Şile, ikinci baharını yaşamaya hazırlanıyor
İstanbul'un balkonu olarak nitelendirilen Şile, yıllarca tatilcilerin uğrak yeri oldu
Şile Otoyolu'nun yapılması ve doğalgazın gelmesiyle, bölgenin kaderi değişti. Şile'de yaz kış oturanların sayısı hızla artmaya başladı. Nüfusun artmasıyla da yeni alışveriş merkezleri, lokantalar, oteller ve siteler inşa edilmeye başladı...
Boğaza inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Alemdağ'dan geçmesi ve Ağva'dan gelen Karadeniz Sahil Yolu'nun üçüncü köprü yoluna bağlanması, Şile'nin kaderini bir kez daha değiştirecek. Merkezinde 13 bin kişinin yaşadığı, köyleriyle birlikte 30 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Şile, önümüzdeki yıllarda 150-200 bin kişinin yaşadığı bir ilçe olacak. Şile ve Şile'ye bağlı 57 köyün 1/5000'lik imar planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandı. Şile Belediyesi ise 1/1000 ölçekli uygulama imar planını hazırlıyor. Yeni imar planlarının bir iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Kongre vadisi olacak
Şile, yeni uygulama imar planlarını hazırlanırken beş bölgeye ayrılmış. Merkezi, mahalleleri, orman köyleri ile doğu ve batıdaki sahil köyleri ayrı ayrı planlanmış. Beş kilometre uzaklıktaki Çayırbaşı Köyü, sanayi bölgesi olarak ayrılmış ve 4-5 katlı dikey yapılara izin verilmiş. Şile'nin merkezinde 3-4 katlı binalar var, Kumbaba ve Çavuş mahallelerinde ise villa imarı bulunuyor. Sahil ve orman köylerinin merkez yerleşim alanları genişletilmiş. Sahillerdeki arazilere turizm imarı, bazı orman köylerinde de huzurevi ve rehabilitasyon merkezi yapılması için imarlı araziler ayrılmış. Hazırlanan yeni imar planlarında Şile'nin, İstanbul'un 'Kongre Vadisi' haline getirilmesi planlanmış.
Üniversitelerin ilgisi
Işık Üniversitesi'nin, Şile kampüsünde Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik Fakülteleri'nin yanı sıra Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile İngilizce Hazırlık Okulu bulunuyor.
Trafik sorunu çözülen Şile'ye diğer üniversitelerin de ilgisi artmış. Yeditepe, İstanbul Ticaret ve Marmara Üniversiteleri'nin bölgeye geleceği konuşuluyor. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu'nun da yakın çevresine bir üniversitenin daha bölgeye gelmek istediğini söylediği rivayet ediliyor.
Anadolu Yakası'nın en büyüğü
Merkezde 13 bin ve köyleri ile birlikte 30 binlik bir nüfusa sahip olan Şile'de, yaz aylarında yaşayanların sayısı 100 bine çıkıyor. Hafta sonu tatilcileri ile birlikte bu rakam 300-400 bini buluyor. 790 kilometrekarelik yüzölçümü ile Şile, Anadolu Yakası'nın en büyük ilçesi konumunda. Yüzde 80'i ormanla kaplı olan bölgenin, yüzde 16'sı ise tarım ve su havzası olarak kullanılıyor. Bölgenin sadece yüzde 4'ünde yapılaşma izni var. 57 köyü ve beş mahallesi bulunan Şile'nin, Kumbaba, Çavuş ve Balibey (Ağlayankaya) mahalleleri, en çok rağbet gören yerler. Merkeze yakınlığı ile dikkat çeken mahallelerde, bahçeli müstakil ve ikiz villaların yanı sıra villa siteleri bulunuyor. Kumbaba ve Çavuş mahalleleri, müteahhitlerin en çok bina inşa ettikleri yerler.
