Şehircilikte yeni bir dönem başlıyor
Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü şehircilik anlamında çok önemli görevler bekliyor.
Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü´nün yerine kurulan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Toplu Konut Kanunu çevresinde TOKİ tarafından yürütülecek her türlü etüt, plan, parselizasyon ve projenin yapılması ve onaylanmasıyla ilgilenecek. Bayındırlık ve İskan ile Çevre ve Orman müdürlüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan yeni müdürlüğü birçok görev bekliyor. Kısa bir süre önce emekli olan Ali Özyurt´un ardından göreve gelen Müdür Vekili Halit Turgut, önemi artan müdürlüğün görev sahası ve yürütecekleri bazı projeler hakkında bilgi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Mekan Planlama, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetimi, Yapı İşleri, İmar ve Kentsel Altyapı, Mesleki Hizmetler ve Coğrafi Bilgi Sistemleri gibi 7 genel müdürlük kurulduğunu belirten Turgut, bu genel müdürlüklerin yürütecekleri hizmetleri il genelinde yapacaklarını söyledi.
Çok önemli işlere imza atacaklarını kaydeden Turgut, "Yerleşmeye, yapılaşmaya ve çevreye dair imar, çevre, yapı ve görev alanıyla ilgili mesleki norm ve standartları hazırlamak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak ve ilgililerin kayıtlarını tutmak bizim göremizi. Zaten son bir yıldır bu vardı. Gerek büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 1/1000´lik planları, gerek meclis kararlarını inceleyip, kendilerine yol gösterici olarak hizmet vereceğiz. Bursa´daki 41 yapı-denetim firmasını denetlemek ve bunların yaptığı inşaatları denetleme görevimiz sürecek" dedi.
"USTALAR SERTİFİKALI OLACAK"
Bakanlık bünyesinde kurulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü aracılığıyla meslek odalarına katkı vereceklerini ifade eden Turgut, "İnşaatlarda çalıştırılacak olan inşaat, tesisat ve elektrik ustalarıyla ilgili kurslar düzenleyeceğiz. Bundan sonra ustalar sertifikalı ustalar olacak. Ayrıca İmar ve Kentsel Alt Yapı Genel Müdürlüğümüz var. İller Bankası´nın yapmış olduğu alt yapı hizmetleri de bizim müdürlüğümüz tarafından yürütülecek" şeklinde konuştu.
"BALIKESİR´DEN BURSA´YA KÖY TAŞINACAK"
Yaklaşık bir yıldır denetimlerin sürdürüldüğü yeni yapım malzemeleriyle ilgili standartlar oluştukça denetimlerin de devam edeceğini vurgulayan Turgut, 5543 sayılı İskan Kanunu çerçevesinde önemli bir projeye başladıklarını anlattı. Turgut, "Mesela Balıkesir´in Dursunbey ilçesinin Karyağmaz köyünü Mustafakemalpaşa´nın Yalıntaş beldesine taşımaya çalışıyoruz. Orada 500-700 haneli yeni bir köy kuracağız. Şu anda jeolojik etüt ve imar planları ihalesini yapmış bulunmaktayız. Bu işleri de biz üstlenmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
"TOKİ PROJELERİNİN KONTROLÜ YAPILACAK"
Toplu Konut Kanunu çevresinde TOKİ tarafından yürütülecek her tür ve ölçekteki etüt, plan, parselizasyon ve projeyi yapma, yaptırma ve onaylama görevinin de kendilerine verildiğine dikkat çeken Halit Turgut, kamulaştırma, yapı kullanım izni verme ve bu alanda kat mülkiyeti kurulmasını sağlamanın da kendi vazifeleri arasında olduğunu vurguladı. TOKİ´nin il genelinde yapacağı bütün inşaatların kontrolörlüğünü yapacaklarını ifade eden Turgut, "Yenişehir´de 7 milyon 177 bin TL bedelli 168 adet konut, alt yapı ile çevre düzenlemesi, İnegöl´de yaklaşık 7 milyon TL tutarındaki proje, Kestel´de 31 milyon 800 bin tutarındaki 728 adet konut, alt yapı ve çevre düzenlemesi projesi ihale edildi. Bunların inşaatları başladı. Bu projelerin kontrollerini yapacağız. Sloganımız ´temiz çevre ve planlı şehir´ olacak" açıklamalarında bulundu.
- Etiketler:
- şehircilik
- şehirleşme
Yorum Yaz