TÜİK: Konut piyasası teklemeye işaret ediyor!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı konut satış istatistikleri ile Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksinin gidişatı, konut piyasasında tekleme işaretleri vermeye başladı
Bunun en belirgin göstergesi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 21.9 olan konut satışları yıllık artış hızının, ilk çeyrekte 5.5'e kadar düşmesi oldu. TÜİK'in kullandığı 26 istatistiki bölgenin 14'ünde konut satışları, geçen yılın ilk çeyreğindeki düzeyin bile altına düştü.
Konut satışlarındaki düşüşte yüzde 60 ile Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır bölgesi başı çekiyor. Bunu yüzde 35.3'lük düşüşle, depremden etkilenen Van, Bitlis, Hakkâri, Muş bölgesi izliyor. Konut satışlarındaki düşüşte yüzde 18.7 ile Çankırı, Kastamonu, Sinop bölgesi üçüncü sırada yer alıyor. Nüfus hareketleri ve konut projeleri açısından canlı bir yer olan büyük kentlerden Ankara'da da satışların yüzde 8.9 düşmesi dikkat çekici bir gelişme. Ankara'da konut satışlarındaki yıllık artış hızı, bir önceki çeyrekte yüzde 1 7.4 düzeyindeydi.
26 bölge içinde yıllık konut satış artış hızı, bir önceki çeyreğe göre artan bölge sayısı sadece iki. Bu bölgeler Aydın, Denizli, Muğla ile Zonguldak, Bartın, Karabük bölgeleri. Buna karşın hız kaybı Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır bölgesinde 92 puanı, Erzurum, Erzincan, Bayburt'ta 42 puanı buluyor.
Fiyat hareketlerinde doğal olarak bu kadar keskin değişimler ortaya çıkmıyor. Ancak yıllık fiyat artış hızının mayısta 26 bölgeden 14'ünde bir önceki aya göre gerilemesi dikkat çekiyor. Bu durum satışlardaki tempo kaybının fiyatları da baskı altına alabileceğine işaret ediyor. Fiyat hareketleri ile satışlara birlikte bakınca en sorunlu bölgelerden birisinin Ankara olduğu görülüyor. Ankara'da hem satışlar, hem de fiyatlar 5 çeyrektir geriliyor. Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir bölgesi ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon bölgesinde de üç çeyrektir hem fiyatlar, hem de satışlar yıllık olarak düşüyor. Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesinde 4 çeyrektir, Van, Hakkâri, Muş, Bitlis bölgesinde ise iki çeyrektir hem fiyatlar hem satışlar düşüyor. Fiyat artışında başı çeken Diyarbakır, Şanlıurfa bölgesinde son iki çeyrekte, Gaziantep, Kilis, Adıyaman bölgesinde ise bu yılın ilk çeyreğinde satışların düşmeye başlaması dikkat çekiyor.
İsmet Özkul/Habertürk
Yorum Yaz