Türk müteahhitlerin yurtdışı iş rakamı 264 milyar dolara ulaştı
Zafer Çağlayan İNTES'in 50'nci yaşında Türk müteahhitlik sektörüyle ilgili bilgiler verdi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sabah Türkmenistan'da üstlenilen yaklaşık 196 milyon dolarlık bir proje ile müteahhitlik sektörün ilk yurt dışına açıldığı 1970'lerden bugüne kadarki aldığı ülke harici işlerin toplam tutarının 264 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) 25. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında, İNTES'in 50. kuruluş yılını kutlayarak, genel kurulun başarılı geçmesi dileğinde bulundu. Yurt içi ve yurt dışında başarılı hizmetler yapan müteahhitlik sektörüne hizmet etmekten onur duyduğunu dile getiren Çağlayan, müteahhitlik sektörünün başarılarının her yıl arttığını dile getirdi. Bu sabah Türkmenistan'da üstlenilen yaklaşık 196 milyon dolarlık bir proje ile sektörün ilk yurt dışına açıldığı 1970'lerden bugüne kadarki aldığı ülke harici işlerin toplam tutarının 264 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"2002 yılına kadarki 30 yılda sektörümüz yurt dışında toplam 44 milyar dolarlık iş alabilmişti. Son 10 yılda, hükümetlerimiz döneminde, biz bunun üzerine 220 milyar dolar ilave iş koyduk. Türk müteahhitlik sektörünün bugüne kadar aldığı işlerin yüzde 80'i son 10 yılda alındı. Bu, sektörün yapmış olduğu çabalarla elde ettiği önemli bir başarı."
- "Sektörün önünü açtık"
Sağlamış oldukları siyasi istikrarla sektörün önünü açtıklarını belirten Çağlayan, asıl aktörün Türk müteahhitlik sektörü olduğunu söyledi. Sektörün 2000'li yılların başlarında aldığı ortalama iş tutarının 20 milyon dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, 2012 yılında bu rakamın 55 milyon dolara yükseldiğine dikkati çekti. Bu yıl ise aynı tutarın 100 milyon dolara çıktığını anlatan Çağlayan, sektörün aldığı işlerin niteliği, kalitesi ve büyüklüğünün de paralel bir şekilde büyüdüğünü vurguladı. Çağlayan, son 12 yılda siyasi istikrarın, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmanın sonuçlarının görüldüğüne dikkati çekerek, "Bunlar yetmez, bunlar bizi kesmez. Şimdi 2023 hedeflerimiz var" ifadesini kullandı.
Bundan 10 yıl önce kendisine 36 milyar dolarlık mal ihracatının 152,5 milyar dolara çıkacağı söylense inanmayacağını belirten Çağlayan, bugün bunun krize rağmen başarıldığını aktardı. Türkiye'nin işçisi ve işvereni ile önemli başarılara imza atarken, krize de meydan okuduğuna işaret eden Çağlayan, küresel krizin başlangıcından bu yana Avrupa'da 5 milyon 200 bin kişinin işini kaybettiğini, Türkiye'de ise 6 milyon 200'in üzerinde yeni istihdam yaratıldığını anımsattı. Müteahhitlik sektörünün ilgili diğer sektörleri de etkileyerek ihracata da katkıda bulunduğunu dile getiren Çağlayan, sektörün bu sayede GSYH'nin yüzde 30'unu oluşturduğunu ifade etti.
Koçoğlu'nun konuşması
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da sendikanın 50 yılı geride bıraktığını hatırlatarak, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin sivil toplum kuruluşlarının etkinliği ile yakından ilgili olduğunu söyledi. İNTES'in ayakları yere sağlam basan bir kuruluş olduğunu vurgulayan Koçoğlu, işçi sendikalarıyla her zaman yakın ilişkiler kurduklarını, hiçbir zaman kavga etmediklerini belirtti.
Yurt dışı işler konusunda her zaman ülkenin menfaatini gözettiklerini vurgulayan Koçoğlu, "Türkiye'nin yurt dışı serüveni 1970'lerde başladı. Türk müteahhitleri ciddi bir marka olarak yoluna devam ediyor. İstediğimiz şey istikrarın bozulmamaması, istikrarla devam ettiğimiz müddetçe önümüzün açık olduğu kanaatindeyim" dedi. Koçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülke adına çok önemli çalışmalara imza attığını belirterek, "Başbakanımızla birlikte dünya devleriyle yarışır hale geldik. Onun için ben kendisine 'Türkiye'nin başmühendisi' diyorum" diye konuştu. Maket üzerinden "sat-yap" anlayışına karşı olduğuna da değinen Koçoğlu, sorunun giderilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Koçoğlu, Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, adlarına dikilen fidanları temsil eden belgeyi takdim etti.
AA
Yorum Yaz