'Sur'da kesinlikle toplu konut yapmayacağız'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Silopi zarar tespit çalışmalarına ilişkin ve Sur bölgesi ile ilgili yaptığı açıklama yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliği'nin hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyen ve sektör temsilcileri ile toplantı düzenledi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğin, Türkiye'nin 36 yıllık özlemini giderdiğini belirten Sarı, yönetmelikle, çelik yapıların uygulanmasının dünya seviyesine taşınmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında inşaat sektörünün önemli yeri bulunduğunu ifade eden Sarı, sektörde de çelik yapıların payının her geçen gün arttığına dikkati çekti.
Sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük planladıkları yönetmeliğin 1 Eylül 2016'dan itibaren yürürlüğe gireceğini bildiren Sarı, şunları kaydetti:
"Yönetmelikte 3 önemli konuyu özellikle kendimize hedef olarak belirledik. Bunlardan ilki kompozit yapı elemanları ve yapı sistemlerinin yeterli güvenlikte tasarlanmasıdır. İkincisi ülkemizdeki mühendislik bilgi birikimi göz ardı edilmeden ortak bir tasarım yaklaşımının kullanılması ve kontrol edilebilir hale gelmesi. Üçüncüsü ise proje ve müşavirlik firmalarımız ile çelik sektörümüzün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasıdır. Bundan dolayı yönetmeliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim."
"Vatandaşın mağduriyeti en kısa zamanda giderilecek"
Bakan Sarı, Silopi'de operasyonların sona erdiğini ve hayatın normalleştiğini anımsattı.
İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinin talebiyle bakanlık olarak toplam 72 kişiden oluşan 23 ayrı ekibi Silopi'ye gönderdiklerini anlatan Sarı, uzman ekiplerin 10 gün süren çalışmalar sonucunda zarar tespiti yaptığını belirtti.
Ekiplerin, ilgili birimler ve muhtarlarla bölgedeki yapıları tek tek inceleyip tutanak tuttuğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:
"Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlık ve valiliğe verdiler. Bu zarar tespit çalışması sonucunda 27 yıkık, 342 de ağır hasarlı bina görüldü. Toplam maliyet daha sonraki günlerde netleşecek. Burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp, burada zarar görmüş binaların yerine yeni konut inşaatları gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek."
"Tescilli binaların benzeri yapılaşma olacak"
Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.
Bölge halkını yanlış yönlendiren buna ilişkin haberleri de düzeltmek istediğini ifade eden Sarı, şu bilgileri verdi:
"Sur'da yapacağımız çalışma, kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar planlarının uygulanmasıdır. Bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmekteydi. 2012, Büyükşehir Belediyesi ve Sur ilçe belediyesinin koruma imar planını onayladığı tarihtir. Bu koruma imar planında Suriçi'ndeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı 1 kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Suriçi'nde, yörenin mimarisine uygun tescilli binaların benzerinin devamı şeklinde bir yapılaşma olacaktır."
Bakan Sarı, konuşmaların ardından, yönetmeliğin hazırlanmasına katkı sağlayan akademisyenlere plaket takdim etti.
Yorum Yaz