Sektörün yarısı kendisini müteahhit olarak tanımlıyor
ASİAD Başkanı Barış Aydın, çürük müteahhitlerin sistem dışı bırakılması için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyon Başkan Yardımcısı ve ASİAD Başkanı Barış Aydın, 600 milyonluk Avrupa'da 80 bin müteahhit olduğunu, buna karşılık Türkiye'de 300 bin müteahhit bulunduğunu belirterek, çürük müteahhitlerin sistem dışı bırakılması için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Bir grup ekonomi muhabiriyle bir araya gelen Aydın, müteahhitlerin yarısının asıl işinin başka sektörler olduğunu dile getirirken, sektör içindeki çürük müteahhitlerin ayrılmasını öngören bir yasal düzenleme teklifini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sunduklarını bildirdi.
Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaklaşık 6.5 milyon konutun yenileneceğini belirten Barış Aydın, bu süreçte sektöre çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Nüfusu 600 milyon olan Avrupa'da yaklaşık 80 bin müteahhit bulunduğunu vurgulayan Aydın, buna karşılık Türkiye'de 300 bin müteahhit bulunduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sektördeki çürük elmaların ayrılması için kendi kendilerini şikayet ettiklerini ifade eden Aydın, sektörde etik ve güvenlik açısından tehlikelerin bulunduğunu bildirdi. Aydın, “150 bini kendisine müteahhit derken, diğer 150 bini müteahhit bile demiyor. Her önüne gelenin inşaat yapmasını önlemek lazım. Ticari şoförün bile sertifikası var, ancak çoluk çocuğumuzla oturduğumuz binayı yapan kişinin standardı yok” dedi. Bu çerçevede belediyelere büyük iş düştüğünü dile getiren Aydın, “Belediyelerin teneke bina yapılmasına izin vermemesi gerekiyor. Özellikle güvenlik ve estetiğe de dikkat etmeleri gerekiyor” dedi. Bazı müteahhitlerin 200 metrekarelik daireleri 300 metrekare gösterdiğini, 200 bin liraya mal edilen evlerin 600-700 bin liraya satıldığını vurgulayan Aydın, “Burada etik bir kez daha ön plana çıkıyor” diye konuştu.
Yapı izinlerinde patlama var
Maliyetin önemli bir bölümünü arsanın oluşturduğunu ve bunun da konut satış fiyatlarına yansıdığını belirten Aydın, maliyet artışına rağmen 20 yıl içinde sektöründe sıkıntı olmayacağını söyledi.Sektördeki balon tartışmalarına da değinen Aydın, sektörde yaşanan dönemsel durgunluğun yanlış anlaşıldığını anlatarak şunları söyledi:“Sektörün geleceğine inanan yatırımcılar rekor üstüne rekor kırıyorlar. Satışlardaki dönemsel durgunluğa rağmen yapı izinlerinde patlama yaşanıyor. 30 Mart seçim süreci, konut kredi faizlerindeki artışlar, Soma faciası ve resmi tatiller bir araya gelince durgunluk yaşanması kaçınılmaz hale geldi. ”
Dünya
Yorum Yaz