Tasarımlar yarıştı, mobilya sektörü kazandı!
Başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturan “5.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”sonuçlandı.
Başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturup yurt dışına ihraç edilebilir niteliklerde ürünlerin ortaya çıkarılmasına ön ayak olma amacını taşıyan “5.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması” Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı ödül töreni ilesonuçlandı. Bu yıl 808 başvurunun olduğu yarışmada 21 kişi toplam 74 bin tl ödülün sahibi oldu.
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin katkısıyla bu yıl beşincisi gerçekleşen “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreni 2 Mart Cuma günü, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla İstanbul Rahmi Koç Müzesi'nde yapıldı. Türkiye'de tasarım alanında katılımı en yüksek olarak bilinen ve ev, ofis ve mutfak-banyo mobilyaları olmak üzere 3 ana kategoride düzenlenen yarışmaya bu yıltoplam 808 tasarımla başvuru oldu. Bu tasarımlar arasından 65'i ikinci aşamaya kalırken, 21 tanesi toplam 74 bin tl'lik ödülün sahibi oldu. En iyi tasarım sahiplerine ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi.
Ev mobilyaları tasarımında İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü Seran Şimşir, Göktuğ Duman, Bahaeddin Önal'ın olurken, Mutfak-Banyo mobilyaları tasarımında İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü Selçuk Arslan ve Kaan Aşer'e gitti. Ofis Mobilyaları alanında ise İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü Mehmet Erdi Özgürlük, Anıl Ercan, Esin Ekincioğlu, Seza Avara'nın oldu. İlk ve ortaöğretim öğrencilerinden ise tasarım alanında ödül alanlar; Kemal Gürcan, Salih Altınkuş, Oğuz Ürkmez, Aslıhan Oğuz.
Sadece Türkiye değil, Fransa, İtalya, Almanya ve KKTC'de eğitim gören ya da yaşayan Türklerin de tasarımlarıyla ilgi gösterdiği yarışmanın kazananlarını tasarımın ve sektörün Türkiye'deki duayenleri; Prof. Dr. Önder Küçükerman, Reşit Soley, Aziz Sarıyer, Jan Nahum, Mustafa Toner, Memduh Şen, Kaan Dericioğlu, Ahmet Kaleli, Didem Çapa ve Fatih Kıral belirledi. İlk düzenlendiği yıl olan 2008'den bu yana başvuru sayısı her yıl artan yarışma TRT, Mimarlar Odası, İç Mimarlar Odası İşbirliğinde gerçekleşiyor.
Mobilya sektörünün, bu ve bunun gibi tasarım çalışmalarının meyvelerini almaya başladıkça, dünyadaki büyük yarışta rakip ülkeler karşısında ilk sıralarda koşacağına da kaçınılmaz olarak bakılıyor..! Üretim aşamasında hammaddelerinin hemen hemen tamamını kendi ülkesinden sağlayan (tekstil malzemeleri, ahşap malzemeler, metal ve cam malzemeler gibi) mobilya sektörü, katma değeri yüksek ürünler üreten bir sektör olarak gösteriliyor. Bundan 10 yıl önce sadece 131 milyon $ değerinde ihracatı olan mobilya sektörünün hızlı ve güvenli adımları dikkat çekici. 2011 yılını 1,4 milyar $'lık ihracat değeri ile kapatan mobilya sektörü, dünya pazarında hak ettiği payı almak için hızlı adımlarla ilerlemekte. 2011 yılında en fazla mobilya ihracatı yapılan ülkeler Irak, Almanya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Fransa, Hollanda, S.Arabistan ve İngiltere gibi farklı kültürlerde ülkelerden oluşmuş. Bu yelpazeden de görülüyor ki; mobilya sektörü yüksek hareket kabiliyetine sahip, dinamik bir sektör..!
Bu yarışmanın diğer Tasarım Yarışmalarından en büyük farkı genç nesilleri de Tasarım fikri ile buluşturmasıdır. İlk ve orta öğretim öğrencilerini de ayrı bir ketegoride toplayan yarışma kapsamında tasarım alanında geleceğin tasarımcılarının yetişmesi için uzun vadeli bir yatırım yapılmaktadır. Tüm bunlar gözönüne alındığında, dünya mobilya sanayinde Türkiye'nin de söz sahibi olabilmesi ve Türk mobilya sektörünün hak ettiği şekilde diğer ülke pazarlarından pay alabilmesi için “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın önemi büyük ve bu yarışma sektörün dikkatini tasarıma çekme aynı zamanda iyi tasarımları sektöre kazandırabilme adına büyük bir adım..!
Yorum Yaz