Türkiye'den Sudan'a hastane desteği
Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla açılacak
TİKA tarafından Güney Darfur'da yapımı tamamlanan Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, cuma günü Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılacağı törenle açılacak. Başbakan Yardımcısı İşler, bölgenin tek ihtisas hastanesinin faaliyete geçeceğini belirterek, "Son derece modern, o bölgede eşi benzeri bulunmayan bir hastane oldu" dedi. İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006'da Darfur bölgesine yaptığı ziyarette bir hastane kurulması talimatı verdiğini belirtti. Söz konusu bölgeyi kendisinin de 2009'da ziyaret ettiğini anlatan İşler, "O zaman sahra hastanemiz vardı. Sahra hastanemiz çok güzel hizmetlerde bulundu. Orada insanların gönüllerinde müthiş bir Türkiye sevgisi oluştu. Gönüllü doktorlarımız gittiler, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarımız da çok güzel hizmetlerde bulundular" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın talimatının ardından TİKA'nın harekete geçtiğini dile getiren İşler, Güney Darfur'daki Nyala'da yapılması planlanan hastane için 2010'da ihale yapıldığını, 2012'de ise hastane inşaatının tamamlandığını söyledi. Sudan sağlık sektörünün kalkınmasını desteklemek ve Darfur'daki yetersiz sağlık hizmeti sorununu çözmek için yapılan hastanenin cuma günü törenle açılacağını belirten İşler, törene Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile katılacaklarını bildirdi.
Hastanenin bölgenin tek ihtisas hastanesi olduğunu vurgulayan İşler, "Hastane son derece modern bir hastane. O bölgede eşi benzeri bulunmayan bir hastane oldu. Gerçekten Türkiye'nin oradaki ve bölgedeki itibarının göstergesi bakımından çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Müşterek işletilecek
11 bin metrekare kapalı alana sahip Sudan - Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 31 poliklinik bulunuyor. Hastanede biyokimya, mikrobiyoloji ve patoloji laboratuvarı, kan merkezi ve görüntüleme merkezi faaliyet gösterecek. Görüntüleme merkezinde 2 konvasiyonel röntgen, 1 mamografi, 1 tomografi ile 5 ultrason cihazı bulunuyor.
Hastanenin işletilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı ve Sudan Sağlık Bakanlığı arasında "Hastane İşletme ve Devir Protokolü" imzalandı. 2013'teki protokole göre hastane beş yıl süreyle taraflarca müşterek işletilecek. Bu süre içinde bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavilerinin yerinde yapılması, Sudan'da üçüncü basamak modern hastane işletme modelini oluşturması, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulması, Sudan sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılması ve her yıl 50 Sudanlı asistanın eğitim programına alınması amaçlanıyor.
AA
Yorum Yaz