Türkiye perakende liginde zirveye oynuyor!
Türkiye genelinde 220 bin kişiyi istihdam eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi firmalar, yurtdışında mağaza atağına kalktı
Türkiye genelinde 220 bin kişiyi istihdam eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi firmalar, yurtdışında mağaza atağına kalktı. Dernek Başkanı Yılmaz Yılmaz, dünya perakende liginde zirveye koşmak için ülke dışındaki fırsatları yakın markaja aldıklarını söyledi.
-Dünya ekonomisindeki olumsuz şartlar ve tekstile uygulanan ek verginin getirdiği ciro kaybına rağmen, gıda dışı perakende sektörü bu yıl yüzde 15-20 büyüme bekliyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, bu büyümede yeni açılan mağazaların, organize perakendenin artan payı ile genç nüfustaki artışın belirleyici olacağını söyledi.
Türkiye'nin en büyük markalarını çatısı altında toplayan BMD, 30 kişiye çıkarılan yeni yönetim kurulunu tanıttı. İkinci kez başkanlık görevini üstlenen Yılmaz Yılmaz, 2014'e kadar uygulamayı planladıkları projeler ve hedeflere ilişkin bilgi verdi. BMD üyesi firmalarının Nisan 2012 itibarıyla 30 milyar dolar olan toplam cirosunu 2014'te 40 milyar dolara, 220 bin olan istihdamını da 310 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dernek bünyesinde yaklaşık 150 firmanın 500 civarı markası bulunuyor. BMD üyeleri arasında Boyner, Colin's, Collezione, Derimod, Desa, Kiğılı, Koton, LCW, Mavi, Twigy, Vakko gibi şirketler bulunuyor. Yılmaz, BMD üyelerinin toplam 3 milyon metrekarelik satış alanının 2014'te 3,7 milyon metrekareye, 50 bin olan toplam mağaza sayısının da 6 bine yükselmesini beklediklerini kaydetti. 2012'de yurtdışı mağazalaşma konusunda ise yüzde 25 büyümeyle 3 bin 125 mağazaya ulaşma hedefi olduğunu dile getirdi. Dünya perakende liginde Türkiye'nin BMD markaları ile zirveye koştuğunu dile getiren Yılmaz Yılmaz, şöyle devam etti: "Kumaş ve hazır giyim ithalatına getirilen ek verginin maliyetleri yükseltmesi nedeniyle ağustostan beri ihracatımız düşüyor. Nisan ayında hazır giyimde yüzde 12 yıllık enflasyon çıktı. Mayısta hazır giyimdeki enflasyonun yüzde 15'lere çıkmasını bekliyoruz." Cari açığın kapatılmasına yönelik tedbirler kapsamında geçen yıl kumaş ithalatına yüzde 15-20, hazır giyim ürünleri ithalatına ise yüzde 17-30 arasında ek vergi getirilmişti. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Türk perakende markalarının önemli bir bölümünün gelecek planları arasında yabancı ortak alma veya firmasını yabancı yatırımcıya satma hedefi var. Birçok Türk markası da yurtdışında satın alma fırsatlarını izlemeye aldı. Türk markalarının yurtdışında gerçekleştireceği satın almalar ve yurtdışına açılma konusunda Eximbank'ın marka kredisini hayata geçirdiğini hatırlatan Yılmaz, finansman desteği sağlanmasının önemini dile getirdi. Yılmaz, bu yıl 9-29 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek ikinci ISF'de 21 günde 7 milyar TL ciro hedeflediklerini ifade etti. BMD Başkanı Yılmaz, bir başka proje olan "Kira, Ciro ve Performans Endeksi" çalışmasıyla AVM'lerin metrekare verimliliği ve kiraların ciroya oranı konularında "reytinglerini" ölçeceklerini söyledi.
Zaman
Yorum Yaz