Taşyapı İnşaat'tan Malatya'ya 20 milyon euroluk biyoenerji yatırımı!
Taşyapı İnşaat, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına yönelik başlattığı çalışmalar kapsamında, Türkiye’de ilk biyoenerji tesisini Malatya’da 20 milyon Euro'luk bir yatırımla hayata geçireceğini duyurdu.
Malatya'ya gelen Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı; Vali Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Vekili Sıddık Özdemir'le görüşüp bilgi alışverişinde bulundu.
Hayvan atıklarının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Turanlı, bu atıkların bir an önce bertaraf edilmesi için yerel yönetimlerin, halk ve sektörde faaliyet gösteren firmaların uyum içinde çalışmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
İşadamı Turanlı ziyaret kapsamında, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu'yla görüşerek çalışmalarını paylaştı.
"Enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yenilenebilir enerji kaynağını harekete geçirmek için önemli projeleri hayata tatbik etmek gerekmektedir" diyen Mumcu, "Türkiye enerjide yüzde 5 oranında öz kaynağından faydalanmaktadır. Sizin gibi önemli işadamlarının hazırladığı stratejik projeleri çok önemsiyoruz. Ülkede enerji üretiminde ciddi bir açığımız mevcuttur. Malatya Belediyesi'nin yıllık 150 bin ton katı atığı bulunmakta, bu atığı ekonomik alana sevk etmek için ciddi çalışmalara ihtiyaç duymaktayız. Bu konuda belediye olarak Malatya'da taş üzerine taş koyacak her müteşebbis insanımıza katkı sağlamak, kolaylık göstermek, bizim öncelikli görevimizdir" ifadelerini kullandı.
Turanlı, TSO Başkan Vekili Sıddık Özdemir ile de bir araya geldi. Özdemir, "Malatya'nın bu yatırıma ihtiyacı var. Oda olarak görevimiz yatırımcılara kolaylık sağlamaktır. Üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız" dedi.
Emrullah Turanlı, ziyaretlerini tamamladıktan sonra izlenimlerini şöyle dile getirdi:
"Türkiye artık birçok alanda Avrupa ülkelerinden daha ileridedir. Büyüyen bir sanayi var. Dünya, ekonomimizin yükselişini hayranlıkla izliyor. Yeni işletmeler ve fabrikalar kuruluyor. Gençlerimiz, bilim insanlarımız gelecek nesillerin refahı için çalışıyor her geçen gün yeni projelere ve yeni buluşlara imza atıyor. Ülkemizin yaklaşık 80 milyon nüfusu var. Aynı zamanda bu nüfusun yarısı genç. Avrupa ülkelerinde böyle bir ayrıcalık yoktur. Gençlerimizin iş sahibi olması, geleceğe daha güvenle bakması için bu tür istihdam olanağı sunan yatırımlar değerlidir. Taşyapı olarak öz sermayeyle Malatya'da ilk etapta 20 milyon Euro'luk yatırıma karar verdik. Yerel yönetimler, üniversite, işadamları, sivil toplum kuruluşları ve halkla el birliği ederek kuracağımız biyoenerji tesisi Türkiye'de bir ilk olacaktır."
Önceliklerinin doğaya zarar veren atıklar olduğunu kaydeden Turanlı, "Bunlara hayvansal ve endüstriyel atıklar başta olmak üzere evlerde kullanılan bitkisel atıklar da dahildir. Denetimsiz olarak doğaya salınan atıkların toprakla teması bizleri gelecekte sağlık sorunlarıyla karşı karşıya getirecektir. Kirliliğin önüne geçebilmemiz ve tabiatın doğal yapısının bozulmaması için bu atıkları işleyerek ekonomiye kazandıracak, aynı zamanda Malatya'nın bu teknolojiyle enerji üretiminde ülkede örnek bir il olmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.
pirsuhaber.com
Yorum Yaz