maritbet girişmaritbet
Türkiye'den Sudan'a hastane desteği

Türkiye'den Sudan'a hastane desteği

Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla açılacak

TİKA tarafından Güney Darfur'da yapımı tamamlanan Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, cuma günü Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılacağı törenle açılacak. Başbakan Yardımcısı İşler, bölgenin tek ihtisas hastanesinin faaliyete geçeceğini belirterek, "Son derece modern, o bölgede eşi benzeri bulunmayan bir hastane oldu" dedi. İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006'da Darfur bölgesine yaptığı ziyarette bir hastane kurulması talimatı verdiğini belirtti. Söz konusu bölgeyi kendisinin de 2009'da ziyaret ettiğini anlatan İşler, "O zaman sahra hastanemiz vardı. Sahra hastanemiz çok güzel hizmetlerde bulundu. Orada insanların gönüllerinde müthiş bir Türkiye sevgisi oluştu. Gönüllü doktorlarımız gittiler, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarımız da çok güzel hizmetlerde bulundular" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın talimatının ardından TİKA'nın harekete geçtiğini dile getiren İşler, Güney Darfur'daki Nyala'da yapılması planlanan hastane için  2010'da ihale yapıldığını, 2012'de ise hastane inşaatının tamamlandığını söyledi. Sudan sağlık sektörünün kalkınmasını desteklemek ve Darfur'daki yetersiz sağlık hizmeti sorununu çözmek için yapılan hastanenin cuma günü törenle açılacağını belirten İşler, törene Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile katılacaklarını bildirdi.

Hastanenin bölgenin tek ihtisas hastanesi olduğunu vurgulayan İşler, "Hastane son derece modern bir hastane. O bölgede eşi benzeri bulunmayan bir hastane oldu. Gerçekten Türkiye'nin oradaki ve bölgedeki itibarının göstergesi bakımından çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

Müşterek işletilecek 
11 bin metrekare kapalı alana sahip Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 31 poliklinik bulunuyor. Hastanede biyokimya, mikrobiyoloji ve patoloji laboratuvarı, kan merkezi ve görüntüleme merkezi faaliyet gösterecek. Görüntüleme merkezinde 2 konvasiyonel röntgen, 1 mamografi, 1 tomografi ile 5 ultrason cihazı bulunuyor.
Hastanenin işletilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı ve Sudan Sağlık Bakanlığı arasında "Hastane İşletme ve Devir Protokolü" imzalandı. 2013'teki protokole göre hastane beş yıl süreyle taraflarca müşterek işletilecek. Bu süre içinde bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavilerinin yerinde yapılması, Sudan'da üçüncü basamak modern hastane işletme modelini oluşturması, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulması, Sudan sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılması ve her yıl 50 Sudanlı asistanın eğitim programına alınması amaçlanıyor. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı
  • 09.04.2021 10:23

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Arnavutluk’ta TİKA’nın yenilediği öğrenci yurdunu ...

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi
  • 13.10.2020 11:34

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi

TİKA tarafından Afganistan'ın batısında bulunan tarihi Ali Şir Nevai Camisi, res ...

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi
  • 08.12.2018 10:08

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın Kerkük kentinde 26 Kasım'da yanan Ka ...

Bosna Hersek'teki tarihi Karagöz Bey Medresesi açıldı
  • 25.11.2018 10:54

Bosna Hersek'teki tarihi Karagöz Bey Medresesi açıldı

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde TİKA tarafından restore edilen tarihi Karagöz Be ...

TİKA'dan Afganistan'a 3 proje daha
  • 05.11.2018 10:03

TİKA'dan Afganistan'a 3 proje daha

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan'ın kuzeyindek ...

TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi
  • 17.10.2018 13:49

TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi

Türkiye'nin dış politika vizyonunu farklı alanlarda hayata geçiren TİKA, Moldova ...