Tariş Pamuk, TOKİ'ye arsa devrederek gayrimenkul atağına geçti!
Tariş Pamuk atıl gayrimenkullerini değerlendiriyor. Birlik Başkanı Faruk Yaman, 173 dönüm turizm imarlı Aydın Tekstil ile ilgili hem TOKİ, hem İlbank hem de Türk Hava Yolları ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Yaman, Ramazan Bayramı öncesi üreticilere olan borçların tamamının ödeneceği müjdesini de verdi
Büyük bir finansal darboğazın içinden TOKİ ile yaptığı anlaşmayla kurtulan Tariş Pamuk Birliği, diğer mal varlıkları için de sürekli gelir getirecek model üzerinde çalışma yürütüyor. Birlik Başkanı Faruk Yaman, 173 dönüm turizm imarlı Aydın Tekstil ile ilgili TOKİ, İlbank ve THY ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde TOKİ iştiraki Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetim ve Ticaret AŞ (EPP) ile Kahramanlar'daki Yeni Kent Merkezi'nde yer alan 83 bin 560 metrekarelik Pamukyağı Kombinası arazisinin satışı konusunda tapu devrini gerçekleştiren Tariş Pamuk Birliği, diğer atıl kalan gayrimenkullerini de değerlendirecek. Yeni dönem projelerini açıklayan Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Faruk Yaman, TOKİ anlaşmasıyla borçlarının kalmadığını, diğer mal varlıklarını da satmayı değil, sürekli gelir getirecek modeli hayata geçirmek istediklerini söyledi. Yaman, 173 dönüm turizm imarlı Aydın Tekstil ile ilgili hem TOKİ, hem İlbank, hem de Türk Hava Yolları ile görüşmelerin sürdüğünü, öncelikleri arasında Aydın Hamyağ fabrikasını yeniden çalıştırmanın olduğunu bildirdi.
TOKİ iştiraki EPP ile Kahramanlar'daki Yeni Kent Merkezi'nde yer alan Pamukyağı Kombinası arazisinin satışı konusunda bir süredir devam eden görüşmelerin tamamlanarak tapu devrinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Yaman, projenin hayata geçmesi ile sadece Pamuk Birliği'nin minimum 250 milyon TL gelir elde edileceğini söyledi. Yaman, TOKİ ile ek protokolü 18 Şubat'ta imzaladıklarını ve Vakıfbank'a olan 120 milyon TL borcun tamamını EPP'nin ödemeyi taahhüt ettiğini belirterek, "Artık önü açılan Tariş Pamuk, küllerinden yeniden doğuyor. Borçlarımızın tamamı kapanacak. 4572 Sayılı Yasa'da yapılan değişiklikle DFİF borcumuz 231 milyon TL iken, 109 milyon TL'ye düştü. Onu da 15 yılda faizsiz olarak ödeyeceğiz. Kredi Garanti Fonu'na olan borcumuzu da kapatacağız" dedi.
Gelir paylaşım modeli
Yaman, EPP ile gelir paylaşım modeli ile yapılması kararlaştırılan projeye göre Kahramanlar'daki arazide iş merkezi, otel, alışveriş merkezi, gezi-eğlence alanları ve residance inşa edileceğini bildirdi. Toplam 144 dönümlük arazinin en büyük hissedarının Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği olduğunu, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Tariş İncir Birliği'nin de tapularını önümüzdeki hafta devredeceğini belirten Yaman, "Projeden elde edilecek gelirin yüzde 68'i projeyi yapan ve satana, yüzde 32'si ise birliklere aktarılacak. Tariş Birliklerine ilk etapta yaklaşık 400 milyon liralık gelir taahhüt ediliyor. Bu modele göre en büyük hissedar olan Tariş Pamuk Birliği, minimum 250 milyon liralık gelir elde edecek. 6 ay içerisinde proje tamamlanır ve bu proje üzerinden de satışlara başlanır" diye konuştu.
