'Sunta'nın isim babasından ABD'de 100 milyon dolarlık yatırım!
Yıldız Entegre, birisi Kartepe’de olan toplam 7 tesisiyle Türkiye’nin sunta, MDF ihtiyacının yüzde 35’ini üretiyor.
Çatısı altında 9 şirket ve 3 bine yaklaşan çalışan bulunan Yıldızlar Yatırım Holding'in İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, geçen yıl yüzde 20 büyüme oranıyla 3.2 milyar TL ciro elde ettiklerini bildirdi. Geçen hafta Fransa Cannes'da düzenlenen emlak fuarı MIPIM'de bir grup ekonomi gazetecisiyle bir araya gelen Yıldız, holdingin yatırımlarını ve gelecek vizyonlarını paylaştı.
Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde Yıldız Entegre Ağaç Sanayi, İstanbul Gübre Sanayi, Yıldız Entegre USA Inc, YLDZ Danışmanlık Gayrimenkul, Mastaş Mudurnu Abant Sunta, Yıldızlar Deniz İşletmeciliği, Yıldız Tarımsal Ürünler ve Gübre Sanayi, İgsaş Sigorta, Yıldız Demir Çelik Sanayi şirketlerinin faaliyet gösterdiğini belirten Hakkı Yıldız, cironun 2.6 milyar TL'sinin holdingin lokomotif şirketi olan Yıldız Entegre'den geldiğini vurguluyor.
Türkiye'nin sunta, MDF ihtiyacının yüzde 35'ini üreten Yıldız Entegre, toplam 7 tesisiyle Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluş u listesinde 43'üncü sırada yer alırken Almanya, Avustralya, Romanya, Rusya, İsveç, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de içinde bulunduğu 40'ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor.
Türkiye her kriz sonrası büyüyor
Trabzon Of kökenli Yıldız Ailesi olarak, önce İnegöl Bursa, ardından 1970'lerde Kartal'da sunta yatırımıyla işe başladıklarını söyleyen Yıldız, 1990'larda kardeşlerin farklı şirketler olarak yola devam kararı aldıklarını belirtiyor. İlk MDF yatırımını 2001'de Kocaeli bölgesinde tamamladıklarını belirten Hakkı Yıldız şöyle devam ediyor: “O yatırımımız krize denk geldi. Sonra öğrendik ki Türkiye her kriz sonrası büyüyor. Bu nedenle diğer firmalar yatırım yapmaktan korkarken, biz hedefl erimizin de üstünde bir yatırıma imza attık. Gerçekten de ondan sonraki dönemde bu yatırımın meyvelerini topladık. Şu anda Türkiye'de günlük 21 bin metreküp üretim yapılıyor. Bunun 4800 metreküpü bize ait. Bu rakamlarla MDF sektöründe en büyük kapasiteye sahibiz.”
Türkiye'nin geleceğinin şirketi olmayı hedeflediklerini belirten Hakkı Yıldız kentsel dönüşüm süreçleri ve yeni projelerle ilgilendiklerini de ifade ediyor. Yıldız “Türkiye'deki hanelerin çoğunda biz varız. Mesela bizim ürünümüz olan kapınızı açıyorsunuz; zemininiz de bizim ürünlerimizle hazırlanıyor. Mutfaktaki dolaptan ofiste kullandığınız masaya kadar bizim üretimimizi deneyimleme şansınız yüksek” açıklamasını yapıyor. Odaklarına sanayi yatırımlarını koyduklarını kaydeden Hakkı Yıldız “Faaliyet alanlarımız dışında demir-çelik sektörüne girmek için Yıldız Demir Çelik AŞ'yi kurduk. Sanayi yatırımlarına erken girmenin çok önemli olduğu kanısındayız” diyor.
Ya farklı iş yapın, ya işi farklı yapın!
Hakkı Yıldız, babası Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız'ın “Ya farklı iş yapın, ya da işinizi farklı yapın” sözünden hareketle ağabeyi Hasan Yıldız'la birlikte yatırım rotasını çizdiklerini, navlun bedelleri nedeniyle 2008 krizinin ardından kendi gemilerini almaya karar verdiklerini kaydediyor. O yatırım hikayesini ve ABD'de orman yatırımı girişimlerini şu sözlerle anlatıyor:
“Deniz taşımacılığı yatırımından sonra bu kez gemilere iş yaratmak gerekiyordu. ABD ve Brezilya'dan ağaç (yonga) ithal ederken, North Carolina'da Wilmington Limanı'yla ilgilendik. Limanın alım işlemlerini avukatlık ofisi ortağı olan eşim Burcu Acartürk Yıldız gerçekleştirdi. Limanın yanı sıra North Carolina'da bir de kiralık plantasyon alanıyla özel orman işine girdik. ABD'deki ormanımız sarı çam. Türkiye'de 50 yılda büyür, aynı fidan orada 25 yılda hedefl enen büyüklüğe ulaşıyır. Genleriyle oynanarak süre 10-12 yıla kadar indiriliyor. Türkiye'de plantasyon için uygun iklim yok. Yağmur yeterli değil. ABD'de plantasyon işine girmemizin ardından bir üniversiteye ait Hoff man Forest'ın (Hoff man Ormanı) satılık olduğunu öğrendik. 80 bin hektarlık orman alanına talip olmaya karar verdik. Ancak bitişiği ABD ordusuna ait bir alan... ABD ordusu da o araziyi almak istiyormuş. Görüşmelerimiz sürüyor. 10 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak Hoff man Forest'ı alabilirsek 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış olacağız.”
