maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitlerin değeri Avrupa’da yeni anlaşılıyor!

Türk müteahhitlerin değeri Avrupa’da yeni anlaşılıyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Almanya, Fransa ve İtalya’nın başını çektiği 25 AB ülkesini içeren ve Avrupa inşaat sektörünün tepe örgütü olan Avrupa İnşaat Federasyonu’nun (FIEC) yönetim kadrosunda ilk kez temsil edilme hakkına kavuştu

 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Almanya, Fransa ve İtalya'nın başını çektiği 25 AB ülkesini içeren ve Avrupa inşaat sektörünün tepe örgütü olan Avrupa İnşaat Federasyonu'nun (FIEC) yönetim kadrosunda ilk kez temsil edilme hakkına kavuştu. Haziran'da tüzük değişikliğine gidildiğini açıklayan TMB Başkan Yardımcısı Emre Aykar, “Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlikteki son 10 yıldaki hızlı büyümesi şimdi farkedildi. Artık ödeme gecikmelerinden ihalelerde aşırı düşük tekliflere kadar tüm kararlarda Astaldi'nin başkanıyla aynı masada söz sahibi olacağız” dedi.

Türk müteahhitlerinin 1972 yılından bugüne kadar 94 ülkede 213.23 milyar dolar değerinde 6 bin 535 proje üstlenmesi ve bu projelerin yüzde 80'inin sadece son 10 yılda gerçekleştirilmesi, Avrupa inşaat sektörünün en tepe örgütü olan Avrupa İnşaat Federasyonu'nun (FIEC) dikkatinden kaçmadı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2000 yılında tam üye olduğu federasyonun yönetim kuruluna bu yıl 12 yıl sonra ilk kez Haziran ayında seçilerek sadece Almanya, Fransa ve İtalya'ya tanınmış olan daimi üyelik ve başkan yardımcılığı hakkına sahip oldu. FIEC'in 8 Haziran'da yapılan genel kurulunda alınan kararla Türkiye olarak ilk kez yönetim kuruluna girdiklerini açıklayan TMB Başkan Yardımcısı ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, federasyonun yönetim kurulunda ‘başkan yardımcısı' sıfatıyla Türkiye'yi temsil edeceğini kaydetti.

Federasyona üyelik için TMB olarak 1997 yılında başvurduklarını, 98 yılı itibarıyla gözlemci üye, 2000 yılında ise tam üye olduklarını hatırlatan Aykar, “1905 yılında kurulmuş federasyon 25 AB ülkesi, İsviçre, Norveç, Hırvatistan ve Türkiye olmak üzere 34 mini federasyon içeriyor. 3 milyon şirket üyesi var. Üyelerinden gelen talepler ve sorunlar üzerinde raporlar hazırlıyor ve bunu AB komisyonlarına iletiyor. Sektörün gelişmesi için öneriler oluşturup AB organlarında lobi faaliyeti yapıyor. TMB olarak uyum yasaları çervesinde bizim de etkilendiğimiz kararların ilk elden alındığı yerde olacağız. Bir kısmını yönlendireceğiz. Olan biten her şeyden haberdar olacağız” diye konuştu. Aykar, yönetim kurulunda Astaldi'nin Başkanı Paolo Astaldi'nin de bulunduğunu hatırlatarak, “Aynı masada karar alıcı olarak bulunacağız” dedi.

Düşük teklife standart!

Tüzük değişikliğinin Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlikteki son 10 yıldaki hızlı büyümesinin farkedilmesi ve TMB'nin çabaları sayesinde olduğunu söyleyen Aykar, “Taahhüt sektörünün sorunları AB ülkelerinde de Türkiye'de de aynı. AB ülkeleri örneğin 3. Dünya ülkelerinin müteahhitlerinden, Çinli ucuz işçi çalıştırarak doğan haksız rekabetten şikayetçi. Türk müteahhitler de aynı sıkıntıdan müzdarip. İşçi sağlığı ve güvenliğinden kamu alımlarına, yeni TTK ile bizde de mecburi olacak etik kurallardan uluslararası muhasebe sistemine kadar pek çok konuda AB ülkelerince uygulanacak direktiflerin Türkiye'de de uygulanması için çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

Aykar, Türkiye'ye uyarlanabilecek önerileri ise şöyle sıraladı: “Müteahhitlere geç ödeme yapılması sorunu, belli bir oranda yıllık faiz uygulanması ile aşılabilir. İhale kanunun da AB esaslarına tam oturtulması gerekli. İhalelerde aşırı düşük teklifin önüne geçilmesi önemli bir adım olur. İşin o denli düşük maliyetlerle yapılmayacağı açıktır, ancak reddedildiğinde de somut nedenlere dayandırılmadığı için spekülasyonların doğması muhtemeldir. Bunu engellemek için teklifin de bir standardı olmalı. Ayrıca binaların engellilere göre tasarlanması da gündeme gelebilir.”

Avrupa'da 1.25 trilyon euroluk inşaat sektörü var

2011 yılında 19.5 milyar dolar tutarında 450'den fazla proje üstlenen Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde 6.33 milyar dolar tutarında 88 proje üstlendi. 14 milyon insanın istihdam edildiği Avrupa inşaat sektörünün büyüklüğü ise 1.25 trilyon euro.

Nihal Yuvacan/Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi
  • 04.07.2024 09:59

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu'nda iki ülke arasında inşaat alanında yapı ...

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"
  • 04.01.2024 12:01

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023 yılını 27,4 mi ...

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"
  • 23.08.2023 15:17

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Mütea ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"
  • 23.08.2023 11:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteah ...

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!
  • 14.02.2023 11:53

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), üstlendikleri kamu projelerine ilişkin haked ...