Sinpaş GYO’dan 10 milyon liralık destek!
1988’de un fabrikası makineleri Japonya’dan gelirdi, Çorumlu şimdi anahtar teslimi fabrika kuruyor
1988'de un fabrikası makineleri Japonya'dan gelirdi, Çorumlu şimdi anahtar teslimi fabrika kuruyor
METRO Toptancı Market'in “Çorum Mutfağına Güzelleme” kitabının tanıtımına dönük ilin valiliği ile birlikte düzenlediği buluşma için Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki (SSM) Changa Restoran'a girdiğimde Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bulunduğu masaya çağırdı:
-Hayrola, Malatya'dan başka kentleri de yazar mıydın?
-Masada Çorum Valisi Nurullah Çakır, Hak-İş eski Başkanı, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve eski bakanlardan Prof. Ahmet Samsunlu vardı.
-Vali Çakır, Çorum yemeklerinden söze girip, kentin ekonomisine vurgu yaptı:
-Çorum daha çok leblebisiyle bilinir. Oysa ilimizde makine, tekstil-konfeksiyon ve toprak sanayi ön plandadır. İlimiz ayrıca kültür turizminin önemli adresleri arasındadır.
Kentin girişimcilik yanıyla dikkat çektiğini belirtti:
-Çorumlu serzenişte bulunmak yerine öncelikle, “Ben neler yapabilirim” arayışında olur. KOSGEB'e proje götürüp kaynak kullanmada ilimiz Türkiye 5'incisidir. Girişimcilikte de ilk 5'tedir.O sırada masaya uğrayan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Çetin Başaranhıncal'a sağlık sektöründeki başarılı işlerini anlattırdı:
- Piramit adlı bir medikal şirket vardı. Sıkıntıya düşünce 10 arkadaş birleşip devraldık. Borçları temizledik. Şu anda Mone Medikal olarak 4 motorlu hasta yatağı konusunda oldukça iddialıyız. Afrika ülkelerine, Suriye'ye ihracat yapıyoruz.
Bu gergin ortamda bile Suriye'ye ihracatınız sürüyor mu?
- Şimdilik devam ediyor.Vali Çakır, kentin makine sektöründeki başarılarını anımsatınca Başaranhıncal, 1988 yılına döndü:
-1988 yılında un fabrikası kurma furyası vardı. Çorum'da un fabrikası kuranlar makinelerin tamamını Japonya'dan alıyordu. Bugün Çorum'dan dünyaya anahtar teslimi un fabrikası gidiyor.
Salim Uslu da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gezerken gururlandığı Çağıl Makine'ye işaret edince, Başaranhıncal oradan da örnekler verdi:
- Mehmet Çağıl, Çorum'da petrol borusu üretiminde kullanılan makineyi yapıyor. Bu alandaki ihracatı Kanada'ya uzandı.
- Çorum'un yıllık ihracatı ne kadar?
-140 milyon dolar...
-Vali Çakır araya girdi:
- Fabrikası Çorum'da olup, ihracat kayıtları başka yerde bulunanları da saymak gerekmiyor mu? Çetin Başaranhıncal hemen rakamı düzeltti:
- Aslında ihracatımız 300 milyon dolara ulaşıyor. Ardından kentin demiryolu bağlantısı olmayışından dert yandı:
-Çorum'da üretimin en büyük sorunlarından biri navlun bedellerinin rekabet gücüne olumsuz etkisidir.
Ürettiğimizi ihracata veya Türkiye'de bir başka noktaya yönlendirebilmek için tek çıkış karayolu. Oysa demiryolu olsa navlundaki sıkıntı önemli ölçüde aşılır. Vali Çakır da onayladı:
-Hükümet 2023 programına Çorum'a demiryolu bağlantısını koydu ama biz daha önce sağlanmasını bekliyoruz.10 yıl kadar önce Garanti Bankası'nın Dünya Gazetesi'yle birlikte yürüttüğü “Anadolu Sohbetleri” için Çorum'a gitmiş, Selman Bilal'e ait Bilsar ile Erdem Çenesiz'in başında bulunduğu Ece Seramik'i gezmiştim...
Çorum şimdi makine üretimi ve anahtar teslimi fabrika kuran şirketleriyle de iddialı görünüyor...
Sinpaş, üniversiteye 10 milyon lira veriyor
ÇORUM Valisi Nurullah Çakır'a yanında oturan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik'i işaret edip sordum:
- Sinpaş, Çorum için neler yapıyor?
- Sağolsunlar, başta Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik olmak üzere çok katkıda bulunuyorlar.
Örneğin Çorum Hitit Üniversitesi'ne ciddi katkıları var. Ömer Faruk Çelik'e döndüm:
- Üniversiteye neler yapıyorsunuz?
- İlçemiz Alaca'ya meslek yüksek okulu kampüsü yapıyoruz.
- Ne kadarlık bir harcama söz konusu?
- Biz böyle şeylerin hesap dökümünü yapmak istemeyiz.
- Neden?
Bakın bu konuda liderlik Kayseri'dedir. Geçenlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu'nun ısrarıyla Erciyes Üniversitesi'ni gezdim. Her fakülte binasında bir hayırseverin adı var. Çıkrıkçıoğlu, biri kendi, diğeri de annesinin adını taşıyan meslek yüksek okulunu heyecanla gösterdi. Ben ısrar edince Vali Çakır devreye girdi:
-Sinpaş'ın üniversitemize katkısı 10 milyon lirayı buluyor. Ayrıca Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA), 1000 dolayında öğrencimize burs veriyor. Avni Çelik burs konusunda da öncülük yapıyor.
Ideal Standard'a gitti Çorum sürprizi yaşadı
SİNPAŞ GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bundan 5-6 yıl önce İspanya'da ünlü seramik vitrifiye markası Ideal Standard'la görüşme yaptığını anlattı:
- Seranit mağazalarımızda Ideal Standard'ı da bulundursak gibi bir planımız vardı. Görüşme sırasında ürünlerin nakliyesini sordum, “O kolay” yanıtı aldım. Ardından “kolay” yanıtının altında yatan nedeni aktardı:
- Bana, “Ideal Standard'ın bazı ürünlerini Çorum'da Ece Seramik üretir. Oradan alırsınız” dediler.
-Sonra ne oldu?
-Anlaştınız mı?
- Hayır, o projeden vazgeçtik. Çorum Valisi Nurullah Çakır, şu noktanın altını çizdi:
- Ece Seramik'in başında bulunan ortağı Erdem Çenesiz, sivil toplum kuruluşlarında da (Şu anda TÜRKONFED'in Başkanı) çok aktif. Tüm zamanını şirketine ayırsa, Ece Seramik'in başarıları daha da artar.
İşsizlik Türkiye ortalamasının yarısı düzeyinde bulunuyor
ÇORUM Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Çetin Başaranhıncal, kentte işçi açığı olduğunu vurguladı:
- Çorum'da fabrikalarda çalışmak üzere Doğu'dan gelenler oluyor. Çorum Valisi Nurullah Çakır, işsizlik oranına dikkat çekti:
- İlimizde işsizlik neredeyse Türkiye ortalamasının yarısı düzeyinde, yüzde 5.9.Çakır, yine de Çorum'un yatırım çekmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı:
- İlimiz yeni teşvik sisteminden 4'üncü bölge kapsamına girdi. Organize sanayi bölgesinde yatırım yapacaklar için teşvikler 5'inci bölge gibi yansıtılacak.
Hürriyet
Yorum Yaz