Arsa alıp kendi binasını inşa edenler de var. Balibey'de ise müteahhit yok ama kendi binasını inşa eden çok. Merkeze biraz uzak kalan Hacıkasım Mahallesi'nde ise çok fazla yapılaşma yok. 45 kilometre uzaklıktaki Ağva da Şile'nin merkez mahallesi oldu.
Yunus DOĞAN / Doğan Gayrimenkul "Sahili ve ormanı tercih eden çok" Yatırım yapanlar arasında sahil ve orman köylerini tercih edenler çok. Kabakoz, İmrenli, Karacaköy ve Akçakese en revaçta olan sahil köyleri. Ovacık, Ahmetli ve Kızılcaköy gibi orman köyleri de çok popüler. Orman köylerinin bazılarında işadamları ve sanatçıların evleri var. Ahmetli'de imar olduğu için çok gelişti. TOKİ, yeni binalar inşa etti. Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi açıldı. Kızılcaköy ve Ovacık gibi orman köylerinde ise villa imarı var. Şile-Ağva ve Şile İstanbul arasındaki sahil köyleri için de yeni imar planlan hazırlanıyor.
Sahil köyleri
Şile'nin doğusu ve batısında da sahil köyleri var. Şile ile Ağva arasında Çayırbaşı, Kabakoz, Akçakese, Karacaköy, Şuayipli ve Bozgoca köyleri sahile yakın ve en revaçtaki köyler. Hem yeşil hem de denize yakın olmaları bu köylere ilginin artmasını sağlıyor. Şile ile İstanbul arasındaki sahil köylerinden Sofular, Alacalı, Doğancılı, Sahilköy, Kurna ve Karakiraz da en çok prim yapan köylerden. İmrendere ve Karabeyli de Şile'nin diğer sahil köylerinden. Köylerin 1/1000'lik uygulama imar planları Şile Belediyesi tarafından hazırlanıyor.
Şile'ye beş kilometre uzaklıktaki Çayırbaşı'nın 1/1000'lik imar planları ise bitmiş. Bacasız sanayi bölgesi ilan edilen Çayırbaşı'na, Condi Kapı Kolu Fabrikası, ARMSAN Silah Sanayi, YDÇ Alüminyum Pazarlama Sanayi, SER Metal Alüminyum Fabrikası, ATA ARM Silah Sanayi ve Eser Demir Çelik Fabrikası yatırım yapmış. TÜVTÜRK'ün araç muayene istasyonu açtı
Orman köyleri revaçta
Bazı ünlü işadamları, sanatçılar, futbolcular ve doğaseverler ise Şile'nin orman köylerini tercih ediyor. Ahmetli, Ovacık, Meşrutiyet ve Kızılcaköy en revaçtaki orman köyleri. Dört kilometre uzaklıktaki Ahmetli, Şile'ye en yakın orman köylerinden. İşadamı ve FB'nin eski başkanlarından Ali Şen'in, Gülriz Sururi ve Haldun Dormen gibi sanatçıların 10 kilometre uzaklıktaki Ovacık Köyü'nde evleri var. Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçeli futbolcu Egemen Korkmaz, 8 kilometre uzaklıktaki Kızılcaköy'de arazi satın almış ve evinin inşaatına başlamış.
Ağaçdere, Avcıkoru, Bıçkıdere, Çataldı, Çelebi, Çengili, Darlık, Değirmençayırı, Erenler, Esenceli, Geredeli, Göçe, Gökmaslı, Göksu, Hasanlı, Hacıllı, Isaköy, Kadıköy, Kalemköy, Karamandere, Kervansaray, Korucuköy, Kurfallı, Kömürlük, Meşrutiyet, Ouruçoğlu, Osmanköy, Satmazlı, Soğullu, Sortullu, Teke, Ulupelit, Üvezli, Yazımanayır, Yaka, Yaylalı, Yeniköy ve Yeşilvadi, Şile'ye bağlı diğer orman köyleri. 44 kilometre uzaklığındaki Bucaklı ise Şile'nin en uzak orman köyü.