Yaman, birliğin başka malvarlıkları da olduğunu, onları da değerlendirmek istediklerini, ancak satmayı düşünmediklerini söyledi. 173 dönüm Aydın Tekstil arazisiyle ilgili hem TOKİ, hem İlbank hem Türk Hava Yolları ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Yaman, "Burayı da gelir paylaşım modeli ile değerlendirmek istiyoruz. Turizm imarlı bu araziyi yap-işlet-devret modeliyle de değerlendirebiliriz. Atıl olan yerleri gelir getirecek bir mülk haline getireceğiz. Sadece birliğin değil kooperatiflerin de yerlerini de değerlendirmek istiyoruz. Kooperatiflerimizin kendi ayaklan üzerinde durması lazım" dedi.
Kuşadasındaki arazi için komisyon
Kuşadası'nda da 10 dönüm arazileri olduğunu hatırlatan Yaman, Aydın Belediye Başkanı ile görüştüklerini ve buranın değerlendirilmesi konusunda bir komisyon oluşturulmasına karar verdiklerini açıkladı. Aydın Hamyağ Fabrikası'nı önümüzdeki yıl çalıştırmayı hedeflediklerini ifade eden Yaman, "Fabrika en az 8 ay çalışacak. Türkiye'nin bütün çekirdeğini işleyebilecek kapasitede. Günlük 800 ton kapasiteye sahip" dedi.
Çiftçi borçları bayrama kadar ödenecek
Yaman, Ramazan Bayramı'ndan önce bütün çiftçilere ne kadar borçları varsa ödeyeceklerinin müjdesini de verdi. Geçtiğimiz yıl düşük bir alım yaptıklarını hatırlatan Yaman, "Çiftçimizin parası bir iki yıldır ödenmediği için karşılıklı güven kaybolmuştu. Bu gelişmelerden sonra büyük ihtimalle çiftçimiz de Tariş'ine sahip çıkacak. Şu anda Tariş ürün almış olsaydı borsada fiyatı 4.5 TL olurdu. Tariş'in piyasa yapıcı özelliği de var. Son 4-5 yıldır bu özelliğini kaybetti. Artık eski konumuna geri dönecek. Ortağı olduğumuz lisanslı depoculuğa da tam destek veriyoruz. Çiftçimiz bize güvendiğinde pamuğun yüzde 90'nını bize getirir. Yeter ki çiftimize o güveni verelim. Eskiden 350 milyon kilo pamuk alan bir birliğiz. Pamuk ekimi azalmasına rağmen en az 100 milyon kilo rahatlıkla alabiliriz" diye konuştu.
Pamukta hedef fiyat uygulanmalı
Bazı bölgelerin özellikle Söke ve Koçarlı bölgelerinde pamuktan başka bir şey ekilemediğini vurgulayan Yaman, üreticinin para kazanabilmesi için primin en az 75 kuruş olması gerektiğini söyledi. Yaman," Bu prim verilirse üretici tekrar pamuk ekmeye döner. Pamuk stratejik bir ürün. Hükümetin daha önce üzerinde çalıştığı hedef fiyat uygulaması bir an evvel devreye girmeli. Hedef fiyat belirlenirse bu üretici tekrar pamuk ekimine döner" şeklinde konuştu.
Süper lige çıkacağız
Geçmiş yıllarda Tariş Pamuk Birliği'nin İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ilk 500 kuruluş listesinde yer aldığını, ancak son yıllardaki finansal kriz nedeniyle İSO ikinci 500 sıralamasında yer aldıklarını hatırlatan Yaman, "EBS0 tarafından açıklanan Ege'nin 100 büyük kuruluşu sıralamasında geçen yıl 39. sırada iken bu yıl 81. sırada yer aldık. Türkiye'nin en büyük üretici kuruşu olarak tıpkı eski günlerde olduğu gibi birinci lige değil, süper lige çıkacağız" dedi.
Arzu ALP/Dünya
Yorum Yaz