Tarsus Belediyesi, Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü kazandı
Türk iş dünyasının en prestijli ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü Tarsus Belediyesi kazandı
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve TÜSİAD tarafından bu yıl 21.'incisi düzenlenen ‘Türkiye Mükemmellik Ödül töreninde, başvuran işletmeler arasından Aras Kargo Genel Müdürlüğü ve Method Research Company, Türkiye Mükemmellik Ödülü'nü, Tarsus Belediyesi Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü'nü, Sakarya Üniversitesi ise Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü'ni kazandı.
Türkiye Mükemmellik Ödülü, toplam kalite uygulamalarında kuruluşlara sadece referans değil, ulusal, bölgesel ve global pazarlarda da rakiplerine oranla farklılaşma yaratacak temel noktaları öne çıkarmada en önemli yol göstericidir. Küreselleşen dünyada rekabetin en temel unsur olduğu düşüncesinden hareketle, Türkiye Mükemmellik Ödülleri kuruluşlara farklılaşmada öncelik kazandıran etkendir.
Türkiye Mükemmellik Ödülü'nün, yönetim kalitesi alanında Türkiye'nin en büyük ve itibarlı kalite etkinliği olduğunu belirten Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı; Prof. Dr. Mehmet Durman “Ulusal Kalite Ödülleri'nin en önemli özelliklerinden birisi ödül sürecinin Avrupa'da EFQM tarafından yürütülen Kalite Ödülleri ile aynı kapsam ve içerikte sürdürülmesidir. EFQM, 2006 yılında Avrupa Kalite Ödülleri isimlerini, model ile isim uyumluluğunun sağlanması amacıyla EFQM Mükemmellik Ödüllleri olarak değiştirmiş ve o tarihten itibaren Türkiye'deki ödül isimlerinde de değişiklik yapılması hem Avrupa'daki yaklaşıma uyum sağlanması düşüncesi ve hem de bu doğrultuda ödül jurisi üyeleri ile kurum ve kuruluşlardan gelen talepler ile sürekli KÖYK'ün gündeminde olmuştur. Bu yıldan itibaren günümüze kadar kullanılmakta olan “Ulusal Kalite Büyük Ödülü” isminin “Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü” ve “Ulusal Kalite Başarı Ödülü” isminin de “Türkiye Mükemmellik Ödülü” olarak değiştirilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.
Ülkemizde kalite kültürünün artmasında ve toplam kalite yönetim felsefesinin yaygınlaşmasında KalDer'in vermiş olduğu Ödüller önemli rol oynamaktadır. Türkiye Mükemmellik Ödülü'nü almak için 21 yıl içerisinde 255 kuruluş başvurmuş ve bu yıla kadar 45 Başarı, 27 Büyük, 5 Mükemmellikte Süreklilik ödülü olmak üzere toplam 77 ödül verilmiştir.
Diğer taraftan, Türkiye'de faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, 1996 yılından itibaren Avrupa'nın kurumsal mükemmellik konusunda en saygın ödülü olan “EFQM MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ” sürecinde de büyük başarı göstermişlerdir. Bugüne kadar 8'i Büyük Ödül ve 13'ü Başarı Ödülü olmak üzere toplam 21 kurum ve kuruluşumuz EFQM MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ kazanmış ve Avrupa'daki örnek başarıları ile hepimiz için gurur kaynağı olmuştur.
Ödül Süreci
Başvuran kuruluşların başvuru dosyaları Haziran-Eylül 2013 döneminde değerlendirme ekipleri tarafından incelenmiş, değerlendirme sonuçları Türkiye Mükemmellik Ödülü Yürütme Kurulu'na sunulmuştur. Yürütme Kurulu yaptığı inceleme sonunda, belirlenen puanları aşan kuruluşlara saha ziyareti yapılmasına karar vermiştir. Saha ziyareti değerlendirmeleri sonrasında barajı aşan kuruluşlar finalist olma hakkını elde etmişlerdir.
Değerlendirme ekiplerinin Eylül - Ekim aylarında yaptıkları saha ziyaretlerinde, EFQM Mükemmellik Modeli ve RADAR kriterlerinin 2010 sürümü referans alınmış olup değerlendirme sonuçları puanlanarak rapor haline getirilmiştir.
Akademisyenler ve Mükemmellik Modeli'ni uygulayan kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerden oluşan Türkiye Mükemmellik Ödülü Jürisi, 06 Kasım 2013 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde toplanarak değerlendirme sonuçlarını incelemiş ve ödül verilecek kuruluşları belirlemişlerdir.
22.Kalite Kongresi'nin ikinci gününde gerçekleşen özel oturumda Coca Cola Türkiye Kafkasya Ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas'ın moderatörlüğünde ‘'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yapılması Gerekenler'' ele alındı.
Eczacıbaşı Holding CEO'su Dr.Erdal Karamercan yapmış olduğu konuşmasında sürdürülebilir kalkınmayı bir sosyal sorumluluk projesi gibi görürsek başarısızlığa gitmiş oluruz, bunu bir iş yapış modeli olarak ele alıp bu çerçevede faaliyetlerin yürütülmesi gerektiğini belirterek Eczacıbaşı Holding olarak Sürdürülebilirlik Grup Başkanlığı'nı kurduklarını söyledi. Bunun yanı sıra kadınların iş hayatında daha aktif olması gerektiğini söyleyen Karamercan, Türkiye'nin bu sıralamada 120'inci olduğunu ve bu konuda kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğunu vurguladı.
Koç Holding CEO'su Turgay Durak yaptığı konuşmada, sürdürülebilirlik için en önemli nokta az insan ve yönetim kadrosuyla son kullanıcıya ulaşabilmektir. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinden bahseden Durak, Koç grubu olarak sosyal sorumluluk projelerimizi şirket bünyesindeki çalışanların gönüllü olarak aktif katılımlarıyla yürütmekteyiz. Sosyal sorumluluk projelerinde üniversitelerle iş birliği yaptıklarına değinen Turgay Durak, öğrencilerin şirket bünyesinde part time çalışarak deneyim kazanabildiklerini paylaştı.
Yorum Yaz