Tahir Tellioğlu ‘Kentsel dönüşüm Türkiye'nin 100 yılı hesaplanarak yapılmalı’
Tahir Tellioğlu, “Kentsel dönüşüm noktasında yeni planlanacak olan yapılar Türkiye’nin gelecek 100 yılını hesaplayarak yapılmalı.” dedi
Avrupa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarından örnekler veren Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Avrupa'da nasıl ki yeni konut yapılmıyor, daha ziyade mevcut yapılar restore edilerek yola devam ediliyorsa, Türkiye de 10-20 yıl sonra yapı konusunda o noktaya gelecek.” dedi. Türkiye'de oluşan algının 20 daire karşılığı 40 daire istenmesi olduğunu dile getiren Tellioğlu, “İstanbul'da trafikte can çekişiyoruz. Çünkü İstanbul'un yoğunluğunu trafik kaldırmıyor. Ama aynı İstanbul'da, vatandaşın da müteahhittin de beklentisi, eğer bir ev yıkılıyorsa, bunun yerine 2 ev yapılmıyorsa bu teknik olarak mümkün değil demektir. Ben benim binam yapılsın, üstüne para vereyim, yoğunluğu az olsun, yeşil alanı, otoparkı olsun diyen ev sahibi görmedim. Yapıldı diyelim ki, cebimiz de para doldu. Ama ne oldu emsal 1'e 1 arttı. 1 milyon konut 2 milyon oldu. Sonucu iyi olmadı. Kentsel dönüşüm illa yıktığımız yerde bina yapmak değildir. Gerekirse yıkılan yer başka yere taşınabilmeli. Her yerde böyle olmayabilir ama denenebilir. Farklı enstrümanlar gelişebilir.” şeklinde konuştu.
Öte yandan dünyada teknolojik olarak bilinen yapı envanterinin de yapı stoklarına kazandırmak gerektiğini ifade eden Tellioğlu, güvenli ve doğa dostu binalara teşviğin artması gerektiğini belirtti. Yeşil alanından kendi enerjisini üreten binalardan artık sularını yeniden sisteme kazandıran sistemlerden, kullanılan malzemelerin doğa dostu olmasına kadar bu sistemin kentsel dönüşüm sürecine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Tellioğlu şöyle devam etti:
“Türkiye'de kentsel dönüşüm noktasında yeni planlanacak olan yapılar Türkiye'nin gelecek 100 yılını hesaplayarak yapılmalı. 100 yıl içinde insanlar neye ihtiyaç duyar, bunları düşünerek planlamak lazım. Bu yıkılması söz konusu olan 7 milyon yapı stoğunun 6 milyonu 1960-1980 yılları arasında yapılan yapılar. Yaşam konforu, ulaşım ve altyapı açısından bugünü karşılamayacak şekilde yapılmış. O yıllarda belki 1 kişinin arabası vardı, otopark hiç düşünülmemiş mesela. Enerji kimliğine çok teşvik edilmeli. Türkiye yaklaşık 40 milyar dolar parasını maalesef yalıtımsız binalarından dolayı israf ediyor. Biz enerji olarak dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bunlar da bu sistem içerisinde yeniden dönüşmeli. Tüm bunların yanında Türkiye'de müteahhitlik yanında, diğer kentsel dönüşüm aktörlerinde de sıkıntılar var. Ancak özellikle müteahhitler noktasında başarılı bir kentsel dönüşüm için mutlaka Türk Ticaret Kanunu'nda meslek tanımı yapılmalı.
Müteahhitlik sertifikası geliyor
Türkiye'de müteahhitlik sertifikası üzerine bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Tahir Tellioğlu, “Bu da sektörü disiplinize edecek. Birkaç üniversiteden talep var. İnşallah böyle bir sertifika hazırlamak istiyoruz.” dedi.
Tellioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümün Türkiye'de tam algılandığını sanmıyorum. Dönüşümün muhatapları kimse olması gereken manada bilincin oluşmadığını düşünüyorum. Vatandaş 150 binlik evi verip 700 binlik ev alma peşinde. Müteahhitlerin de, belediyelerin de, vatandaşın da bir kısmı nasıl daha çok gelir elde ederiz diye düşünüyor. Böyle kentsel dönüşüm olmaz. Kısa vadede kazandırır ancak uzun vadede ülkemiz ve gelecek nesillerimiz zararlı çıkar. Belediyelerin bu iş için diğer kaynaklarından bile kaynak aktararak çalışması lazım. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görmeleri lazım. Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Belediyeler bu işin önemli parçası. 17 Aralık operasyonlarıyla kentsel dönüşüm kısmet sekteye uğradı. Bu tür operasyonlara kentsel dönüşümü alet etmemeleri gerek. Tüm milletimizin dönüşüme sahip çıkması gerek.”
Yorum Yaz