Avantaj ve dezavantajı
İstanbul'a yakın olması ve mavi bayraklı plajları, 'İstanbul'un Balkonu' olarak tanımlanan Şile'nin en büyük avantajı. Yeşil doğası ve temiz denizi, İstanbulluların yaz aylarında bölgeye akın etmesine neden oluyor. Denize girmek için günübirlik gidenlerin sayısı da bir hayli fazla. Şile'de yaz-kış yaşayanların sayısının artması, bölgedeki ticareti de canlandırmış. Yeni bir alışveriş merkezi ile çok sayıda yiyecek-içecek mekanının açılmasını sağlamış.
Yaz aylarında ve hafta sonları günübirlik gelenlerle nüfusu yarım milyona yaklaşan Şile'nin en büyük dezavantajı ise büyük bir hastanenin bulunmaması.
Bölgede görüştüğümüz herkes, hastane olmamasının sıkıntı oluşturduğu konusunda hemfikir. Bölgede sürekli yaşayanların bir de özel okul talebi var.
Merkez ve köylerde fiyatlar
Şile'nin merkezinde 200-250 bin TL'ye daire bulmak mümkün. Kumbaba ve Çavuş mahallelerinde 500-600 metrekare arsa içinde ikiz villaların fiyatı 350-400 bin TL arasında. Müstakil ve havuzlu villaların fiyatları ise arsa büyüklüğüne göre 500 bin ile 700 bin TL'den başlıyor bir milyon 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Şile'nin mahallelerinde konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 300-400 TL arasında. Deniz gören arsaların metrekare fiyatı ise 500-600 TL'ye çıkıyor.
Sahil ve orman köylerindeki fiyatlar ise oldukça değişken. Arsa ve arazilerin fiyatları, imarlı ya da su havzasında olup olmamasına göre değişiyor. Kabakoz, İmrenli, Karacaköy ve Akçakese gibi denize yakın ve revaçta olan köylerde imarlı arsaların metrekare fiyatları 100-200 TL'ye satılıyor. Henüz rağbet görmeyen sahil köylerindeki arsaların metrekare fiyatları ise 100 TL'nin altında.
Şile-Ağva arasındaki sahil köylerinde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 100-150 TL'ye, villa imarlı arsaların metrekaresi ise 200-250 TL'ye satılıyor. Şile İstanbul arasındaki köylerde ise tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 50-100 TL arasında, villa imarlı arsaların metrekaresi ise 150-300 TL arasında değişiyor.
İsmail Hakkı KAYRA / RE/MAX Ofisi "İstanbul'un Kongre Vadisi olabilir" ( Yüzde 80'i ormanla kaplı olan Şile, Anadolu Yakası'nın en büyük ilçesi. Ağva ile Şile arasında altı tünel ve 11 viyadükle yapılan bağlantı yolu, üçüncü boğaz köprüsü yoluna bağlanacak. Şile'yi yeni imar planlarında İstanbul'un 'Kongre Vadisi' haline getirilmesi planlanıyor. Bu yüzden de özellikle sahil şeridinde turizm imarları arazilerin sayısı artı. Orman köylerinde bazı araziler, huzurevi ve rehabilitasyon merkezi yapılması için imara açıldı. Bu gelişmeler, bölgenin önümüzdeki yıllarda değerinin daha da artacağını gösteriyor.
Cengiz BİLEK / Centur Emlak İnşaat "En hızlı Sahilköy gelişiyor" Şile'nin içinde 150-200 bin TL'ye daire satın alabilirsiniz.
Kumbaba'da imarlı arsaların metrekaresi 250-300 TL, Balibey'de ise 400-500 TL civarında. Merkezdeki Çavuş Mahallesi'nde ise arsa bulmak neredeyse imkansız. Sahilköy tarafı daha çok gelişiyor. Ağva'da turist sayısı da hızla artıyor. Orman köylerinde metrekaresi 30-70 TL arasında, sahil köylerinde ise metrekaresi 200 TL'ye imarlı arsa bulmak mümkün.
Bülent Ekimci/Para
- Etiketler:
- Şile
- şilede arsa fiyatları
Yorum Yaz