yapı denetimi yaptıkları, orta hasarlı binalara hasarsızlık ve kalitesiz betonlara uygunluk raporu verdikleri iddiasıyla aralarında SAÜ'de görevli iki öğretim üyesinin de bulunduğu 47 kişi gözaltına alınmış, nöbetçi mahkemeye sevk edilen 33 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi, 24 şüphelinin yakalanmasına karar vermiş, teslim olan 13 kişi tutuklanmıştı.
Salih Eren/AA
Yorum Yaz