maritbet girişmaritbet
Uzmanlar uyardı, kaza 3 can aldı

Uzmanlar uyardı, kaza 3 can aldı

Geçtiğimiz yıl Fi Yapı şantiyesinde yaşanan asansör kazası sonucu ölen 3 can, uzmanların uyarmasına rağmen önlem alınmaması sonucu yok oldu.

Fi Yapı İnşaat'ın bir şantiyesinde, 1 Şubat 2016'da Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) asansörle 20. kattan yere düşerek feci şekilde can vermişti. Yedi sanık hakkında dava açıldı ve mahkemenin verdiği 3 kişilik bilirkişi raporu 23 Ocak'ta raporunu tamamladı. 

Hürriyet 'in haberine göre raporda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri, kazanın yaşandığı inşaatın faaliyetlerini, 16 Ocak 2015 tarihinde durdurdu. Zamanla bazı bloklarda bu faaliyetten men kararı kaldırılsa da kazanın meydana geldiği A-9 bloktaki yasak sürdü. Yani, kaza meydana geldiğinde, bloktaki faaliyet yasadışı devam etmekteydi.

Tutanaklar askıda kaldı

Bilirkişi raporuna göre; inşaatın iş güvenliği denetimini yapan Birlik OSGB şirketi uzmanları, mayıs 2015'te bir tutanakla, firmadan, “Asansör, gırgır vinç ve kule vinç gibi yük kaldıraçlarının teknik bakım ve periyodik kontrollerinin” yapılmasını istedi.

İkinci tutanak 29 Ağustos 2015'de tutulmuştu. Buna göre; “Asansör boşluklarına üç katta bir tutucu perde yapılması, düşmeye karşı kapatılması, yeni işe başlayanların iş güvenliği eğitimi aldırılarak işe başlatılması” gibi birçok talep ve uyarıda bulunuldu. Benzer uyarılar, eksikliklerin 18 Ağustos 2015'e kadar giderilmesi için iki kez daha tekrarlandı. Şirket, bu uyarılara karşı adım atmayınca, iş güvenlik şirketi Birlik OSGB, “Tespit ve önerilerin dikkate alınmayışı nedeniyle iş kazalarına ramak kala durumları ve iş kazası ihtimalinin arttığı” gerekçesiyle, Fi Yapı ile aralarındaki sözlemeyi 16 Eylül 2015'ten itibaren tek taraflı feshetti.

Son olarak rapora göre en acı tablo ortaya çıktı. Hayatını kaybeden 3 işçiden sadece  Yasin Bakır'ın iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldığı, bu üç işçinin asansör operatörlüğünü ise hiç bilmediği açıklandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uzmanlar uyardı, kaza 3 can aldı
  • 06.02.2017 08:19

Uzmanlar uyardı, kaza 3 can aldı

Geçtiğimiz yıl Fi Yapı şantiyesinde yaşanan asansör kazası sonucu ölen 3 can, uz ...