Siirt'e 500 milyon Euro'luk HES
Norveç’in yenilenebilir enerji şirketi Statkraft, Siirt’te bulunan Botan Çayı üzerinde 517 MW kurulu gücünde yeni bir hidroelektrik santral (HES) kurmak için harekete geçti.
İnşaat aşamasında 1500 kişiye istihdam sağlayacak ve yıl sonuna kadar temeli atılması planlanan santralın yatırım maliyeti 500 milyon Euro olacak.
Statkraft, 2010 yılında faaliyete başlayan 20 MW kurulu gücündeki Çakıt HES ve halen inşası devam eden 102 MW'lık Kargı HES'in ardından 3'üncü yatırımını gerçekleştecek.
Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer, adını Çetin koydukları HES'in, şirketin Norveç dışındaki en büyük hidroelektrik santralı olacağını belirterek, “Türkiye hidroelektrik piyasasında önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde çıkılacak özelleştirme ihaleleriyle ilgileniyoruz. Çıkan ihale ilanlarını takip ediyoruz ve görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.
Çetin projesinin 460 bin hanenin elektriğini karşılayacağını vurgulayan Statkraft Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet ise şunları söyledi: “Çetin, Türkiye'deki en büyük HES'lerden biri olacak. Yaklaşık yarım milyon haneye elektrik sağlayarak, yenilenebilir enerji portföyüne büyük katkı sağlayacak. Türkiye'nin doğalgaza olan bağımlılığını da azaltarak, cari açığın düşürülmesine katkıda bulunacak.”
Proje için finansman sıkıntısı yaşamadıklarını ve yatırımı şirket bilançosundan karşılayacaklarını ifade eden Tima Iyer, finansmanın üçte birinin inşaat işlerine, üçte ikisinin ise elektromekanik ve diğer giderlere harcanacağını bildirdi. İnşaat ve elektromekanik tedariki için iki ayrı uluslararası ihale süreci gerçekleştirdiklerini anlatan Iyer, “İnşaat ihalesini sekiz firma içinden Yüksek İnşaat-İlci Konsorsiyumu elektromekanik ihalesini ise 11 firmadan Avusturyalı Andritz Hydro kazandı” dedi.
TIMA Iyer, şirketin 2015 yılında Çetin HES'in bitmesiyle toplam 639 MW kapasiteye ve 2 TWh yıllık üretime sahip olacağını belirterek, toplam 1.2 milyar dolarlık yatırımları olduğunu açıkladı.
STEINAR Bjornbet, eskiden Türkiye'de lisans almanın çok kolay olduğunu belirterek, “Çevre etkisine bakılmadan yapıldığı için sancılar oluyordu. Şu anda en azından ÇED'in lisans öncesinde alınması girişimi var. Ancak regülasyonların pratiğe dökülmesinde halen bazı sıkıntılar oluyor. Havza planlamaları oturmuş değil” diye konuştu.
Yorum Yaz