STFA, İzmit Körfez Geçişi için her biri 25 bin ton ağırlığındaki 2 keson yüzdürdü!
STFA İnşaat Grubu, üstlendiği İzmit Körfez Geçişi projesi kapsamında, 27 Eylül’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle kule ayaklarının üzerine inşa edileceği her biri 25 bin ton ağırlığında, yaklaşık 16 basketbol sahası büyüklüğündeki ve 4 katlı apartman yüksekliğindeki 2 adet betonarme kesonu Yalova Hersek Burnu’ndaki kuru havuzdan yaklaşık 11 km uzaklıktaki Kaytazdere sahilindeki Geçici Teçhiz Rıhtımı’na yüzdürdü
Türk mühendisinin bilgi ve becerisini yurt dışına taşıyan ilk Türk müteahhidi olarak Türk taahhüt sektörüne öncülük eden STFA İnşaat Grubu, kule ayaklarının inşasını gerçekleştireceği İzmit Körfez Geçişi projesinde önemli bir adımı hayata geçirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende STFA tarafından, kule ayaklarının üzerine inşa edileceği kesonlar denizde yüzdürüldü.
STFA, proje kapsamında, köprünün derin denizde batırılacak 2 adet kule temelinin yanı sıra, Yalova'nın Hersek Burnunda çevresine Diyafram Duvar inşa edilmiş Güney Ankraj yapısının, Kocaeli Dilburnunda -19,0 metre kotundaki Kuzey Ankraj yapısının, Kuzey ve Güneyde toplam iki adet inşa edilecek 52,5 metre yüksekliğindeki Yaklaşım Viyadük ayaklarının ve 53,7 metre yüksekliğindeki Ankraj Kenar Ayaklarının inşaatını gerçekleştiriyor.
“İstanbul – İzmir arası 3,5 saate düşecek”
Köprü, 1550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında yer alacak. Köprünün genişliği 35,93 metre, kule yüksekliği ise 235,43 metre olacak. Tamamlandığında İstanbul – İzmir arası 3,5 saate düşecek.
“Kesonların inşasına denizde devam edilecek!”
STFA, projenin önemli aşamalarından biri olan kuru havuzdaki keson imalat çalışmalarını tamamladı. 27 Eylül'de yapılan törenle yüzdürülen kesonlar Yalova'nın Kaytazdere sahilinden 350 metre açıkta denizde inşa edilen geçici Teçhiz Rıhtımına bağlandı. 100 yıllık servis ömrü ile dizayn edilen toplam 220.000 m3 özel betonun imalatı, testleri ve dökümü denizde devam edecek. Köprü ayaklarının temeli vazifesini görecek kesonların betonarme, su alma sistemi ve 27 metre yükseklikteki çelik şaft montajları yaklaşık 6 ay boyunca denizde devam ettikten sonra, -40 metre su derinliği olan nihai yerinde suya batırılacak ve şaft bağlantı kirişlerinin inşaatına başlanacak.
Projede şu ana kadar 1.050 kişilik bir ekiple çalışan STFA, her iki yakadaki Ankraj yapısı ve viyadük ayakları beton işlerinin başlaması ile çalışan sayısını 1.600'e çıkaracak.
“Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya'nın hayallleri gerçek oluyor!”
Törende bir açıklama yapan STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, “İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin bu sene 75. yılını kutlayan şirketimiz için ayrı bir önemi var. 80'li yıllarda bu projenin elzem önemini fark eden ve projesini hazırlayan şirketimiz kurucuları Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya, o yıllarda dönemin hükümeti nezdinde de konuyu gündeme getirmişti. Yıllar sonra onların hayal ettiği bu projeyi hayata geçiriyor olmak bizleri çok mutlu ediyor. Bugün projenin önemli bir anına tanıklık ediyoruz. Denizin altına 40 metre yüksekliğinde olacak ve köprü ayaklarını taşıyacak temelleri atıyoruz” dedi.
Yorum Yaz