maritbet girişmaritbet
Türkiye ile Rusya kılıçları çekti

Türkiye ile Rusya kılıçları çekti

Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz’deki enerji projeleriyle ilgili başlayan pazarlık gerilim noktasınma ulaştı.

Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz'deki enerji projeleriyle ilgili pazarlık kızıştı. 35 milyar Euro'luk 3 proje için pazarlığa oturan iki taraf, kendi şartlarını öne sürüyor. Ancak şartlar bir bir geri çevriliyor.

Akdeniz'in ardından Karadeniz'de de sular ısındı. Türkiye ile Rusya arasında, Karadeniz'de yaklaşık 35 milyar Euro'luk enerji pazarlığı başladı. Üç dev enerji projesinin kaderini, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji pazarlığı belirleyecek. Rusya'nın geçen hafta yaptığı, Hazar Bölgesi petrolünün, Akdeniz'e taşınmasını öngören Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na destek verilmeyeceğine ilişkin açıklamasının perde arkası aydınlandı.

Buna göre, Rusya'nın Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na destek verilmesi karşılığında, Nabucco'ya alternatif olarak hazırlanan Güney Akım Projesi'ne ‘vize istediği' ortaya çıktı. Türkiye geçmiş dönemde, Rusya'ya projenin fizibilite çalışmalarını yapması için izin vermişti. Rusya şimdi de projeye başlamak için inşaat izni istiyor.

Bu izin verilirse, Nabucco Projesi'nin hayata geçme şansı kalmayacak. Türkiye, Avrupa için büyük önem taşıyan Nabucco Projesi'ni baltalayacağı gerekçesiyle, Güney Akım Projesi için istenen izinleri şimdilik askıya aldı. Türkiye, öncelikle Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesini ve gaz anlaşmalarının yapılması istiyor. Rusya ise bu plana sıcak bakmıyor.

Karadeniz'in altından Avrupa'ya gaz taşınmasını öngören Güney Akım Projesi'nin öncelikli olarak hayata geçirilmesini talep ediyor. Karadeniz'de pazarlık masasında bulunan üç projenin yaklaşık maliyeti 35 milyar Euro'yu buluyor. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Hazar Bölgesi petrolünün Akdeniz'e taşınmasını, Nabucco Projesi de aynı bölgenin gazının transit olarak Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor. Rusya'nın geliştirdiği Güney Akım Projesi ise Hazar Bölgesi gazının Karadeniz'den Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak.

Madende ilk 10 arasına girdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, buldukları yeni rezervlerle beraber ulaştıkları maden çeşidinin Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını söyledi. Yıldız, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 22. Dünya Madencilik Kongresi'nde yaptığı konuşmada, GSYH içinde ABD'nin yüzde 4.2'lik, Kanada'nın yüzde 7.5'lik, Avustralya'nın yüzde 8.7'lik payı bulunduğunu, buna karşın Türkiye'nin payının yüzde 1.5 olduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye'nin, karmaşık jeolojik durumu ve tektonik yapısı gereği çeşitli maden kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, 90 çeşit madenin 60'ının Türkiye'de üretilebildiğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...