Sur markasıyla depremde açılan kapı yapılıyor
AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, İstanbul'da bu hafta başlayacak fuarda görücüye çıkaracakları 'deprem kapısı'nın büyük ilgi göreceğini savundu
AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, İstanbul'da bu hafta başlayacak fuarda görücüye çıkaracakları 'deprem kapısı'nın büyük ilgi göreceğini savundu
Dünyada güvenli çelik kapı denince ilk akla gelen firmalardan Astaş Çelik Kapı A.Ş. bir ilke imza atarak 'deprem kapısı' üretti. AYSO Meclis Başkam ve Astaş Çelik Kapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkam Yalçın Pekgüzel, Van depreminin ardından, güvenliğin ön plana çıktığını belirterek 'deprem kapısı'nı 2 Mayıs'ta başlayacak Uluslararası İstanbul Yapı Fuarı'nda sergileyeceklerini söyledi.
Astaş Çelik Kapı, Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan depremde pek çok insanın sıkışan ve açılmayan çelik kapılar nedeniyle evlerinde mahsur kalarak ölmesi sonrası, depreme karşı teknolojik kapı üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başladı. Yaklaşık 6 ay süren çalışmalar somasında depremde sarsıntıyı algılayarak, kendiliğinden otomatik olarak açılan Sur markasıyla 'deprem kapısı'nın üretimini gerçekleştirdi.
Yalçın Pekgüzel, Van'ı ve Erciş'i vuran deprem sonrasında bölgeye giderek incelemeler yapan İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın, pek çok insanın depremde çelik kapıların sıkışmasından dolayı evlerinde mahsur kalmasından ölümlerin yaşandığını açıklamasından yola çıktıklarını ifade etti.
"ÖNCE İNSAN"
İnsanın hayatının en değerli varlık olduğu anlayışıyla hareket ettiklerini dile getiren Pekgüzel, "Van depremi hepimizi derinden etkiledi. Prof. Dr. Ercan'ın deprem bölgesinde yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı raporda bazı ölümlerin çelik kapıların sıkışmasından dolayı insanlarımızın evlerinde mahsur kalarak yaşamlarını yitirdiği belirtilmiş. Biz de bu konuda duyarsız kalamazdık. Ar-Ge departmanımızı devreye sokarak, depremde sarsıntıda kapının kendiliğinden nasıl açılabileceğini araştırmaya başladık. 6 ay süren çalışma sonrasında da bunu başardık" diye konuştu.
Deprem kapısının nasıl çalıştığını anlatan Pekgüzel, "Üretimini yaptığımız mevcut kapılarımızın kasa bölümüne iki adet sensör yerleştirdik. Deprem anında sarsıntıyı hisseden sensörlerden biri mekanizmaya sinyal göndererek kapının kilitlerini açıyor. Diğer sensörümüz ise kilit açıldıktan sonra kasa içerisindeki yayı devreye sokuyor ve yay kapıyı sert bir şekilde iterek, kapının tamamen açılmasını sağlıyor. Kapımızın bir diğer özelliği ise, depremi algıladığında alarm görevini görmesi. Depremi algılayan sensör alarmı devreye sokarak, evde bulunanları uyarıyor ve içerideki insanların evlerini bir an önce terk etmesini sağlıyor. Ayrıca bu alarm hırsızlar kapıyı zorladığında da devreye giriyor" dedi.
Sur markasıyla üretecek
Deprem kapısı ile dünyada bir ilke imza attıklarını da dile getiren Pekgüzel, "ASTAŞ olarak, çelik kapıda yarattığımız estetiğin altına saklanmış mükemmel güvenlik unsurlarını İngiltere Chiltern İnstitue'den alınan 'Chiltern Dynamics' ve 'Chiltern International Fire' belgeleri ile uluslararası düzeyde tescilledik. Şimdi de son buluşumuz olan 'deprem kapısı'nın patentini aldık. Bu kapımızı 2 Mayıs'ta açılacak Uluslararası İstanbul Yapı Fuarı'nda sergileyeceğiz. Talep halinde 'Sur' markasıyla deprem kapılarının seri üretimine başlayacağız" diye konuştu.
Yorum Yaz