TÜYAK’a göre İstanbul’daki gökdelenler yangına çok hassas!
Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Polat Towers’ta meydana gelen yangınla ilgili değerlendirmelerde bulundu
Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Polat Towers'ta meydana gelen yangınla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç İstanbul'daki yüksek katlı binalarda yangın merdiveni, yangın algılamala ve yağmurlama sistemlerinin yapılmasına büyük önem verildiğini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından projelerin kontrol edildiğini belirten Kılıç, “Ancak cephelerde ve binanın farklı yerlerinde en az 2 saat yangına dayanıklı malzemelerin kullanılması konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor” dedi.
Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, binanın cephesinde kullanılan malzemelerin yangına dayanıklı malzemeler olmadığının görüntülerden anlaşıldığını aktardı. Prof. Dr. Kılıç şöyle devam etti:
“Yangın önleme yönetmeliklerinde belirtildiği üzere bu tür binaların cephelerinde kullanılan malzemelerin A1 ve A2 sınıfında yanmaz malzemeler olması gerekmektedir. Çıkan yangının bu alanda söndürülmesi ve binanın tamamına sıçramasının engellenmesi ancak bu malzemelerin kullanılması ile mümkündü. Giydirme cephede katlar arası yangına 2 saat dayanıklı olmalıdır. Eğer katlar arasında bir metre sağır kısım bulunmuyorsa cephenin yağmurlama sistemi ile korunması gerekir.”
Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç zamanında ve hızlı bir müdahale gerçekleştiren İstanbul İtfaiyesi'nin başarısına dikkat çekerek, “İstanbul halkına geçmiş olsun deliklerimi iletirken, önlem almanın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yangın itfaiye ile değil, tasarımla ve tedbirlerle önlenir” dedi.
Yorum Yaz