Tabanlıoğlu Mimarlık, Crystal Towers projesiyle Dubai'yi sokak kültürüyle tanıştıracak
Tabanlıoğlu Mimarlık, üslendiği Crystal Towers projesiyle Dubai’ye sokak kültürü götürmeyi hedefliyor
Yürümek yerine arabayla ulaşılan projelerin yoğunluk kazandığı Dubai'ye Tabanlıoğlu yeni bir mimari götürüyor. İstanbul dışında Ankara, Doha ve Dubai'de ofisi bulunan Tabanlıoğlu Mimarlık, her yıl 20 ile 30 arasında proje yürütüyor. Bunların yüzde 25 ile 30'u ise yurtdışında gerçekleşiyor. Şirketin ortaklarından Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Dubai ofisinin Jbr denilen marina bölgesinde şehre entegre bir proje hazırladığını belirterek, “Bölgede birçok proje yapılıyor. Ancak şehre entegre proje yok. İki bina arasında bile geçiş sağlamak için bazen arabaya kullanmak gerekebiliyor. Dubai'de kentsel gelişimin öncüsü olarak geliştirdiğimiz Crystal Towers projesi ise sokak kültürünü geliştiriyor. 2 yıl sonra bitecek proje oranın tek yürünen projesi olacak. Binanın dışında cafelerde otururken önünden insanlar geçecek” dedi. Biri 30 diğeri 35 katlı iki kulede otel ve konut fonksiyonlarının yer aldığı projenin girişinde ise küçük alışveriş ve yeme içme mekanları gibi kentin uzantısı olacak birimlerin konumlandırılmış. “Böylece insanlar projenin içinden geçerek sahile ulaşabilecek” diyen Tabanlıoğlu “İçinden geçilen yaşanılan bir bina olacak” dedi. Tabanlıoğlu, benzer çalışmayı İstanbul Sapphire ‘de yaptıklarını, projeye seyir terası ekleyerek, insanların binaya çıkmasını ve binayı sahiplenmelerini sağladıklarını söyledi.
Yabancı mimarları Tabanlıoğlu'na çekti
Gerçekleştirdiği projeler nedeniyle Tabanlıoğlu Mimarlık, yabancı mimarların çalışmak istediği bir ofis haline dönüştü. Taksim Perapalas bölgesinde bulunan tarihi ofisi konumu nedeniyle her yıl yüzlerce yabancı mimarlık öğrencisinin ziyaretine uğrayan Tabanlıoğlu Mimarlık'ta staj yapan yabancı öğrenci sayısı 60'a çıktı. Hem firma olarak çeşitli ülkelerde konferans vermeleri hem de yaptıkları projelerin ofislerini yabancı mimarların ilgisini çeker hale getirdiğini aktaran Gürsel Melkan Tabanlıoğlu, ofisi gezen ya da internetten birçok mimarlık öğrencisinin kendilerine staj için başvuru yaptığını söyleyerek, “İspanya'dan, İtalya'ya, Hollanda'dan, Almanya ve Kolombiya'ya kadar pek çok ülkeden başvuru alıyoruz. Her yıl 50 ile 60 öğrenciye staj imkanı sunmaya çalışıyoruz” dedi. Bu aralar özellikle Avrupa'dan çok başvuru aldıklarını aktaran Tabanlıoğlu, “Sürekli çalışmak için yabancı mimarlarda geliyor” dedi.
Mimari projeler ekonomi oluşturuyor
Mimarinin konuşulmadığı bir ülkede artık mimarinin konuşulur hale geldiğini hatta mimari projelerin bir ekonomi oluşturduğunu aktaran Tabanlıoğlu, “Mimari projeleri ihraç eder hale geldik. Dubai'da devam eden kule projeleri, Doha'da bir müze projesi, Ukrayna'da bir tren istasyonu Kazakistan'da tatil projeleri yapıyoruz” dedi. Afrika'ya ise kültür binalarıyla girdiklerini aktaran Tabanlıoğlu, Tripoli'de yaptığımız kültür merkezinden sonra Ekvator Ginesi'nin devlet bakanından teklif geldi, şimdi de ayını şekilde Senagal devlet başkanından teklif gelince bu ülkede kültür merkezi projesine başlıyoruz” diye konuştu. Tabanlıoğlu, önemli zirvelerin yapıldığı bu binaların Afrika ülkelerini değiştirdiğini aktardı.
Türkiye 'de mimarlığının iyi bir yerde olduğunu aktaran Tabanlıoğlu, ancak AB ile olan bazı anlaşmalardan dolayı birçok yarışmada kendini temsil edemediğini söyledi. Tabanlıoğlu, Türkiye'deki mimarların çok farklı koşullarda işler ürettiğini aktardı.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz