Teşvik paketi, bankaların gayrimenkullerini cazip hale getirdi!
Geçtiğimiz gün Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın atıl binalara teşvik verilmesiyle ilgili açıklamaları özellikle kullanılmayan fabrika binalarına ilaç gibi gelecek
Geçtiğimiz gün Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın atıl binalara teşvik verilmesiyle ilgili açıklamaları özellikle kullanılmayan fabrika binalarına ilaç gibi gelecek. Bu sayede bankaların elindeki çok sayıda fabrika binasının daha kolay alıcı bulması bekleniyor
Atıl binalara verilecek teşvikleri değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, bu sayede özellikle kullanılmayan sanayi binalarının hayata döndürülebileceğini söyledi.
Bankaların elinde çok sayıda satılık fabrika binası bulunduğunu vurgulayan Dinçer, “Bu sayede fabrika binaları daha kolay alıcı bulabilir. Bu tür binalar bu şekilde daha cazip hale gelecektir” dedi.
Teşvik kapsamına girmesi durumunda iş yapmayan AVM ve ofis binalarının da değerlendirilebileceğini anlatan Dinçer, “İstanbul'da atıl kalmış birçok bina var. İş yapmayan AVM'ler otele dönüşebilir. Bu sayede piyasadaki durgunluk önlenmeye çalışılıyor” diye konuştu. Dinçer, teşvikle yeni bina yapmaktan ziyade atıl binaların sisteme kazandırılmasının amaçlandığını anlatarak, “Mesela atıl durumdaki bir tekstil fabrikasını bir yatırımcı alsın diye teşvik veriliyor. Yeni bir bina yapmaktansa eskisini yenilemek daha kolay olacaktır” diye konuştu.
Kendilerine şimdiye kadar atıl binalarla ilgili çok fazla değerleme talebinin gelmediğini vurgulayan Dinçer, “Atıl kalmış sanayi binalarının yanı sıra yanlış planlanmış ofis ve AVM'ler olabiliyor. Bu binalar bir süre sonra boş kalıyor. Biz de yerine ne yapılabilir diye detaylı araştırma yapıyoruz” dedi.
‘İstanbul atıl bina cenneti'
Mecidiyeköy'deki Profilo fabrikasının yerine Profilo AVM'yi hayata geçiren Gaya Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Fırat Murathanoğlu ise atıl binalara verilen teşviğin çok önemli bir uygulama olduğunu belirterek, “Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da çok fazla sayıda atıl kalmış bina bulunuyor. Bu nedenle teşvik bu binalar için çok önemli” dedi. Murathanoğlu, İstanbul'da Haliç'ten Cendere Vadisi'ne kadar, 4. Levent'ten Maslak'a kadar önemli bölgelerde atıl binalar olduğunun altını çizerek, “Şehrin içinde önemli bölgelerde bir sürü atıl bina bulunuyor. Bunların yeniden işlev kazanması önemli” diye konuştu.
Yavuz Karaman/Milliyet
Yorum Yaz