Tarlabaşı 360, Beyoğlu’nun kurtuluş fişeği oldu
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a göreve gelmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği “Tarlabaşı’nı düzelteceksin” talimatı kendini göstermeye başladı
Yapılan araştırma ve anketlerle birlikte 7 yıl önce projelendirilen Tarlabaşı 360'ta hafriyat çalışmaları devam ediyor. Teslimlerin 2015'te başlayacağı bölgede değer artışı şimdiden 40 katına ulaştı.
Beyoğlu'nda yaşanan değişimleri ve somut örneği olan Tarlabaşı 360 projesini anlatmak üzere Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile projenin müteahhidi Çalık Gayrimenkul'un Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin bir açıklama yaptı. Beyoğlu'nda yaşanan değişimleri Demircan dile getirirken Yetgin'de projenin detaylarına değindi. Ofislerin yüzde 60'ının satıldığı projede rezidanslar ve kalan ofisler de Mayıs'ta satışa çıkarılacak.
Cadde üzerindeki binalar geniş oturumlu olur
Kentlerde geniş caddelerin üzerindeki yapıların geniş oturumlu, yüksek katlı ve otoparklı olmasının dünyada geçerli bir kural olduğunu hatırlatan Demircan, Beyoğlu Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan sonra 3 yıl araştırmalar yaparak bölgedeki sorunu tesbit ettiklerini ifade etti. Tarlabaşı Kentsel Yenileme Bölgesi'nde 523 hissedar ve 2 bin kişinin yaşadığına dikkat çeken Demircan, çalışmaların başlaması için birçok kanuni düzenlemeye imza attıklarının altını çizdi. Belediye olarak 2863 sayılı kanuna ek olarak 5366 sayılı kanunla da hareket ettiklerini ifade eden Demircan, esasında yapılan işin yeni bir düzenleme ve örnek proje geliştirme olduğunu belirtti.
Bölgede değer artışının 40 katına ulaştığını ve artık insanların gayrimenkullerini satmaktan vazgeçtiklerini belirten Demircan, hissedarların yaklaşık yüzde 80'i ile uzlaşma sağlandığını söyledi. Bugün itibariyle toplam 86 hissedara 2008 yılı Temmuz ayından bu yana 2 milyon 500 bin TL'lik kira yardımı yapıldığını söyleyen Demircan, bu yardımların mülk sahiplerine yeni mülkleri verilene kadar devam edeceğini kaydetti.
“Neden yatırım yapmıyorsunuz” sorusunun cevabı her şeyi anlattı
Tarlabaşı'nda mülk sahiplerinin evlerine neden yatırım yapmadığı sorusu ile yola çıktıklarını anlatan Demircan, farklı sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Parseller küçük olduğu için bina yapımına uygun olmaması, otopark yetersizliği, sokakların darlığı, bölgeye kötümser bir hava hakim olduğu için kimsenin yatırıma cesaret edememesi ve sit bölgesi olması nedeniyle yapılacak yatırımların maliyeti üç kat artırması sorunları ile karşılaştıklarını anlatan Demircan, bir yandan kanuni düzenlemeler yaparken diğer yandan da bölge halkına durumu anlattıklarını belirtti. Demircan yaptığı açıklamada şöyle konuştu;
“Proje başlangıcında mevcut mülklerin yaklaşık yüz 40'ı kullanılmamaktaydı ve boş durumdaydı. Kullanılan mülklerde 2008 yılı temmuz ayında yapılan anketlere göre 328 adet kiracı tespit edilmişti. Kiracılardan tahliye taahhütnamesi alınarak inşaat başlangıcı ve alanın boşaltılmasına kadar mülk sahipleriyle yapılan anlaşmalar sonucu 2-3 yıl kira ödemeden alanda yasamaları imkânı sağlandı. Ayrıca ihtiyacı olan mülk sahipleri ile beraber kiracılara TOKİ ile imzalanan protokol neticesinde çekilişe girmeksizin Kayabaşı'nda konut verildi. Yine alanın boşaltılması zamanında kiracılara nakliye ve taşınma yardımları yapıldı” dedi.
‘Beyoğlu'nda evi olan sakın satmasın”
Kiracıların bile mülk sahibi olduğuna dikkat çeken Demircan, “150 aileye Kayabaşı'nda TOKİ evleri verildi. 150 ailenin yaklaşık 5'te 3'ü kiracılardan diğerleri ise ihtiyacı olan mülk sahiplerinden oluşuyor. Burası Beyoğlu'nun kurtuluşu için örnek proje olacak. Burası ile birlikte Kasımpaşa, Okmeydanı, Örnektepe ve birçok noktada dönüşüm projeleri start aldı. Ben oradaki vatandaşlarımın hepsine tek tek ‘Evinizi satmayın' diye mektup yazdım” dedi.
Prestij uğruna 500 milyon liralık yatırım yapılıyor
Projenin toplam 400-500 milyon liralık bir yatırım değeri taşıdığını dile getiren Yetgin de toplam 20 bin metrekare alan üzerinde 150 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduklarını belirtti. Burada paraya değil prestije önem verdiklerini söyleyen Yetgin, “Kentin merkezinde bir dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. 800 bağımsız bölümün 500'ü konut, 200'ü rezidans ve 90 kadarı da ofis olarak planlandı. Böyle bir örnek dünyada bile sayılıdır. Projenin altı tamamen otopark alanı olarak ayrıldı. Yaklaşık 60 bin metrekare alanda bin araç kapasiteli otopark bulunacak. Ofislerin metrekaresini 7 bin 500 dolardan satıyoruz. Ticari alanları satmayacağız, kiraya vereceğiz. 2015'ten itibaren de etap etap teslimlere başlayacağız. Tamamlanması ise 2018'i bulacak” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
Yorum Yaz