Uran Holding Ortadoğu ve Afrika'da inşaat yapacak!
Hazır beton, sigorta, hammadde-yarı mamul ticareti, üretim, teknik hizmetler, gıda, tarım madencilik, taşımacılık işlerinde faaliyet gösteren Uran Holding Ortadoğu'da inşaat yapacak
Uran Holding'in temellerini Uran Mühendislik'i kuran merhum M. İsmet Uran (1949 – 1995) atmıştı. İsmet Uran, yatırımları, atılımları izlenen bir işadamıydı. 1968 kuşağından gelmeydi. Öğrenci hareketlerine katılmıştı.
Sonrası iş hayatı... Önce otomotiv şirketi MAN'da çalıştı, 1974 yılında ayrılarak kendi şirketini kurdu. O şirketin büyümesi, başka işler ve sektörlerin gelmesiyle ortaya çıktı Uran Holding...
İsmet Uran 1995'e kadar holdingin başındaydı. Sonrasında eşi Nermin Uran, işleri üstlendi, takip etti, yönetti. Yaptıkları önemlidir. Eşi İsmet Uran hayattayken, belki de hiç ilgilenmediği birçok işle başa çıkması gerekti. Bunu başardı. Şimdi iki oğlu da yetişti, devreye girdi.
Uran Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevi Nermin Uran'da. Büyük oğlu Aysan Uran Başkanvekili, küçük oğlu Arcan Uran da yönetim kurulu üyesi. Turizm yatırımları Arcan Uran'ın sorumluluğunda. Yönetimde üç de profesyonel var. Holding halka açık değil. Aile şirketi, hissedarları Uran Ailesi fertleri. Uran Holding, inşaat, turizm, gayrimenkul ve enerjide (Bulgaristan'da 10 milyon euroluk yatırımla güneş enerjisi santrali işletecek. Konya ve Niğde'de de güneş enerjisi yatırım projeleri var!) faaliyet gösteren bir grup. Hazır beton, sigorta, hammadde-yarı mamul ticareti, üretim, teknik hizmetler, gıda, tarım madencilik, taşımacılık işleri de var. Turizm sektöründe otelcilik şeklinde faaliyet gösteriyor. Antalya Side'deki Grand Prestige Hotel ve İstanbul Altunizade'deki Ramada İstanbul Asia'nın sahibi. İstanbul'da, denize kıyısı olan bir yerde 200 odalı yeni bir otel yatırımı yapacak. Antalya'daki otele de 10 milyon dolar yatırımla 140 odalık yeni bir ek bina yapacak.
İstanbul ve Ankara'ya iki otel
Tarabya'da Hacı Osman bölgesinde yapımı uzun zamandır tamamlanamayan otel de holdingin mülkiyetinde. Daha önce, uluslararası bir marka olarak işletmek istedikleri otel projesinin gündemden çıkmadığını, öncelikler nedeniyle erken bitirilmediğini belirten Arcan Uran, otelin mülkiyetlerinde olmaya devam ettiğini söyledi.
Grupta 600 kişi çalıştığını belirten Arcan Uran'a dış müteahhitlik işleri olup olmadığını sordum. Son dönemdeki ağırlığın gayrimenkul olduğunu belirten Arcan Uran, "Şu an için ana faaliyet kolumuz inşaat. Yapsat ve dış müteahhitlik hizmetleri yapıyoruz. Büyümemiz devam edecek. Kuzey Afrika ve Arap ülkeleri de hedeflerimiz arasında. Konut projelerinde Ankara Urankent'te devam edeceğimiz birçok projemiz mevcut. İstanbul için konut projelerine bakıyoruz. Turizm grubunda da yatırımlarımız olacak. İki, en geç üç sene içerisinde biri İstanbul'da diğeri ise Ankara'da olmak üzere 2 otel daha açmayı planlıyoruz. Enerjide ise güneşte ilerlemeyi planlıyoruz" dedi.
‘İstanbul'da yeni projeler olacak'
Arcan Uran, müteahhitlik işinde planlarını şöyle anlattı: "Geçen 35 yılda dış müteahhitlik işlerimiz oldu, bu süreç artarak Türkiye ve yurtdışında devam edecek. Şu an 3 dış müteahhitlik işimiz var. Mersin Üniversitesi için Türkiye'nin en büyük üniversite hastanelerinden birisini inşa ediyoruz. Adalet Bakanlığı için Ankara'da ek bir hizmet binası inşaatımız ve Karayolları‘na ait Konya'da karayolu inşaatımız devam ediyor." Ankara Urankent'de 2 bin 800 konutluk projenin yeni etabı Royal Plus'ı satışa sunmuşlar. Yine Urankent'te AVM, otel ve hastane proje çalışmalarına başlamışlar. İstanbul'da da birçok arazi üzerinde çalışma yapıyorlar. Arcan Uran, "Mirage Bahçe Konutları'nın son etap teslimatlarının geçtiğimiz aylarda yaptık. Yüzde 85 -90 oranında satışları bitti" şeklinde konuştu
AKLIMA TAKILANLAR
OSB'lerde binlerce parsel yatırımcı bekliyor ama parsel bulamayan da var
Gazetemizin manşet haberiydi... OSB'lerde yatırımı yapılmayan, arsa rantı için alınmış, bekletilen parseller gerçek yatırımcıya tahsis için geri alınıyor... Alınan parsel sayısı da 1.081'i buldu. OSB'lerde 16 bin 500 parsel yatırımcı bekliyor...
Haberin çıktığı gün telefonum çaldı. Bir işadamı arıyordu. Uzun uzun, yatırım parseli bulamamaktan yakındı. Sistemde, uygulamalarda bir sorun mu var ki, böyle yatırımcılar uygun parsel bulamıyorlar. Elçiye zeval olmaz. Adı, irtibatı bende bu yatırımcının gönderdiği notu aynen aktarıyorum:
"Bu sabah gazetenizde memnuniyet verici bir haberinizi okudum. Yalnız 1.081 arsa geri alındı deniliyor ama biz bu mercilere ulaşamıyoruz. Kurtköy'de kiralık işyerimizde 2.500 m2'lik alanda sıkışmış durumda, çok zor şartlarda üretim yapmaya çalışıyoruz. Arsa alımı konusunda defalarca teşebbüs etmemize rağmen tamamını peşin alıma zorlandığımız için maalesef başaramadık. Bu konuyla alakalı çeşitli defa Sanayi Bakanlığımıza da yazı yazdık ama sonuç alamadık. Belki de derdimizi anlatmayı bilemedik. Oysa biz devletimizden de olsa bedava yer istemiyoruz. Firmamızı da sıkıntıya sokmayan uygun taksitlerle bir OSB bünyesinde 10-12 bin m2 üzerine taşındığımızda bu yerin bedelini zaten firmamız 5 yılda istihdam ve vergi ödemeleriyle fazlasıyla ödeyecektir. Kaldı ki biz işsizlikten değil alan darlığı yüzünden adeta 45 kişilik personelimizle %30 kapasiteyle üretim yapmaktayız. Konuyla alakalı hiçbir devlet büyüğümüze ulaşamadık. İnşallah sizin sayenizde sesimizi bir yerlere duyurma imkanımız olur. İlgi ve alakanızı bekliyoruz. Saygılarımızla..."
İbrahim EKİNCİ/Dünya
Yorum Yaz