TOKİ ve KİPTAŞ lüks konuttan çekilmeli
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, TOKİ ve Kiptaş'ın kentsel dönüşüme odaklanması gerektiğini söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumların lüks konut üretiminden çekilmesi, kentsel dönüşüme ve arsa üretimine odaklanması gerektiğini söyledi.
Asmalı, ''Gayrimenkul Sektörünün 2010 Yılı Değerlendirmesi ve 2011 yılı Projeksiyonu'' konulu MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu İstanbul İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, sektörle ilgili farklı söylemlere şahit olduğunu, bazıları işlerinin ve piyasanın iyi olduğundan bahsederken, kimisinin de işlerinden çok şikayetçi olduğunu söyledi.
Bir kısım meslektaşının 2005, 2006 yılındaki konut furyasını beklediğini ve özlediğini ifade eden Asmalı, ''Ancak o dönem bir daha gelmez diye düşünüyoruz. Çünkü o dönem yılların birikmiş bir talebi idi ve ilk defa tarihimizde konut kredi oranlarının minimuma indiği bir dönemdi. Dolayısıyla geçmiş dönemi beklemek yerine, günümüzde var olan ve başarılı projelere imza atan firmaları iyi analiz etmek gerekiyor'' dedi.
Sektörün acil çözülmesi gereken sorunları bulunduğunu ve bunların çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Asmalı, şunları kaydetti:
''Ruhsat alma aşamasında çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Sektörün içinden geçtiği dönemlerde kat ettiği büyüme hızına, açıkça ifade edilmelidir ki bürokrasi negatif yönde etki etmektedir. Bürokrasinin asli görevinin 'gelen evrakı ivedi ile çözüme kavuşturmak' olduğu bu dönemde hatırlatılmalı ve bu yönde denetim yapılmalıdır. Proje yeterliliği aranan koşullarda, uluslararası proje başarısı olan mimarların projelerine 1-2 yıllık yeni mezun mimar bir memurun yeterlilik vermesi adaletsiz bir ortamı doğurmaktadır. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde çalışan personele performans ve verimliliğe dayalı ücret düzenlemesi yapılmalıdır.''
Yapı ruhsatları ve yapı kullanma ruhsatı işlemlerinde maksimum süre kriteri getirilmesi, personelin keyfiliğine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Asmalı, inşaatlarda alınması gereken tüm izin ve ruhsatların aynı belediye veya kurum bünyesinde toplanması gerektiğini vurguladı.
-''KDV MAHSUPLAŞMASINDA OLUŞAN AÇIK KAPATILMALI''-
KDV mahsuplaşmasında oluşan yüzde 17'lik açığın kapatılması gerektiğini belirten Asmalı, müteahhitlerin KDV alacaklarına, SSK gibi her türlü peşin ödenen vergilerle hemen mahsup imkanı getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Mahmut Asmalı, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumların lüks konut üretiminden çekilmesi, kentsel dönüşüme ve arsa üretimine odaklanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
''İlkemizde İnşaat sektörünün rekabetçiliğinin önünde bürokrasi yanında kamu eliyle oluşan teşekküllerin de oluşturduğu önemli setler bulunmaktadır. Özellikle 58. hükümetin kurulmasıyla birlikte aktif çalışma dönemine giren TOKİ'nin bugüne kadar gelen başarısı tabii ki Türkiye'de alt ve orta sınıfın konut edinmesi adına oldukça başarılı olmuştur. TOKİ ve KİPTAŞ gibi kurumlar sadece sosyal içerikli konut projeleri üretmeli, lüks konut üretmekten vazgeçmelidir. Lüks konut lokasyonuna uygun arsaların altyapısını hazırlayıp arsa olarak satışını gerçekleştirmeli, arsa üretimine ağırlık vermelidir. Bu sayede sektörün rekabet edebilirliği en azından kamu eliyle engellenmemiş olacaktır. Ayrıca bu gibi kurumların kentsel dönüşüm projelerinde daha aktif rol almaları sağlanmalıdır.''
''YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNDE DESTEK SAĞLANMALI''
2002 yılında 2 milyar dolar civarında seyreden yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin 2011 yılının sonunda 30 milyar dolar seviyelerine yükselmesinin beklendiğine işaret eden Asmalı, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde teminat mektubu desteği sağlanması, Türk bankacılık sektörünün teminat mektupları için ayırdığı fonun minimum yüzde 20'sinin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde kullandırılmasına dair yönetmelik hazırlanması gerektiğini belirtti.
Asmalı, ''Kısa vadede Türk müteahhitlerinin iş yaptığı bölgelere bölge müdürlüğü şeklinde; uzun vadede ise tüm bu bölgelere Ziraat Bankası veya herhangi bir kamu bankasının şubeleri açılarak işlemler hızlandırılmalıdır'' diye konuştu.
''YAPI DENETİM MEKANİZMASINDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİİ''
Yapı denetim mekanizmasındaki eksiklerin giderilmesini isteyen Asmalı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Yapı denetimleri özellikle alt ve orta düzey sektör temsilcilerinin önemli bir problemi haline gelmiştir. Denetim mekanizmasında adaletsiz uygulamalar olduğu gibi mevzuatın verdiği açıklar da sektörün problem yaşanmasında önemli bir etkendir. Bu bağlamda belediye denetim uygulamalarındaki adaletsizliğin giderilmesi için uygun belediye yönetmeliklerinin tesisi sektörün temsilcilerinin de görüşleri alınarak revize edilmelidir. Ayrıca mevcut Yapı Denetim Kanunu hizmet bedeli ücret oranları azaltılmalıdır. Çok deneyimli proje yönetim firmalarının görev yaptığı şantiyelerin yapı denetiminden muaf tutulması gerektiğine inanıyoruz. Belediyelerdeki farklı uygulamaların önüne geçilmelidir. Bu sebeple harç uygulamalarında öncelikle eş belediyelerde farklı uygulamaların önüne geçilmelidir. İmar durumundan başlayıp, yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı ile sonuçlanan süreçte 30'un üzerinde çeşitli adlar adında harçlar alınmaktadır. Bu harçlar azaltılarak birleştirilmeli ve bu konuda şeffaf, sade bir yönetmenlik getirilmelidir. Belediyelerin finans kaynağı müteahhitler olmamalı, kamu, belediyelerin yatırımları için gerekli kaynağı aktarmalıdır.''
''İHALE KANUNUNDA ŞEFFAFLIK ESASI GÖZ ÖNİNDE BULUNDURULMALI''
Sektöre girişte yeterlilik lisansı uygulaması, ara eleman ihtiyacı için meslek eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Asmalı, kamu ihale kanununun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
Mahmut Asmalı, ''ihalelerde uygulanan en düşük teklif verene işin ihale edilmesi uygulamasından vazgeçilmeli, işin tekniğine ve istenilen kaliteye göre yapılması için aşırı düşük teklifler değerlendirme dışı bırakılmalıdır. Bu konuda yoruma açık olmayan ve ihaleyi yapan kurumu şaibe altına sokmayan bir formül mutlaka geliştirilmelidir. ihaleler mümkünse ihalenin yapıldığı salonda neticelendirilmeli ve ilan edilmedir. ihale Kanununda şeffaflık ve yeterlilik esasları göz önünde bulundurulmalıdır'' diye konuştu.
SGK pirim yükü ve vergi yükünün azaltılması gerektiğini de ifade eden Asmalı, yabancı ülke vatandaşlarına konut satışının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
İstanbul'daki hafriyat döküm yeri sorununa da işaret eden Mahmut Asmalı, İstanbul'da Avrupa yakasında İSTAÇ A.Ş.'nin Tayakadın'da döküm yeri bulunduğunu, buranın yetersiz olduğunu belirterek, ''ikitelli bölgesinde de özel bir döküm yeri var ve çok pahalı, sadece Halkalı'dan döküm alıyor. Anadolu yakasında şu an döküm yeri yok. Köprüden geçirilerek Tayakadın'a geliyor. İSTAÇ'ın Şile'deki yeri doldu, ormandan talep ettiler, cevap bekliyor, cevap yok. Acil bir şekilde yeni döküm yeri alanlarının her iki bölgede de en az 3'er adet açılması gerekiyor'' diye konuştu.
- Etiketler:
- mahmut asmalı
Yorum Yaz