Türkiye ekonomisi 2016'da neler yaşadı?
Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları, bölgesel ve küresel gelişmelerin de etkisiyle zor bir yılı geride bıraktı.
Türkiye ekonomisi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi, terör olayları, bölgesel ve küresel gelişmelerin etkisiyle zor bir yılı geride bıraktı. Türkiye bu yıl tüm olumsuzluklara rağmen çok sayıda dev projeyi de hayata geçirdi.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet ile kurullardaki görev dağılımı yeniden belirlenirken Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulunu (EKK) doğrudan kendisine bağladı.
FETÖ'nün darbe girişimi, terör olayları ve küresel gelişmelerin olumsuz etkileri hükümeti yeni tedbirler almaya yöneltti.
Başbakan Yıldırım, yıl genelinde reel sektör, ihracatçı, KOBİ ve iş gücü piyasasının rahatlatılmasına yönelik reform niteliğinde birçok tedbir açıkladı. "Ekonomik Müjdeler Paketi", "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi", "Ekonomi Koordinasyon Kurulu" kararları ve "Süper Teşvik" uygulamasıyla birçok sektörün önünün açılması hedeflendi.
Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırması beklentisi ve küresel gelişmelerin etkisiyle yükselişe geçen dolar kuru, ABD Başkanlığına Donald Trump'ın seçilmesiyle art arda rekorlar kırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası doların ateşini düşürmeye yönelik çeşitli kararlar alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türk lirasına destek çağrısı yaptı.
Erdoğan'ın çağrısı üzerine kamu ve özel sektör harekete geçti, dolar hesapları Türk lirasına dönüştürüldü. Kamu ihalelerinin Türk lirasıyla yapılması kararı alınırken, vatandaşlar da ellerindeki dövizleri Türk lirasına çevirerek kampanyaya destek verdi.
Bu yıl hayata geçirilen ulaştırma projeleriyle Avrupa ve Anadolu yakaları 5'inci kez birleşti. Dünyanın en genişi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Deniz altından karayoluyla iki yakayı birleştiren Avrasya Tüneli, Marmaray'ın ardından açıldı. İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indiren Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Osman Gazi Köprüsü hizmete açıldı.
Ekonomide 2016 yılında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:
4 Ocak
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2015'in aralık ayında yüzde 0,21 artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,33 düşüş gösterdi. 2015 yılında tüketici fiyatları yüzde 8,81, yurt içi üretici fiyatları yüzde 5,71 arttı.
22 Ocak
- Türkiye genelinde satış sonucu el değiştiren konut sayısı, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. Bu rakamla, Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı.
29 Ocak
- Türkiye'nin turizm geliri, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azalarak 31,5 milyar dolar oldu.
3 Şubat
- TÜFE ocakta yüzde 1,82, Yİ-ÜFE yüzde 0,55 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,94 oldu.
3 Mart
- TÜFE şubatta yüzde 0,02, Yİ-ÜFE yüzde 0,2 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,78, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 4,47 oldu.
6 Mart
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.
4 Nisan
- TÜFE martta yüzde 0,04 azalırken, Yİ-ÜFE yüzde 0,40 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,80 oldu. TÜİK'in 1983 yılından bu yana açıkladığı veriler dikkate alındığında, Türkiye ilk kez negatif mart enflasyonuyla tanıştı.
22 Nisan
- Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın ardından en büyük organizasyon kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su, "çiçek ve çocuk" temasıyla "EXPO 2016 Antalya" adıyla açıldı.
3 Mayıs
- TÜFE nisanda yüzde 0,78, Yİ-ÜFE yüzde 0,52 yükseldi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,57, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 2,87 oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 1,38 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi.
3 Haziran
- TÜFE mayısta yüzde 0,58, Yİ-ÜFE yüzde 1,48 yükseldi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,25 oldu.
10 Haziran
- TÜİK, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK, bu rakamı, aralık ayındaki yöntem değişikliği sonrası, yüzde 4,5 olarak revize etti.
29 Haziran
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik turizm kısıtlamalarının kaldırılması talimatını verdi, ticari ilişkiler de dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirdi.
