STFA'nın Körfez Köprüsü'ndeki yöntemi ilham verdi!
STFA’nın İzmit Körfez Köprüsü’deki yöntemi ilham verdi, betonu suda yüzdürdüler.
İTÜ'de düzenlenen yarışma ile genç mühendisler betonun limitlerini keşfetti.
STFA İnşaat Grubu'nun desteğiyle, İstanbul teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü tarafından düzenlenen “Beton Kano Yarışması” sonuçlandı. Genç mühendis adaylarının yapı malzemesi ve yapısal tasarım alanındaki bilgilerini pratiğe dökmelerini amaçlayan yarışmada, takımlar betondan kano tasarladı. Daha sonra İTÜ Ayazağa kampüsünde düzenlenen yarışmada beton kanolar suda mücadele etti. Kazananlara ödülleri törenle verildi.
Kurulduğundan bu yana pek çok mühendis için bir okul görevi üstlenen STFA, eğitime verdiği önemle genç mühendis adaylarına ilham vermeye ve destek olmaya devam ediyor.
STFA İnşaat Grubu'nun bu kapsamda destek verdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü Beton Kano Yarışması, “Betonun Limitlerini Keşfetmek” sloganıyla 14-15 Mayıs 2016 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleşti.
Üniversite öğrencilerinin yapı malzemesi ve yapısal tasarım alanlarında öğrendikleri teorik bilgileri beton kano yapım aşamasında pratiğe dökmelerinin sağlamayı amaçlayan yarışma, STFA'nın İzmit Geçiş Köprüsü'nün ayaklarının yapımında kullandıkları tonlarca ağırlıktaki kesonları yüzdürme yönteminden ilham alınarak yapıldı.
Öğrencilerin bu projeyi yaparken beton konusunda yenilikçi çalışmalar geliştirmelerini ve bu çalışmalarla ilgili sektörlere ışık tutmalarını hedefleyen yarışma iki aşamada tamamlandı. Birinci aşamada katılan takımlar 3 aylık yoğun çalışmaları sonucunda tasarladıkları beton kanoları jürinin değerlendirmesine sundular. Yarışmanın sportif ve en heyecanlı kısmı olan Beton Kano Yarışları da 15 Mayıs 2016 tarihinde İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki gölette gerçekleşti. Festival havasında gerçekleşen ve pek çok yan aktivitenin yer aldığı yarışma, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Ödül alan takımlara ödülleri STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş tarafından verildi.
Dev Kesonlar Yüzdürülerek Taşınmıştı
STFA İnşaat Grubu'nun altyapı inşaatlarını üstlendiği İzmit Körfez Köprüsü projesinde kesonların batırılması için önemli bir dönüm noktası olan, kesonlar deniz tabanına yerleştirildiklerinde onları yüzeye kavuşturacak olan çelik şaftlar yerlerine yerleştirilmişti. Çelik şaftların üretimi Tuzla'da yapıldı ve kesonların bulunduğu Kaytazdere mevkiine zor bir yolculukla getirildi. Yaklaşık 540 ton ağırlığındaki çelik şaft dünyanın en büyük yüzer vinçlerinden Taklift – 7 yardımıyla yerine yerleştirildi. Projenin en kritik aşamalarından diğeri olan, daha önce Wet Dock'ta imalatları tamamlanan kesonların çok küçük toleranslarla 40m deniz tabanına oturtulması operasyonları da köprü kuzey ve güney ayaklarında başarıyla gerçekleştirildi. Kesonlar yüzdürülerek nihai yerinde batırma pozisyonuna getirildi. 24 saat süren bir operasyon ile de yerine yerleştirme tamamlandı.
Yorum Yaz