Sema Eser Özsaruhan, Piyalepaşa İstanbul'u anlattı
İki Design Group Kurucu Ortağı Sema Eser Özsaruhan, Piyalepaşa İstanbul'da insan ve yaşanır alanlar tasarladıklarını belirtiyor.
Polat'ın 60 yıllık tecrübesiyle Piyalepaşa'da hayata geçirdiği Piyalepaşa İstanbul, Beyoğlu'nun kalbinde yükseliyor. Proje, 12 Aralık'ta Londra Savoy Otel'de yapılan galada 'Dünyanın En İyi İç Mimari Tasarımlı Örnek Daire Ödülü'ne layık görüldü. Çok ödüllü mimarlık şirketi İki Design Group, bu projede çıkış noktasının 'insan ve yaşanır alanlar tasarlama' olduğunu belirtiyor.
Tanınmış mimarlık ödüllerinden European Property Avvards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) 2016-2017 Avrupa ayağından tarihi bir başarı ile dönen İki Design Group, bu defa Londra'da dünyanın en iyilerinin yarıştığı International Property Awards galasında, Piyalepaşa İstanbul Projesi'nin örnek daire iç mimari tasarımı ile daha önce aday gösterilmiş olduğu 'Dünyanın En iyisi' ve 'World's Best Show Home' ödülüne kavuştu. Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan Piyalepaşa İstanbul, toplam 450 bin metrekarelik alanda tasarlanmış büyük ölçekli bir karma kullanım projesi.
Murat Kader - Sema Eser Özsaruhan
Piyalepaşa Camisi ve tarihi doku ile kurduğu bütüncül ilişkinin yanı sıra geleceğe atıfta bulunan modern çizgisi ve merkezi konumuyla dikkat çeken Piyalepaşa İstanbul Projesi, Polat Holding yatırımı olarak hayata geçiyor. Proje daha önce kazandığı sayısız mimari tasarım ödülünün ardından bu kez de 'Dünyanın En iyisi' ödülünü almayı başararak, kendini kanıtlayan bir tasarım olarak öne çıktı. Yüksek mimar Murat Kader, ödül töreninin ardından yaptığı açıklamada, "iki Design Group tarafından tasarlanan Piyalepaşa İstanbul, master-plan ölçeğinden iç mimari tasarım ölçeğine kadar çalışılmış, konut, rezidans, AVM, ofis ve otel gibi karma kullanımlı fonksiyonları barındıran, kapsamlı ve büyük ölçekli bir kentsel dönüşüm deneyimi. Ortağım mimar Sema Eser Özsaruhan'ın iç mekâna zevkli dokunuşu ile zenginleşen bu projenin her aşamasını tasarlamaktan keyif aldık. Bütüncül bir anlayışa sahip, geçmiş ve geleceğe atıfta bulunan çizgileri ile zamansız olan Piyalepaşa İstanbul, geçen yıl yine bu yarışmadan 'En İyi Karma Kullanım Mimarisi' dalında ödül almıştı, şimdi de 'iç Mimari Tasarımı' ile 'Dünyanın En iyisi' ödülünü alması bizim için gurur verici" diye açıklıyor ve sözü Özsaruhan'a veriyoruz:
Bize İki Design Group'tan bahseder misiniz?
Murat Kader ile ilk olarak Marmaris Kültür Merkezi projesinde bir araya geldik. Biz farklı özelliklerimizi büyük bir uyum içerisinde kullanabildiğimizi fark eden bir ikili olduk ve 1995 yılında iki design group'u kurduk. Şimdiye kadar yurt içi ve yurt dışında çok sayıda projeye imza attık. İstanbul'da Emaar Square, Tema Park, Vadi İstanbul, Piyalepaşa İstanbul gibi büyük ölçekli projeleri üstlendik. 90 kişilik bir kadroyla çalışarak, Türkiye'nin en büyük tasarım şirketleri arasında yer alırken, Türkiye'de ve yurt dışında yaptığı projelerle katıldığı yarışmalarda toplam 46 ödül kazandık.
International Property Awards galasındaki başarının altındaki sırrı bizle paylaşır mısınız?
Piyalepaşa İstanbul, Türkiye'nin en özellikli ve önemli kentsel dönüşüm projelerinden biri. Mimarı proje müellifi de olmamız dolayısıyla projenin kent ölçeğinden, aksesuar ölçeğine kadar her noktasına hâkim olarak, elbette sağlam bir kurgu, bütünlük iç-dış mekân uyumu oluşturduk. Sadece bir mekân oluşturmanın çok ötesinde, gerçek bir yaşam biçimi oluşturmayı, kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına büyük bir incelikle ve titizlikle cevap vermeyi ve yenilikçi bir tasarımı hedefledik. Ayrıntıların bütünü yarattığını ve başarının bu ayrıntılarda gizli olduğunu söylemek mümkün.
Bu projenin ana felsefesi nedir?
Bizim için tasarımın merkezinde 'insan' var. O mekânı bugün ve yarın kullanacak insan ve ihtiyaçları, beğenileri, yaşam şekli bize çıkış noktasını veriyor Bu noktada biz aslında kullanıcının mekânından öte nasıl yaşayacağını biçimlendiriyoruz.
Üstelik bu yaşam da sürekli akıyor, değişiyor. Mekânın; bu devinime ayak uydurması değil yol gösterici olmasını hedefliyoruz. Bu bilinç seviyesi ile konuya baktığınızda kullanıcı arka planını bilmese de o mekânda iyi hissediyor. İyi bir mekân tasarımı için kullanıcıyı anlamak, fonksiyon, standartlar, maliyet, dayanıklılık gibi olguları iyi irdelemek ve projenin bütününe ait bir mekânı hedeflemek çok önemli.
- Etiketler:
- Sema Eser Özsaruhan
- Piyalepaşa İstanbul
Yorum Yaz