Türk müteahhitler 2012 yılında yurtdışında 26 milyar dolarlık proje aldı!
Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) sektör analizine göre, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri geçtiğimiz yıl aldığı 26 milyar dolarlık 433 yeni proje ile tarihinin rekor seviyesine ulaştı
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) sektör analizine göre, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri geçtiğimiz yıl aldığı 26 milyar dolarlık 433 yeni proje ile tarihinin rekor seviyesine ulaştı.
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin “Risk Odağının Finansal Piyasalar Olmaktan Çıkıp Siyasi Gelişmelere Kaydığı 2013'e Girerken” başlığı ile yayınlanan sektör analizine göre, Türk müteahhitler 2012 yılında yurtdışında 26 milyar dolarlık proje üstlendi. Türk müteahhitlik sektörü, en yüksek tutarlı işleri Türkmenistan, Irak, Rusya, İran ve Suudi Arabistan'dan aldı. 26 milyar dolarlık rekorun yüzde 65'lik bölümünü bu ülkelerden alan sektör, geçtiğimiz yıl 433 yeni proje üstlendi.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan İnşaat Sektörü Analizi Raporu'ndaki verilere göre, Türk müteahhitlerin 2002'de yurtdışında üstlendiği işlerin toplamı 2,6 milyar dolar iken, 2012'ye gelindiğinde bu rakam 10 kat artarak 26,1 milyar dolar oldu.
2012 yılı sonu itibariyle faaliyette bulunulan ülke sayısı 100'e, bu ülkelerde gerçekleştirilen proje sayısı 7 bine, yurtdışında üstlenilen işlerin toplamı ise 240 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitleri geçtiğimiz yıl 433 yeni proje üstlenilirken, 2002'de ortalama 20 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ortalama proje bedeli, daha nitelikli projeler üstlenilmesiyle 2012'de ortalama 60 milyon dolar seviyesine ulaştı.
Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2012'de Türkmenistan'dan 4,8 milyar dolar, Irak'tan 4,3 milyar dolar, Rusya'dan 3,6 milyar dolar, Suudi Arabistan'dan 2,2 milyar dolar ve İran'dan 1,8 milyar dolar tutarında proje üstlenildi.
Konut talebinin hız kesmesi sektörü etkiledi
Türkiye Müteahhitler Birliği sektör analizine göre, inşaat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 olarak gerçekleşen büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 0,4 ile yerinde saydı. Sektörün ilk 6 aylık dönemde yüzde 1,5 olan büyümesi ise 9 aylık dönem itibariyle yüzde 1'e geriledi.
Analizde kamu yatırımları ile özel sektör yatırımlarının gerilemesine ve konut talebinin belirgin biçimde hız kesmesine bağlı olarak inşaat sektöründe ciddi bir durgunluk yaşandığı vurgulandı.
İleriki dönemde inşaat sektörünün canlanabilmesi için hükümetin gündemindeki büyük ölçekli alt ve üst yapı projeleri için finansman yaratılmasının, son dönemdeki özelleştirmelerden elde edilen kaynakların yatırım amaçlı kullanılmasının, iç talebin ve özel sektör yatırımlarının canlandıracak önlemlerin alınmasının gerekliliğinin altı çizildi.
Yapi.com.tr
Yorum Yaz