Steve Jobs hayatını kaybetti
Apple’ın kurucularından milyarder işadamı Steve Jobs, tedavi gördüğü ABD’nin California eyaletinde yaşama veda etti.
Kısa bir süre önce kanser nedeniyle Apple'ın CEO'luk görevini terk eden Jobs, 56 yaşındaydı.
Jobs, programlama, müzik ve telefon sanayisinde devrim yaratan bilgisayar ürünlerinin beyniydi. Apple'ın eski CEO'su olan Jobs, Ağustos ayında pankreas kanseriyle boğuştuğunu açıklayarak bu görevini Tim Cook'a devretmişti. Apple'ı 1976 yılında kuran isimlerden biri olan Jobs, 2009 yılında karaciğer nakli yaptırmıştı.
Jobs istifa mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı: “Bir gün Apple'ın CEO'su olarak sorumluluklarımı ve benden beklenenleri yerine getiremeyecek bir hale gelirsem, sizi bundan haberdar edecek ilk kişinin ben olacağımı söylemiştim. Maalesef o gün geldi.”
Apple, kurucusu ve eski CEO'su Jobs'ın ölümünün ardından şu açıklamayı yayınladı: “Steve'in zekası, arzusu ve enerjisi, hayatımızı zenginleştiren ve geliştiren sayısız yeniliğin kaynağı oldu... Dünya, Steve sayesinde ölçülemeyecek kadar daha iyi durumda.”
GATES'TEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yaptığı açıklamada, “Steve'in ölümünden dolayı çok büyük bir üzüntü duydum... Dünya, Steve kadar büyük bir etki bırakan insanları nadiren görüyor. Onun bıraktığı etkiler gelecek birçok nesil tarafından da hissedilecek... Onunla çalışma şansına erişmiş bizler için bu anlatılamayacak kadar büyük bir onur. Steve'i çok özleyeceğim” dedi.
Jobs, ardından karısı ve dört çocuğunu bıraktı. Ailesi tarafından yapılan açıklamada, “Steve tüm ailesi yanındayken, huzur içinde hayata gözlerini yumdu... Birçoğunuzun bizimle yas tutacağını biliyoruz ve sizden yas tuttuğumuz sürece mahremiyetimize saygı göstermenizi istiyoruz” denildi.
Küresel teknolojinin merkezi olarak kabul edilen Silikon Vadisi'nin öncülerinden biri olarak görülen Jobs, Apple'ı çocukluk arkadaşı Steve Wozniak ile kurdu. İkili, dünyanın ilk kişisel bilgisayarı olarak kabul edilen Apple II'yi üretti.
Jobs, 1985 yılında yönetim kurulunda yaşanan kavgalar sonucunda Apple'dan ayrılmış, ardından bu olayı “başına gelebilecek en iyi şey” olarak yorumlamıştı. Jobs bu gelişenin ardından sinema tarihinin en iyi animasyon filmlerinin arasında gösterilen Oyuncak Hikayesi, Arabalar ve Kayıp Balık Nemo'nun yapımcısı Pixar'ı satın aldı.
Jobs, 1996 yılında tüm rakiplerinin şirketi terk etmesinin ardından Apple'a dönüş yaptı.
DÜNYANIN BİR NUMARASI
Apple, Jobs'ın iPhone ve iPad ile yaptığı çıkışın ardından bu yıl Exxon Mobil'i geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını kazandı. Apple'ın Eylül 1997'de 7.1 milyar dolar olan geliri, bu yıl 65.2 milyar dolara yükseldi.
Masaüstü bilgisayarı iMac ile başlattığı çıkışı birbiri ardına gelen yeni ürünlerle devam ettiren Jobs, bilgisayar çağında bir devrim başlattı. iPod satışlarıyla CD'leri tarihe gömen Jobs, müzik piyasasındaki en güçlü insanlardan biri haline geldi.
Jobs, tüketicilerin dikkatini yeni çıkaracağı ürünlere odaklamayı her zaman başardı. Apple'ın eski patronu bir keresinde, “İnsanlar genelde onlara gösterdiğiniz ana kadar ne istediklerini bilmiyorlar” demişti.
HASTALIĞINI GİZLEDİ
Steve Jobs, 2004 yılından beri eşine ender rastlanan 'nöroendokrin' denilen tümör kaynaklı bir pankreas kanseri türüyle mücadele ediyordu.
Hastalığının ilk dönemlerinde bu konuda bir açıklama yapmayan Jobs, bir süre sonra belirgin şekilde kilo kaybetmeye başladı. Karaciğer nakli olduğu 2009'da Apple'dan altı ay ayrı kalan Jobs, bu yıl Ocak ayında yine tedavi sürecine girmişti.
Yaklaşık 8.3 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Jobs, “Mezarlıktaki en zengin adam olmak benim için bir anlam ifade etmiyor... Çok güzel bir şey yaptıktan sonra yatağa gitmek... benim için önemli olan bu” demişti.
Yorum Yaz