Türk firmaları Almanya'da Ambiente fuarının ihracatı artırmasını bekliyor
Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar ve hediyelik eşya fuarı "Ambiente", 4. gününde devam ediyor
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye'nin şu anda fiyatı, kalitesi, verdiği sözü tutması ve AB'ye yakınlığı ile fark edildiğini belirterek, "Özellikle gelip 'Türk malı değil mi?' 'Türkiye firması değil mi?' diye sorulması bizi mutlu ediyor" dedi. Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar ve hediyelik eşya fuarı "Ambiente", 4. gününde devam ediyor. AA muhabirinin fuara ilişkin sorularını yanıtlayan Öztiryaki, fuara katılan firmaların milli organizasyonlar yerine bireysel katılmaları durumunda etkinliklerinin daha da artacağına vurgu yaptı. Öztiryaki, 4 milyar dolarlık mutfak eşyaları ihracatından endüstriyel mutfak eşyalarının çıkarılması durumunda geriye kalan 2,5 milyar dolarlık ihracatın yarısının Ambiente fuarının katkısıyla gerçekleştiğini dile getirdi. Türkiye'nin çok zengin yeme içme kültürüne bir ülke olduğunu anımsatan Öztiryaki, "Belki biraz daha yukarılarda olmayı hak ediyoruz ama bu sektör zor bir sektör. Katma değer konusunda çok çalışma yapılması gerekilen bir sektör. 7. sırada olmamız da çok önemli" diye konuştu. Öztiryaki Türkiye'nin fiyatı, kalitesi, verdiği sözü tutması ve AB'ye yakınlığı ile fark edildiğini ve Türk mallarının özellikle aranıp sorulduğunu söyledi.
Öztiryaki, İngiltere'yi 355 milyon dolarla Almanya, 228 milyon dolarla Fransa, 200 milyon dolarla Irak ve 195 milyon dolarla İtalya'nın takip ettiğini aktardı.
Öztiryaki, Amerika pazarının Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin teşvik konusunda doğru politikalar izlediğini ifade etti. Birlik olarak 2023 yılına kadar ihracatı 25 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Öztiryaki, şöyle devam etti: "2001 yılında mutfak eşyalarını ortalama 1,5 dolardan ihraç ederken 2013 yılında 3,85 dolara çıkarttık. İhracat yaptığımız ülkelere bakarsak, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Irak. Fransa'ya çok yaklaştık. Güney Kore'yi geçtik. Bütün sektörlerde son 10 yılda ihracatta çok büyük artışlar yaptık. Biz Avrupa'nın Çin'i değil İtalya'sı olmak istiyoruz.
İhracatçılar Birliği olarak endüstriye tasarımı, inovasyona, Ar-Ge ve Ur-Ge'ye önem veriyoruz. Tasarım yarışmaları düzenleyerek birinci olanları yurtdışında eğitime gönderip bütün masraflarını karşılıyoruz. Bütün bilgimizi ve birikimimizi paylaşıyoruz."
"Bu organizasyonun aynısının Türkiye'de yapılmasının önünde bir engel yok, eksiğimiz yok, fazlamız var"
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan ise fuardaki Türk firmalarının genel anlamda memnun olduklarını ve gelecek yıllarda daha fazla katılımla fuarda yer almayı hedeflediklerini belirtti.
Frankfurt'ta düzenlenen fuarın aynısının Türkiye'de yapılmasının önünde bir engel bulunmadığını söyleyen Erdoğan, "Bu organizasyonun aynısının Türkiye'de yapılmasının önünde bir engel yok. Yer sorunu halledilirse bir eksiğimiz yok, fazlamız var. İstanbul, Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa'nın ticaret merkezi olmuştur” şeklinde konuştu.
"Son kur artışlarının da etkisiyle Türk ihracatçıları daha rekabetçi fiyatlar vermeye başladı"
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türk firmalarının iddialı bir şekilde fuarda yer aldığını, özellikle son kur artışlarının da etkisiyle daha etkili ve rekabetçi fiyatlar vermeye başladıklarını vurguladı.
Türk firmalarının artık daha özgün tasarımlar ve küresel olarak ürün geliştirdiğini anlatan Akyüz, "Özellikle son dönemlerde ciddi anlamda Türkiye'ye talep artmaya başladı. Bunu sektörde olsun diğer sektörlerde olsun rahatlıkla görebiliyoruz. Bunlar ihracatımıza da yansıyor. Geçtiğimiz ayın ihracatında en az yüzde 10'luk bir artışımız var” ifadelerini kullandı.
Türk firmalarının sergilediği innovativ ürünler büyük ilgi görüyor
Öte yandan, Türkiye bu yıl fuara iddialı katılan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Fuarda ilk kez sergilenen ve innovativözelliğe sahip ürünler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
Türkiye'den fuara katılan SÜREL Grubu'na ait seramik ve dayanıklı demir döküm tencere ve tavalar, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Fuar standına gelen ziyaretçilere üretilen tavanın yanmadığı, çizilmediği ve kesilmediği uygulamalı olarak gösteriliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sürel, soba ve saç işlemesinde edindikleri tecrübeyi seramik tava ve tencereye dayanıklılık ve yenilik katarak yansıttıklarına işaret etti.
Ürettikleri yapışmayan, çizilmeyen ve kesilmeyen tavanın arkasında 20 kişilik Ar-Ge ekibinin olduğunu dile getiren Sürel, bu alanda bir numara olmayı hedeflediklerini aktardı.
Fuara bu yıl yalnızca elektronik cezve ile katılan Arzum'um "OKKA"sı da ilk kez Ambiente de sergilendi. Henüz Türkiye'de lansmanı yapılmayan ürün, Türk kahvesini teknolojiyle buluşturarak cezveye alternatif sunuyor.
AA
Yorum Yaz