30 Haziran
- Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada bulunan Kocaeli'ndeki Osman Gazi Köprüsü hizmete açıldı.
4 Temmuz
- Ekonomik Müjdeler Paketi açıklandı.
- Haziranda TÜFE yüzde 0,47, Yİ-ÜFE yüzde 0,41 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,64, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,41 oldu.
29 Temmuz
- Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,6 azalarak, 4 milyar 981 milyon 318 bin dolar oldu.
3 Ağustos
- TÜFE temmuzda yüzde 1,16, Yİ-ÜFE yüzde 0,21 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,79, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,96 oldu.
26 Ağustos
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.
4 Eylül
- Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır'da "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazi·be Merkezlerii Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi"ni açıkladı.
5 Eylül
- TÜFE ağustosta yüzde 0,29 düşüş gösterirken, Yİ-ÜFE yüzde 0,08 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,05, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,03 oldu.
8 Eylül
- Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının her sene yıl boyu sürdürülmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
- Benzin, motorin ve motorlu taşıtlarda kullanılan LPG'de (otogaz) uygulanan ÖTV tutarlarında 20 kuruş artış yapılırken, konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV ise 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e düşürüldü.
27 Eylül
- Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin taksitlendirme süresi 72 ay, tüketici kredilerinin vadesi 48 ay olarak belirlendi. Konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'ten 80'e yükseltildi.
3 Ekim
- TÜFE eylülde yüzde 0,18, Yİ-ÜFE yüzde 0,29 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,28, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 1,78 oldu. Gıda fiyatları eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,70 gerileyerek tarihinde ilk kez eylül döneminde negatif bölgede yer aldı.
31 Ekim
- Türkiye'nin turizm geliri, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,7 azalarak, 8 milyar 277 milyon 9 bin dolara geriledi.
3 Kasım
- TÜFE ekimde yüzde 1,44, Yİ-ÜFE yüzde 0,84 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,16, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 2,84 oldu. Enflasyondaki yüzde 1,44'lük artış, son 10 yılın en düşük ekim ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.
2 Aralık
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşlara ellerinde bulunan dövizleri Türk lirasına çevirme çağrısında bulundu.
5 Aralık
- TÜFE kasımda yüzde 0,52, Yİ-ÜFE yüzde 2 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,41 oldu.
- Bazı alışveriş merkezleri Erdoğan'ın çağrısı üzerine kira kontratlarını Türk lirasına dönüştürme kararı aldı.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karşılayacak GÖKTÜRK-1 uzaya fırlatıldı.
6 Aralık
- ÖİB tarafından ihalelerin Türk lirası ile gerçekleştirileceği, süreci devam eden tüm ihalelerde de ihale bedeli, teminat bedeli ve diğer tüm ödemelerde TL'ye geçiş prosedürü yapılacağı açıklandı.
7 Aralık
- BTK, 4,5G ihalesini kazanan operatörlerin 2017 yılının nisan ayındaki 657 milyon avro tutarındaki son taksitlerinin TL ile alınmasını kararlaştırdı.
8 Aralık
- Başbakan Binali Yıldırım, reel sektör, ihracatçılar ve iş gücü piyasasına yönelik tedbirleri içeren EKK kararlarını açıkladı.
12 Aralık
- TÜİK, ulusal hesaplar konusunda AB yönetmeliklerine (ESA 2010) uygun olarak yapılan revizyon çalışmalarını tamamladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Ekonominin 27 çeyrek süren büyüme serisi, yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 1,8'lik daralmayla kesintiye uğradı. 2015 yılında ekonomideki büyüme oranı da yüzde 6,1 olarak revize edildi. Öte yandan, geçen yıl kişi başına GSYH cari fiyatlarla 29 bin 885 lira, dolar cinsinden 11 bin 14 dolar olarak revize edildi. TÜİK daha önce kişi başına GSYH değerini 2015 için cari fiyatlarla 25 bin 118 lira, dolar cinsinden de 9 bin 257 dolar olarak açıklamıştı.
20 Aralık
- İstanbul'un iki yakasını Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüneli açıldı. Proje sayesinde 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arası yolculuk 15 dakikaya indi.
Yorum Yaz