40 bin ton ağaç 20 bin tona düşüyor
Hakkı Yıldız, Amerika'dan Türkiye'ye gemi taşımacılığı ile ilgili bir anısını da şöyle aktarıyor: “Amerika'dan buraya malın gidiş ve geliş maliyeti nerden baksanız 1 milyon dolardır. Ağaç organik bir malzeme olduğu için bir gemi 40 bin ton alıyorsa, bunun yaklaşık 20 bin tonu sudur. 18 gün süren taşıma sırasında yük Türkiye'ye gelene kadar buharlaşmayla birlikte 35 bin tona düşer. Tesislerimizdeki kurutma işlemi sonrasında ABD'den 40 bin ton yüklenen ağaç burada 20 bin tona kadar iner. İlk zamanlar gümrükte bu büyük problem oldu. Gümrük bana diyor limandan çıkışta 40 bin ton mal beyan etmişsin, limana gelince mal 35 bin ton çıktı... Önce derdimizi anlatamadık, Kocaeli Üniversitesi'nden bilirkişiler geldi, inceledi. Ondan sonra anladılar tabii, ceza ödemeden kurtulduk.”
Hakkı Yıldız'dan satır başları
¡ Gübre: Derişik nitrit asit üretimi yapıyoruz. Bu ürün patlayıcının bir nevi ham maddesidir. Türkiye'de çok ciddi bir endüstrisi var. Ülkemiz bunu ithal ediyordu. Biz tesisi 12 ay çalıştırma izni aldık ve Kütahya'da Türkiye'nin aşağı yukarı 100 milyon dolarlık ithalatını üretmeye başladık. Kütahya Gübre'yi alırken bu kısmı da o şekilde değerlendireceğimizi düşünmemiştik. Şimdi bu üretimin devlete yine % 8-10'unu satıyoruz; geri kalanı özel sektöre gidiyor.
¡ Enerji: Küçük bir enerji üretimimiz var, ama bizim ihtiyacımızı karşılamıyor. Üretimimiz 22 megawatt; kendi ihtiyacımız ise yaklaşık 42 megawatt. Aileyi de katarsak 100 megawatta yakın bir tüketim var. Bunun için aklımızda bir yatırım var; fakat gündemimizde önceliği yurtdışına verdik.
¡ 2015 planları: Türkiye'de ve yurtdışında önemli yatırım ve büyüme hedefl erimiz var. Yurtdışında ağaç grubunda Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Rusya'da yatırım ve satın alma planları yapıyoruz. Hedefimiz yurtiçi dahil olmak üzere 2015 yılından itibaren yaklaşık 600 milyon euro yatırım yapmak.
¡ Demir çelik: Demir çelik alanında ‘cold complex' olarak adlandırılan haddeleme, galvanizleme, asitlemeden oluş an yatırımda son aşamaya gelindi. Kocaeli Alikahya'daki bu yatırımın toplam maliyeti 140 milyon euro'ya ulaştı. Tesisin kapasitesi 1.2 milyon ton olacak ve böylece Türkiye'deki bu sektördeki kurulu üçüncü büyük tesis olacak.
¡ Yakın bölgeler: Türkiye'de yeterince hammadde yok. Mesela Rusya, Ukrayna, Romanya'da odun ucuz ve bol bulunuyor. Bu nedenle Romanya ve Bulgaristan'da yatırıma başladık. Rusya'da kendi iç pazarı için Moskova civarında yer arayışına başladık. Yurtdışında bu üç yatırımı eş zamanlı olarak devam ettirmek istiyoruz.
¡ Vergi zorluyor: Kuzey Afrika ülkeleri ve Ortadoğu, Türk mallarına vergi uyguluyor. Cezayir, Mısır, Fas, Tunus, Dubai ve Katar'a burada üretip satmak yerine, orada üretmeyi planlıyoruz.
¡ Özel levha geliyor: Türkiye'de henüz üretilmeyen dış etkilere dayanıklı özel panel levha üretimine geçeceğiz. Grubun bu yatırımla hedefi, yıllık 150 milyon euro'luk ithalatı önlemek; aynı zamanda 300 kiş ilik ek istihdam oluşturmak.
Dünya
- Etiketler:
- Yıldız Entegre
- MDF
- suni tahta sunta
Yorum Yaz